Прошутто і хамон: в чому різниця?
Здавалося б, прошутто і хамон – це майже одне і те ж. Але насправді, це два абсолютно по-різному приготованих виду м’яса, хоча і обидва вони в’ялені.
- Перша відмінність у країні походження. Хамон – це іспанське м’ясо, тоді як прошутто – італійське.
- Значно розрізняється м’ясо і за смаком, адже свиней вирощують не в однакових умовах. В Іспанії тварин годують жолудями, а в Італії, в основному, кукурудзою або фруктами. Харчування худоби безпосередньо впливає на колір м’яса і його смак. Так, іспанський хамон буде більш темного відтінку.
- Відрізняється і технологія виробництва. Хамон солиться в закритих приміщеннях і виходить сухим. Триває цей процес дуже довго, буває, і по 48 місяців, що відразу ж збільшує вартість кінцевого продукту. Прошутто ж просолюється в звичайних умовах лише з підтриманням вологи і не довше 14 місяців. У результаті м’ясо виходить ніжне і соковите, та й ціна його значно нижче.
Хамон – це дійсно дуже смачне м’ясо, але висока вартість робить його недоступним для багатьох. Якщо вас не лякає довгий термін просихання окосту, то обов’язково спробуйте приготувати такий делікатес самостійно, значно заощадивши кошти.