Голубці – 17 смачних рецептів

Голубці з виноградного листя

А тепер оригінальний рецепт голубців з листя винограду або просто долми. Виноградні листочки краще використовувати молоді світло–зеленого відтінку або ж солоні.

  • 40-50 солоного або свіжого листя;
  • 500 мл м’ясного бульйону;
  • 500-600 г фаршу з баранини;
  • 4-6 ст. л. сирого рису;
  • 4-5 середніх головок цибулі;
  • суміш зелені – м’ята, кріп, кінза, петрушка, базилік;
  • 50-70 г вершкового масла;
  • стільки ж рослинного;
  • по дрібці зіри і крупно меленого чорного перцю;
  • сіль.

Соус для подання:

  • 1 ст. сметани;
  • 5-6 зубків часнику;
  • зелень;
  • сіль.

Приготування:

  • Листя винограду добре промийте і залийте окропом. Через 5 хвилин (10 для солоних) відкиньте на друшляк і просушіть.
  • Крупу ретельно помийте, залийте гарячою водою, доведіть до кипіння і варіть на великому газу не більше 2-3 хвилин. Відкиньте напівсирої рис на друшляк і охолодіть.
  • Ріпчасту цибулю почистіть і дрібно наріжте. Обсмажте на малому вогні до м’якості в суміші рослинного і вершкового масла, охолодіть.
  • У м’ясний фарш додайте холодний рис, зажарку і рубану зелень. Приправте перцем, зірою і сіллю.
  • Розкладіть виноградні листя гладкою стороною вниз, на кожен викладіть 1-2 ложки фаршу, скрутіть невеликі рулетики, підігнувши краї всередину.
  • У каструлю з товстим дном укладіть в два шари невикористані виноградні листя, зверху рядами долму. Залийте бульйоном, щоб він лише злегка покрив вироби.
  • Накрийте тарілкою або меншою по діаметру кришкою. Поставте каструлю на вогонь і дайте закипіти.
  • Після зменшіть газ і тушкуйте при легкому бурління 1-1.5 години.
  • Для соусу дрібно нарубаєте часникові часточки і зелень. Посипте крупною сіллю і злегка розітріть плоскою стороною ножа. Змішайте часникову масу зі сметаною і настоюйте в холодильнику 2-4 години.
  • Відео рецепт пропонує приготувати долму в мультиварці.
Дивіться також:  Ліниві голубці в духовці – 6 рецептів
Прокрутка до верху