Хамон – що це таке, як приготувати хамон в домашніх умовах

Коли мова заходить про Іспанії, багатьом приходять на розум думки про кулінарні традиції цієї країни. І це не дивно, адже іспанці знають толк у смачній їжі. Наприклад, яскравим представником традиційної іспанської кухні є хамон, який за автентичним рецептом доводилося пробувати не багатьом. І все-таки, хамон – що це таке, і чи можна приготувати його вдома? Давайте спробуємо розібратися з цим досить цікавим питанням.

Хамон – що це за м’ясо?

Іспанський хамон – справжній делікатес, який коштує досить дорого. Він служить не просто стравою, але на своїй батьківщині є ще і прикрасою інтер’єру у багатьох закладах громадського харчування.

Для його приготування використовуються задні свинячі ноги. Спочатку їх піддають соленью, потім сушці і вяленью. Але все це потрібно робити тільки в певних умовах, суворо дотримуючись температурний режим і вологість повітря.

Сама ж назва страви походить від слова jamon, яке перекладається як «окіст». Цікаво, що для цього хамона вирощується спеціальна порода свиней.

Як роблять іспанський хамон

Щоб більш ясно уявити собі, що ж це за м’ясо, потрібно дізнатися, як роблять хамон на його батьківщині. Це досить довгий процес, хоча і не потребує великої кількості інгредієнтів.

  • Для початку вирощується особливий вид свиней, підходящий для хамона. Їх усього два: один елітний, а інший більш «демократичний».
  • Після того як тушу забили, її необхідно збезводнити. Це робиться за допомогою великої кількості солі, яку повністю засипають м’ясо. Процес триває різний час, який розраховується виходячи з того, що на один кілограм «мокрою» туші потрібно один день зневоднення.
  • По завершенні цього процесу, тушку промивають і чекають, поки вона підсохне природним чином.
  • Отримане м’ясо відправляють в приміщення з температурою в п’ять градусів на довгий час – від 9 до 12 місяців. За цей період воно стає в’яленим, набуває певний смак і аромат.
  • Далі м’ясо проходить перевірку на якість, визначається його клас і строк подальшої витримки.
  • Хамон підвішують і поступово піднімають температуру, щоб він дозрів до потрібного стану.
  • І останній етап – перевірка за допомогою голки, зробленої з кістки корови. Їй робиться кілька отворів, які дозволяють побачити і відчути ступінь готовності.

Приготування в домашніх умовах

Якщо ви все ж зважилися приготувати хамон, то цей рецепт вам допоможе зробити це максимально правильно. Але будьте готові, що доведеться витратити багато часу на отримання такого делікатесу.

Необхідні продукти:

  • свинячий окіст вагою приблизно в 4 кілограми;
  • хороша морська сіль – у два рази більше, ніж вага м’яса.

Процес приготування:

  • М’ясо добре очистіть від зайвого жиру, промийте, обсушіть і повністю присипте сіллю, уклавши його в глибоку ємність. Залиште на два тижні.
  • Через цей період часу, змийте налиплу сіль, надайте окосту форму і підвісьте його в провітрюваному приміщенні, де є можливість регулювати температуру, поступово піднімаючи її. Це необхідно для випарювання рідини.
  • Для остаточної сушки хамон переносять у темне приміщення і залишають на термін близько 12 місяців. Після чого його можна вживати.

З чим їдять

Виявляється, є хамон можна по-різному і дуже важливо правильно його подати, щоб максимально розкрити смакові якості.

  • Досить часто хамон ріжеться на тонкі пластини і подається як самостійна закуска. Особливо добре він розкривається в поєднанні з фруктами і вином.
  • Ідеально підходить таке в’ялене м’ясо до оливкам, полуниці, м’якого сиру, винограду, груші, інжиру, руколі і спаржі.
  • Можна тонко нарізати хліб, натерти його помідорами, промазати невеликою кількістю оливкової олії, посолити і зверху помістити скибочки хамона.
  • Одна з найпопулярніших закусок – викладені разом на тарілку шматочки м’яса, дині і ананаса.
  • Невеликі слайсы хамона додають у салати, супи і навіть в омлет. Найкращий варіант – холодний гаспаччо з хамоном.

Помилки при приготуванні і як їх уникнути

Щоб отримати дійсно якісний продукт потрібно обов’язково дотримуватися технологію його приготування, не допускаючи ніяких помилок. Давайте розглянемо найпопулярніші проблеми, які можуть виникнути на шляху до отримання хамона.

  • Ні в якому разі не зрізайте з окосту всю шкуру повністю. Саме вона захищає м’ясо від сильного пересихання. Приберіть тільки частина.
  • Видаляйте надлишки жиру. Якщо його буде надто багато, то окіст не просолится, оскільки сіль просто не зможе проникнути до самої кістки.
  • Використовуйте тільки морську сіль і велику за розміром. Вона добре витягує вологу. Не бійтеся, якщо на поверхні виступили білі плями, це нормально, так діє сіль.
  • Подбайте про захист окосту. Під час приготування не повинно бути ніяких порізів або проколів шкіри інакше це може призвести до псування всього шматка.
  • Потемнілі обробіть місця ватним тампоном зі спиртом, але не зрізайте їх.

Краще починати засолку в кінці зими. Якщо приступити до цього в більш теплу пору, то м’ясо швидко просушится, потемніє і сіль не зможе проникнути всередину. В результаті вийде не дуже якісний продукт.

Прошутто і хамон: в чому різниця?

Здавалося б, прошутто і хамон – це майже одне і те ж. Але насправді, це два абсолютно по-різному приготованих виду м’яса, хоча і обидва вони в’ялені.

  • Перша відмінність у країні походження. Хамон – це іспанське м’ясо, тоді як прошутто – італійське.
  • Значно розрізняється м’ясо і за смаком, адже свиней вирощують не в однакових умовах. В Іспанії тварин годують жолудями, а в Італії, в основному, кукурудзою або фруктами. Харчування худоби безпосередньо впливає на колір м’яса і його смак. Так, іспанський хамон буде більш темного відтінку.
  • Відрізняється і технологія виробництва. Хамон солиться в закритих приміщеннях і виходить сухим. Триває цей процес дуже довго, буває, і по 48 місяців, що відразу ж збільшує вартість кінцевого продукту. Прошутто ж просолюється в звичайних умовах лише з підтриманням вологи і не довше 14 місяців. У результаті м’ясо виходить ніжне і соковите, та й ціна його значно нижче.

Хамон – це дійсно дуже смачне м’ясо, але висока вартість робить його недоступним для багатьох. Якщо вас не лякає довгий термін просихання окосту, то обов’язково спробуйте приготувати такий делікатес самостійно, значно заощадивши кошти.

Прокрутка до верху