Груші використовують для приготування різних десертів, при цьому фрукти частіше попередньо відварюють в сиропі або вини, після чого вони погано тримають форму. Але є цілий вид страв, які готуються легко і мають гарну подачу, не вимагає трепетного відношення. Цей десерт – грушевий пиріг. В якості основи для нього підійде будь-яке тісто, а прянощі додадуть «родзинку» і зроблять смак випічки багатшими.
Французький грушевий пиріг
Це, безумовно, кращий пиріг французької кухні. Його краса полягає не тільки в бурштинових грушах, але і у смачному горіховому (в ідеалі мигдалевому) кремі на основі вершкового масла і яєць, званому франжипан.
Для основи з піщано-мигдального тіста потрібно:
- 80 г мигдалю;
- 120 г борошна;
- 40 г цукру;
- 1 яйце;
- 125 г вершкового масла.
Крем франжипан готується з:
- 120 г подрібненого мигдалю;
- 10 г борошна;
- 80 – 100 г цукру;
- 2 яєць;
- 120 г вершкового масла;
- 30 мл рому.
Щоб підготувати груші для начинки потрібно:
- 4 середніх фрукта;
- 300 мл води;
- 80 г цукру;
- 30 – 45 мл лимонного соку.
Рецепт випічки покроково:
- У чашу блендера або кухонного комбайна скласти всі продукти для замішування основи, виключаючи яйце. Перебити всі до дрібної крихти, влити яйце і швидко зібрати тісто в грудку. Потім вистелити ним форму для випічки і прибрати його в холодильник.
- З груш зняти шкірку, розрізати вздовж на дві половини, відсікти серцевину з насінням, а м’якоть скропити соком лимона. Після цього проварити її чверть години в сиропі з цукру і води. Там же дати фруктів повністю охолонути.
- Для франжіпана перетерти до гладкості масло, цукор і яйця, всипати борошно і мигдаль подрібнений в порошок, влити ром. Його можна замінити коньяком.
- Густий франжипан укласти на тісто, а по ньому зверху розподілити груші. Випікати пиріг 40 – 45 хвилин при 200°С до шоколадного кольору поверхні.
Поки десерт знаходиться в духовці, слід уварити грушевий сироп, щоб по закінченні випічки полити їм готовий пиріг.
З листкового тіста
Якщо купити готове листкове тісто, то буквально за лічені хвилини можна приготувати смачний пиріг до чаю з великим шаром соковитою грушевої начинки.
Пропорції необхідних продуктів будуть наступними:
- 400 г листкового тіста;
- 1000 г груш;
- 250 мл води;
- півсклянки цукру;
- 1 яйце;
- 30 г крохмалю;
- третину склянки кристалічного цукру для обсипання.
Магазинне тісто слід розморожувати при кімнатній температурі, без використання мікрохвильової печі або для духовки.
Приготування:
- Груші помити, тонко зняти шкірку, а м’якоть нарізати невеликими шматочками довільної форми.
- Воду з цукром закип’ятити. Перекласти грушеві скибочки в сироп, проварити 5 хвилин і остудити, не виймаючи з сиропу.
- Розмороженим тестом вистелити форму для випічки, залишивши 1/3 для формування декоративної решітки.
- Присипати тісто у формі крохмалем і перекласти на нього шматочки груш, зцідивши з них сироп.
- Покрити пиріг зверху гратами з решти тіста і випічки змастити поверхню збитим яйцем.
- Спочатку випікати 20 – 40 хвилин при 200 градусах, потім обсипати десерт великими кристалами цукру і потримати його в духовці ще п’ять хвилин.
Готуємо з грушевим варенням
Цей пиріг з грушевим варенням на пісочній основі є можливість приготувати про запас, оскільки, обернувши випічку фольгою, її можна зберігати до двох місяців.
Для піщано-горіхового замісу слід підготувати:
- 300 г мелених в дрібний порошок лісових горіхів;
- 300 г пшеничного борошна;
- 300 г холодного вершкового масла;
- 200 г цукрової пудри;
- 1 яйце;
- 3 г меленої гвоздики;
- 5 г кориці;
- ½ Лимона (цедра і сік)
Для внутрішнього наповнення та оформлення пирога потрібно взяти:
- 250 г грушевого варення;
- 1 готовий вафельний корж;
- 40 г мигдальних пластівців;
- 1 жовток;
- 80 г цукрової пудри.
