Як роблять іспанський хамон
Щоб більш ясно уявити собі, що ж це за м’ясо, потрібно дізнатися, як роблять хамон на його батьківщині. Це досить довгий процес, хоча і не потребує великої кількості інгредієнтів.
- Для початку вирощується особливий вид свиней, підходящий для хамона. Їх усього два: один елітний, а інший більш «демократичний».
- Після того як тушу забили, її необхідно збезводнити. Це робиться за допомогою великої кількості солі, яку повністю засипають м’ясо. Процес триває різний час, який розраховується виходячи з того, що на один кілограм «мокрою» туші потрібно один день зневоднення.
- По завершенні цього процесу, тушку промивають і чекають, поки вона підсохне природним чином.
- Отримане м’ясо відправляють в приміщення з температурою в п’ять градусів на довгий час – від 9 до 12 місяців. За цей період воно стає в’яленим, набуває певний смак і аромат.
- Далі м’ясо проходить перевірку на якість, визначається його клас і строк подальшої витримки.
- Хамон підвішують і поступово піднімають температуру, щоб він дозрів до потрібного стану.
- І останній етап – перевірка за допомогою голки, зробленої з кістки корови. Їй робиться кілька отворів, які дозволяють побачити і відчути ступінь готовності.