Класичний рецепт каші гур’ївської
Приготування манної каші за цим рецептом – досить довгий процес. Але в результаті проста страва перетворюється на вишуканий десерт.
Інгредієнтами його виступають:
- 1300 мл молока;
- 100 г манної крупи;
- 100 г волоських горіхів;
- 50 г родзинок;
- 150 г цукру.
Приготування по кроках:
- Готуємо горіхи. Спочатку їх слід залити крутим окропом на три-чотири хвилини, щоб можна було легко зняти тонку коричневу скоринку. Очищені плоди слід висушити на рушнику, потім подрібнити в крихту (наприклад, з допомогою м’ясорубки), змішати з 50 г цукру і запекти в духовці три хвилини при 200°С.
- Ізюм, як і горіхи, потрібно залити окропом хвилин на десять. Коли сухі виноградини распарятся, пора обсушити їх за допомогою паперових рушників.
- Молоко перелити у термостійку посудину і поставити в гарячу духовку, де мучити його до утворення щільної молочної скоринки. Її слід акуратно зняти і перекласти на окрему тарілку. Потрібно в процесі томління отримати п’ять – шість таких плівок.
- Молоко, що залишилося, перелити в каструлю, довести до кипіння, всипати в нього манну крупу і 50 г цукру. Після цього манку варять, як звичайну манну кашу.
- Пару столових ложок запечених горіхів відкласти для прикраси, інші горіхи і родзинки, перемішати з готовою кашею.
- В красиву глибоку вогнетривку посудину покласти 1/6 частину каші, накрити плівкою і так послідовно повторити з усіма плівками. Верхній шар каші посипати рештою 50 г цукру і відправити на 10 хвилин у духовку. Температура – 200 градусів. Готувати до красивої карамельної скоринки.