Хід роботи:
- У миску для замішування тіста просіяти борошно, цукрову пудру і спеції, всипати борошно з лісових горіхів. Зверху натерти масло з холодильника і перетер виделкою, перетворити все в масляну крихту.
- Потім додати цедру, яйце і цитрусовий сік. Зібрати тісто в колобок і прибрати на півгодини в холодильник.
- 2/3 стабилизировавшегося тесту распластать по дну і боків форми, викласти на нього вафельний корж, а зверху – грушеве варення.
- З третини тіста, що залишилася, зробити декоративну решітку на поверхні пирога. Змастити її жовтком і посипати пластівцями мигдалю.
- Випікати пиріг при 180 градусах приблизно 50 хвилин. Потім остудити, вийняти з форми і перед подачею припорошити солодкої пудрою з меленого цукру.
Рецепт холодцю десерту
Це найбільш прості в приготуванні пироги. До їх складу входять доступні інгредієнти, а весь процес випічки займе не більше години.
Так, для грушевого заливного пирога необхідно взяти:
- 3 яйця;
- 200 г цукру;
- 300 г жирної сметани;
- 160 г борошна;
- 14 г розпушувача;
- 3 г соди;
- 4 груші з щільною м’якоттю;
- половинку лимона;
- корицю і цукрову пудру до смаку.
Алгоритм випічки:
- З груш тонко зрізати шкірку, акуратно вийняти серцевину з насінням і нашаткувати скибочками середньої товщини.
- Грушеві укласти скибочки по спіралі від центру до країв трохи внахлест на дно змащеної форми для пирога. Збризнути фрукти соком цитруса.
- Яйця спінити з цукром до пишності, потім ввести до них сметану і пересеянную з розпушувачем і содою борошно. Отриманим тестом залити грушеву нарізку, покладену на дні форми.
- Пекти пиріг при 180 градусах до красивої карамельної скоринки і сухої зубочистки. В середньому, на це піде 50 – 60 хвилин.
Готовий і остиглий пиріг перевернути на сервірувальну тарілку і просіяти на нього через сито суміш цукрової пудри з корицею.
Яблучно-грушевий пиріг
Для смачної випічки з начинкою з яблук і груш ніжною сметаною заливці потрібно:
- 125 г вершкового масла;
- 125 г цукрового піску;
- 3 яйця;
- 60 – 80 г сметани (або вершків);
- 10 г ванільного цукру;
- 15 г розпушувача;
- 3 г солі;
- 200 г борошна.
До складу заливки і фруктової начинки входять:
- 300 г яблук;
- 300 г груш;
- 15 мл лимонного соку;
- 2 яйця;
- 200 г сметани;
- 75 г цукру;
- 40 г крохмалю;
- 2 г порошку ваніліну.
Послідовність кулінарних процесів:
- Розм’якшене масло збити міксером з цукром, потім одне за одним ввести сирі яйця, за ними – сметану, сіль і борошно. З отриманого тіста сформувати основу пирога з високими бортами.
- Фрукти позбавити від шкірки і насіння, чисту м’якоть нарізати невеликими кубиками. Щоб нарізка не потемніла, її слід скропити соком цитрусового.
- Для заливки потрібно буде змішати сметану, яйця, крохмаль, цукор і ванілін.
- Залишається на основу пирога викласти кубики яблук і груш, зверху вилити сметанную заливку і відправити майбутній десерт на годину в духовку. Температура випічки – 180 – 200°С.
Ніжна випічка з сиром рікотта
Грушевий пиріг з рікоттою – це проста, але дуже смачна класика. Складовими випічки будуть пісочна основа, карамелізовані груші і ніжний крем на основі рікотти.
Заміс тіста робиться з:
- 1 яйця;
- 20 г цукрового піску;
- 80 г вершкового масла;
- 180 г борошна.
Щоб приготувати карамелізовані груші будуть потрібні:
- 4 не дуже великих плода;
- 50 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 25 мл алкоголю (коньяк, амаретто або бренді).
Для ніжного крему на основі рікотти слід взяти:
- 250 г кисломолочного сиру рікотта;
- 1 яйце;
- 65 г цукру;
- 2 ст. л. борошна;
- 5 мл ванільного екстракту;
- 30 г фундука.
Етапи приготування:
- Холодне масло і інші інгредієнти основи скласти в чашу блендера і замісити еластичне пісочне тісто. Обернути його плівкою і півгодини стабілізувати в холодильнику.
