По-вірменськи з вином
Вірменська хашлама відрізняється від інших видів тим, що для її приготування найчастіше використовується баранина, яловичина, причому обов’язково на шматочки кістки. Це можуть бути, наприклад, реберця. Головна вимога до м’яса – виняткова свіжість, так і тварина повинна бути молодим.
У Вірменії дуже рідко додають картоплю, зате дуже часто кладуть гриби, квасоля (або червону або зелену стручкову), а ще кулінари ніколи не маринують м’ясо з овочами в пиві, але додають склянку червоного сухого вина: він надає додаткову кислинку, чому страва виходить пікантним. В цілому ж можна дотримуватися класичного рецепту, за своїм розсудом змінюючи пропорції. Подають вірменську хашламу з лавашем, і свіжою зеленню, яку щедро розкладають пучками на столі.
Кінза, базилік, петрушка – три обов’язкові приправи для хашломы; можна додати острогін, чабер, мелісу, але ось кріп додавати не варто – на Кавказі цю пряність використовують вкрай рідко.