Картопля з тушонкою – самий простий, смачний і недорогий спосіб швидко приготувати обід або вечерю. Подавайте страву разом з овочевими салатами або домашніми соліннями. Дуже апетитно!
Смажена картопля з тушонкою на сковороді
Основні інгредієнти рецепту:
- цибуля – 1 шт.;
- щіпка меленого перцю;
- картопля – 0,7 кг;
- олія соняшникова – 45 мл;
- тушонка – 0,5 кг;
- свіжа петрушка – 20 гр;
- сіль за смаком.
Варіант приготування:
- З банки перекладіть тушонку на дно сковороди, залийте рослинним маслом і проведіть теплову обробку до придбання м’ясом рум’яної скоринки.
- Позбавте цибулину від лушпиння і наріжте кубиками.
- Почищені бульби картоплі порубаєте на брусочки.
- У сковороду, де обсмажувалося тушковане м’ясо, перекладіть часточки картоплі і готуйте їх до напівготовності 10 хвилин.
- Слідом закиньте подрібнену цибулю, не забудьте про сіль і перець.
- Продовжуйте смажити протягом 10 хвилин.
- Після цього покладіть м’ясо і готуйте 5 хвилин.
- Подавати страву разом із зеленню. Приємного апетиту!
В мультиварці
Список продуктів:
- дві маленькі цибулини;
- один лавровий лист;
- картопля – 1,8 кг;
- сіль за смаком;
- вода – 320 мл;
- банку тушонки;
- одна морквина;
- перець чорний.
Як приготувати картоплю з тушонкою:
- Овочі очищаємо від нечистот і лушпиння. Нарізаємо невеликими шматочками ножем або овочерізкою.
- Висипаємо їх у чашу мультиварки.
- Крупно шаткуємо почищені картопляні бульби.
- Посипати її будь-якими приправами і сіллю.
- З банки викласти тушонку і додати її до овочів в мультиварці, додати лаврушку.
- Закрийте кришку, встановіть кухонний прилад в режим «Гасіння» і вибрати час – 30 хвилин.
Тушкована картопля з тушонкою в каструлі
Компоненти рецепту:
- масло вершкове – 20 гр;
- вісім картоплин;
- одна морквина;
- банку тушкованого м’яса;
- олію соняшникову – 15 гр;
- одна цибулина;
- сіль – 15 гр;
- часниковий зубчик;
- мелений перець і зелень за смаком.
Готуємо картоплю покроково:
- Цибулю і часник позбавляємо від лушпиння і дрібно рубаємо ножем.
- З решти овочів знімаємо шкірку. Морква шаткуємо кружечками як можна тонше.
- З консервної банки викладаємо на тарілку тушковане м’ясо, видаляємо з нього білий жир.
- Виделкою перетворюємо м’ясні шматочки в кашку.
- Помиті картопляні бульби ріжемо на брусочки, засипаємо в каструлю.
- Зверху ллємо воду так, щоб її рівень був наполовину менше рівня картоплі.
- Включаємо вогонь на маленькій потужності і тушкуємо блюдо, час від часу перемішуючи.
- Окремо підсмажуємо спочатку цибулю 5 хвилин, а потім і морквину 4 хвилини з додаванням рослинної олії.
- Викладаємо до овочів томатний соус, через 3 хвилини додаємо тушонку.
- Через 5 хвилин вміст сковороди перекладаємо до картоплі.
- Насипаємо сіль з перцем, доводимо суміш до кипіння.
- Після цього зменшуємо потужність вогню і тушкуємо ще 7 хвилин.
- Далі кладемо шматочок вершкового масла, подрібнену зелень і часник. Масу перемішати і зняти з плити.
Рецепт приготування в казані
Базові інгредієнти:
- щіпка солі;
- картопляні бульби – 1 кг;
- щіпка чорного перцю;
- цибуля – 1 шт.;
- тушонка – 1/2 кг;
- пучок свіжого кропу;
- олія соняшникова – 30 мл;
- один лавровий лист.
Покрокове приготування:
- Обробляємо овочі: картоплю подрібнюємо на кубики і відправляємо на дно казана, заливаємо олією і обсмажуємо 20 хвилин.
- Цибулину дрібно кришимо і завантажуємо до картоплі.
- Овочі готуємо ще 10 хвилин.
- Відкриваємо тушонку, знімаємо верхній шар білого жиру, а м’ясо перекладаємо в казан.