- Масло і цукор для карамелізованих груш з’єднати в сотейнику і довести до повного розчинення солодких кристалів. Потім відправити туди ж очищені від насіння і шкірки грушеві половинки і алкоголь. Томити все на тихому вогні від 10 до 30 хвилин до м’якості фруктів.
- Рікотту, яйце, цукор, борошно і ваніль перебити блендером в гладкий крем. Охолоджене тісто розкачати в пласт товщиною 5 мм і вистелити ним дно і борти прямокутної форми.
- На пісочну основу викласти крем, в якому втопити груші в карамелі.
- Сформований пиріг посипати подрібненим мигдалем і невеликою кількістю цукру. До абсолютної готовності пиріг повинен провести 45 хвилин в духовці, прогрітій до 180°С.
Грушевий пиріг з пісочного тіста
Цей пиріг виходить хрустким зовні і неймовірно ніжним всередині.
Для пісочної основи потрібно:
- півкіло борошна;
- 8 г розпушувача;
- 150 г м’якого вершкового масла (маргарину);
- 100 г сметани;
- до 200 г цукру;
- 1 жовток;
- 1 яйце;
- 3 г солі;
- 5 г ванільного цукру.
Для ніжної грушевої начинки потрібно взяти:
- 600 г груш з щільною м’якоттю;
- 200 г цукру;
- 40 р борошна;
- 5 г ванільного цукру;
- 500 мл молока;
- 4 яйця.
Додатково буде потрібно 30 – 40 г крохмалю для подпыла внутрішньої сторони основи пирога.
Для пирогів, в яких використовуються шматочки фруктів, краще брати груші, не перезрілі, з щільною м’якоттю. З них не буде виділятися занадто багато соку, який може змінити структуру тесту, в результаті чого випічка не вийде пропеченою всередині.
Порядок випікання:
- Борошно, розпушувач і м’яке масло розтерти в маслянисту крихту.
- Окремо збити яйце, жовток, цукор, сметану і сіль. Отриману рідку суміш змішати з крихтою з попереднього кроку і зібрати тісто в грудку.
- Розподілити основу руками по формі для випічки.
- Цукор, борошно і яйця змішати віночком до однорідності, розбавити цю масу молоком і варити на тихому вогні до густоти сметани.
- З груш зрізати шкірку, а м’якоть перетворити на тонкі пластинки-слайсы.
- Поверхню основи пирога припылить крохмалем, щоб вона не розм’якла від грушевого соку. Викласти на неї рівним шаром грушеві скибочки, залити їх зверху кремом і готувати при 200°С приблизно 40 – 45 хвилин. Готовий пиріг після остигання залишається припорошити пудрою з меленого цукру.
Готуємо з додаванням бананів
Яйця для цієї випічки не потрібні, необхідну в’язкість тіста додасть бананова м’якоть.
Простий пиріг з бананово-грушевої начинкою з тіста на основі манної крупи готується з наступного переліку інгредієнтів:
- 3 груші з щільною м’якоттю;
- 1 банан;
- 200 мл кефіру будь-якої жирності;
- 200 г манної крупи;
- 150 г цукру;
- 125 г вершкового масла;
- 180 г борошна;
- 14 г (два пакетики) розпушувача.
Опис алгоритму випічки:
- Манку на півгодини залити кефіром. Цукор і масло кремової консистенції з допомогою міксера розтерти.
- З’єднати манку і масло з цукром, в цю суміш пропустити крізь дрібне сито борошно з розпушувачем.
- М’якоть груш і банани нарізати скибочками середнього розміру, викласти їх у готове тісто і перемішати.
- Круглу форму для пирога або кексу змастити маслом і посипати манкою, вилити в неї тісто і спекти пиріг до готовності. Температура приготування – 180 градусів, час – 40 – 50 хвилин.
Як приготувати частування в мультиварці
Цей пиріг-перевертиш виходить красивим завдяки фруктовим часточок в ніжній карамельної заливці. До того ж, мед і інжир надають випічці смак східних солодощів. Якщо ж інжир купити не вдалося, не варто засмучуватися – прекрасною заміною йому можуть стати більш звичні в наших широтах сливи.
Щоб спекти грушевий пиріг в мультиварці з інжиром і карамельної заливкою, слід заздалегідь підготувати:
- 100 г груші;
- 100 г інжиру (або слив);
- 2 яйця;
- 80 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г рідкого меду;
- 120 мл натурального йогурту без наповнювачів (або жирного кефіру);
- 3 г кориці;
- 3 г імбиру;
- 3 г мускатного горіха;
- 3 г харчової соди;
- 180 г борошна.
