Голубці з виноградного листя
А тепер оригінальний рецепт голубців з листя винограду або просто долми. Виноградні листочки краще використовувати молоді світло–зеленого відтінку або ж солоні.
- 40-50 солоного або свіжого листя;
- 500 мл м’ясного бульйону;
- 500-600 г фаршу з баранини;
- 4-6 ст. л. сирого рису;
- 4-5 середніх головок цибулі;
- суміш зелені – м’ята, кріп, кінза, петрушка, базилік;
- 50-70 г вершкового масла;
- стільки ж рослинного;
- по дрібці зіри і крупно меленого чорного перцю;
- сіль.
Соус для подання:
- 1 ст. сметани;
- 5-6 зубків часнику;
- зелень;
- сіль.
Приготування:
- Листя винограду добре промийте і залийте окропом. Через 5 хвилин (10 для солоних) відкиньте на друшляк і просушіть.
- Крупу ретельно помийте, залийте гарячою водою, доведіть до кипіння і варіть на великому газу не більше 2-3 хвилин. Відкиньте напівсирої рис на друшляк і охолодіть.
- Ріпчасту цибулю почистіть і дрібно наріжте. Обсмажте на малому вогні до м’якості в суміші рослинного і вершкового масла, охолодіть.
- У м’ясний фарш додайте холодний рис, зажарку і рубану зелень. Приправте перцем, зірою і сіллю.
- Розкладіть виноградні листя гладкою стороною вниз, на кожен викладіть 1-2 ложки фаршу, скрутіть невеликі рулетики, підігнувши краї всередину.
- У каструлю з товстим дном укладіть в два шари невикористані виноградні листя, зверху рядами долму. Залийте бульйоном, щоб він лише злегка покрив вироби.
- Накрийте тарілкою або меншою по діаметру кришкою. Поставте каструлю на вогонь і дайте закипіти.
- Після зменшіть газ і тушкуйте при легкому бурління 1-1.5 години.
- Для соусу дрібно нарубаєте часникові часточки і зелень. Посипте крупною сіллю і злегка розітріть плоскою стороною ножа. Змішайте часникову масу зі сметаною і настоюйте в холодильнику 2-4 години.
- Відео рецепт пропонує приготувати долму в мультиварці.