Як спекти грушевий десерт у мульти-помічниці:
- 20-грамовий шматочок масла розтопити в сковороді і розчинити в ньому 30 г цукру. Потім викласти до нього нарізаний великими скибками інжир і карамелізувати фрукт з обох сторін. Те ж саме повторити з грушевими часточками. Шкірку зрізати з фруктів не потрібно.
- Борошно просіяти і протрусити з содою і спеціями. Цукор розтерти з маслом, після чого ввести в нього яйця, рідкий мед і йогурт. З’єднати сипку і рідку складову тесту.
- Чашу мультикастрюли змастити маслом, а на дно покласти пергаментний коло відповідного розміру. Тепер на папір можна викласти карамелізовані фрукти, залити їх карамеллю, в якій вони готувалися, а на неї вилити тісто.
- Готувати пиріг слід в режимі «Випічка» або «Кекс» протягом 60 хвилин. Залишається лише остудити випічку на підставці для пароварки. Точно так само можна приготувати пиріг перевертиш і в духовці.
Шоколадний пиріг з грушами
Нескладний десерт з грушами і какао порадує насиченим шоколадно-фруктовим смаком, а для його створення належить взяти лише:
- 3 груші середнього розміру;
- 15 мл лимонного соку;
- 60 г какао-порошку;
- 30 мл гарячої води;
- 2 яйця;
- 150 г цукру;
- 110 г вершкового масла;
- 10 г ванільного цукру;
- 200 мл молока;
- 5 г розпушувача;
- 240 г борошна.
Додатково для покриття груш підготуйте:
- 30 мл розтопленого вершкового масла;
- 40 г цукрового піску;
- 5 г порошку кориці.
Як спекти:
- Готуємо груші, форму для випічки і духовку. Фрукти розрізаємо на чотири частини, виймаємо серцевину з насінням і збризкуємо м’якоть соком лимона. Форму змащуємо маслом і присипаємо борошном, а духовку розігріваємо до 180 градусів.
- Какао заливаємо окропом і розмішуємо в однорідну кашку. Масло збиваємо з цукром, по одному вводимо яйця, а слідом за ними – сіль, какао і молоко. В отриману суміш вмішуємо борошно і розпушувач.
- Перелити тісто у форму, злегка утапливаем в ньому груші, щоб частина скибочок залишалася на поверхні.
- Рідке масло, цукор і корицю змішуємо. Цією сумішшю покрити фруктові шматочки, які визирають з тіста.
- Готувати пиріг слід приблизно 60 хвилин. Далі залишиться тільки дати йому 10 хвилин охолонути у формі.
Потім витягуємо десерт і подаємо теплим до чаю.
Сирне ласощі в духовці
Щоб приготувати пухнастий грушевий пиріг на сирному тісті потрібно:
- 400 г ніжного пастоподобного сиру;
- 3 яйця;
- 150 г цукру;
- 80 мл рослинного масла без запаху;
- 10 г розпушувача;
- 3 – 4 г солі;
- 10 г лимонної або апельсинової цедри;
- 250 г борошна;
- 3 груші.
Замісити і спекти десерт можна наступним чином:
- У борошно дрібно натерти цедру, всипати сіль і розпушувач. З яєць і цукру зробити пінний гоголь-моголь.
- Сир протерти через дрібне металеве сито, вмішати до нього яйця, рослинне масло і борошняну суміш.
- Це тісто відправити у форму, завчасно промаслений.
- Груші вимити й обсушити. Розпустити їх уздовж навпіл, вирізати насіння і укласти шматочки м’якоті зверху на тісто зрізом вниз, трішки зануривши їх вглиб основи.
- При 180 градусах сирне тісто пропечеться через 40 – 60 хвилин. Готовий пиріг слід трохи окропити водою, оформити цукровою пудрою і мигдалевими пелюстками.
Пиріг-перевертиш зі сливами і грушею
Для начинки і тесту пирога-перевертыша слід взяти:
- 200 р масла;
- 150 г цукру;
- 200 г сиру;
- 2 яйця;
- 5 г ванільного цукру;
- 5 г розпушувача;
- 4 г соди;
- 250 г борошна;
- 2 – 3 груші;
- 8 – 10 середніх злив.
Готуємо наступним чином:
- М’яке масло збити з цукром, потім додати сир і знову збити. Вмішати в отриманий склад по одному яйця і залишилися сухі інгредієнти (соду, борошно і розпушувач).
- Груші і сливи вимити, очистити і нарізати часточками. Дно рознімної форми змастити маслом, притрусити цукром і красиво укласти на нього часточки фруктів. Зверху покрити їх рівним шаром тесту.
- Готувати пиріг належить приблизно 50 хвилин при 180°С. Після остигання потрібно перевернути його на блюдо для подачі, оголивши гарний фруктовий візерунок, прятавшийся на дні форми.
З карамельної заливкою
Щоб приготувати грушевий пиріг з карамельної заливкою доведеться посидіти над пісочним тістом, грушевої начинкою, карамельної заливкою і ніжними «хмаринки» меренги із збитих білків.
Для всіх складових пирога потрібно:
- 1 ціле яйце і 2 білка;
- 200 г вершкового масла (50 г – в тісто, 150 г – для карамелі);
- 340 г цукру (50 г – для тесту, 150 – в карамель і 140 г – для меренги);
- 240 г борошна (150 г – в тісто, 90 г – в заливку);
- 2 середнього розміру груші.
Технологія приготування:
- Замісити пісочне тісто на маслі кімнатної температури. Рівномірно розподілити його по бортах і дно рознімної форми діаметром 20 см.
- Очищені і нарізані тонкими пластинами груші розкласти на дні піщаної основи пирога.
- Вершкове масло, цукор і борошно в сотейнику з товстим дном, поставити на вогонь і уварювати до красивого карамельного кольору і тягучою консистенції. Готової заливкою полити зверху фрукти.
- Спочатку пиріг випікати 20 хвилин при 180 градусах, потім дістати його з духовки, покрити піною з збитих з цукром білків і продовжити термічну обробку при 150 градусах ще 20 – 25 хвилин.
Рецепт приготування з горіховим кремом
Технологія приготування цього пирога трохи відрізняється від традиційного французького «Бурдалу», але виходить так само смачно.
Для піщано-сметанного тіста потрібно:
- 120 г м’якого вершкового масла;
- 120 г сметани;
- 60 г цукру;
- 1 яйце;
- 260 г борошна.
Для мигдально-фісташкового горіхового крему слід взяти:
- 50 г вершкового масла;
- 50 г мигдальної муки;
- 50 г подрібненого в порошок фісташок;
- 400 г цукрової пудри;
- 1 яйце;
- 20 г крохмалю.
Для начинки і оформлення пирога слід підготувати:
- 2 груші;
- 1 грейпфрут;
- 60 – 90 г абрикосового конфітюру.
Випічка:
- Масло збити з цукром, додати сметану і яйця. Після, ввести муку з розпушувачем і швидко вимісити тісто. Зібрати його в колобок, а потім розподілити по формі і прибрати в холодильник на 40 – 50 хвилин.
- Для горіхового крему збити масло з пудрою, послідовно додаючи інші компоненти.
- Груші очистити і нарізати часточками. З грейпфрута зняти шкірку, видалити всі білі прожилки і плівки, розібрати на часточки.
- Перекласти крем рівним шаром на основу, зверху розподілити, чергуючи, скибочки груші і грейпфрута. Готувати пиріг 45 хвилин при 200 градусах. Готовий виріб змастити гарячим абрикосовим варенням.
Пухнастий грушевий пиріг
Цей грушевий пиріг готується на дріжджовому тесті негустий консистенції:
- 2 яйця;
- 180 г цукру;
- 200 мл молока;
- 150 мл рослинного масла;
- 10 г дріжджів;
- 5 г розпушувача;
- 3 г солі;
- 280 г борошна.
Начинкою пирога буде грушевий джем, приготований з:
- 3 груш;
- 20 мл лимонного соку;
- 80 г цукру.
Послідовність роботи:
- Нарізані кубиками груші з’єднати з цукром і лимонним соком в сковороді. Відправити складу на вогонь і зварити густий грушевий джем.
- Для тіста яйця слід збити з цукром, розвести цю суміш молоком, попередньо розчинивши в ньому дріжджі і розпушувач. Влити рослинне масло, додати сіль і борошно.
- Вийшло рідке тісто перелити в змазану олією форму і залишити в теплі на годину. Потім спекти пухнастий корж при 200 градусах.
- Гарячий пиріг змастити грушевим джемом, посипати пудрою і нарізати порційними шматками.