- Насипати сіль з перцем, покласти лавровий лист. Не переборщіть з сіллю. Пам’ятайте, що тушковане м’ясо вже солоне.
- Налийте трохи води і тушкуйте під кришкою півгодини.
- Розкладіть готове димляче страва по тарілочках, прикрасити рубаним кропом. Приємного апетиту!
Овочеве рагу з картоплею і тушонкою
У цьому рецепті можна використовувати будь-які овочі на ваш смак, а також фрукти.
Вам знадобиться:
- рідке масло – 40 мл;
- один помідор;
- три картоплини;
- три часникові часточки;
- кабачок молодий – 0,25 кг;
- одна морква;
- капуста біла – 0,25 кг;
- щіпка сухих прованських трав;
- половина банки тушкованої яловичини;
- половина гострого перцю;
- одне червоне яблуко;
- сіль за смаком;
- одна цибулина.
Готуємо швидке овочеве рагу:
- Всі овочеві продукти промиваємо під краном, знімаємо шкірку і лушпиння.
- Першими дрібно шаткуємо цибулю з морквою. Ці овочі відправляються в глибоку сковороду і страхуються в маслі 7 хвилин.
- Слідом відправляємо шматочки соковитого помідора. Тушкуємо все разом, іноді помішуючи масу лопаткою.
- Очищений кабачок і картопляні бульби рубаємо кубиками. Коли піджарка зарум’яниться, завантажуємо їх в сковороду.
- Можна додати трохи кетчупу, якщо любите його. Але у нас і так вже є томат.
- Наливаємо 200 мл чистої води, перемикаємо вогонь на малу потужність, насипаємо сіль.
- Через 10-15 хвилин завантажуємо дрібно нашатковану капусту.
- Очищене від червоної шкірки яблуко ріжемо на шматочки і відправляємо в сковороду слідом за капустою. Воно додасть нашому рагу приємну кислинку.
- Продовжуємо підготовку, поки зайва рідина не випарується. Пробуємо страву на сіль, насипаємо сушені трави.
- Тепер можна додати тушковане м’ясо, дрібно порізаний гострий перець і масу роздавленого часнику.
- Кладемо лаврушку, чекаємо, поки страва закипить і подаємо до столу.
- На весь процес приготування піде 60 хвилин.
Печеня з тушкованого м’яса з картоплею в духовці
Навіть з таких простих інгредієнтів як тушонка і картопля можна приготувати вишукану, чудове страву для своєї родини.
Що потрібно взяти:
- зубчики часнику – 3 шт.;
- картопля – 0,6 кг;
- сіль – 15 гр;
- тушонка яловича – 0,5 кг;
- цибуля – 1 шт.
Процес приготування покроково:
- Овочі позбавте від шкірки і лушпиння.
- Приготуйте форму для запікання – її боки і поверхня необхідно обмазати олією або жиром з тушонки.
- Цибулину кришимо півкільцями і закладаємо на дно форми.
- Присипте дрібкою солі.
- Картопля перетворюємо на тонкі кружечки. Їх шар повинен покрити шар цибулі.
- Зверху покладіть тушковану яловичину.
- Закрийте блюдо блискучою фольгою.
- Залишилося помістити його на поличку в духовку, заздалегідь прогрітій до 200 градусів.
- Перші півгодини запікаємо страва під фольгою, а наступні 15 хвилин – у відкритому вигляді.
- Запіканка покриється ніжною апетитною скоринкою зверху і залишиться ніжною і соковитою всередині. Насолоджуйтесь чудовим смаком страви. Приємного апетиту!
Як вибрати смачну тушонку?
Купуючи тушонку, нам хочеться, щоб в банку лежали апетитні м’ясні шматочки, а не якась сірувата маса. Тому купувати продукт потрібно виважено і обережно.
- Зверніть увагу на назву, написане на етикетці банки. Там повинно значитися «Тушкована баранина» або «Тушкована свинина» і т. д. Але, ні в якому разі не «Тушонка».
- По друге даний продукт виробляється за Дсту. Так і повинно бути надруковано на банку. Норматив, за яким приготоване м’ясо, написано дрібними літерами поруч зі складом.
- Склад. У ньому повинно бути не менше 6 інгредієнти: м’ясо, жир, цибулю, сіль, лавровий лист і перець. Ніяких консервантів, смакових підсилювачів або сої!
- На кожній баночці вдавлюється друкованими літерами маркування. У цього продукту маркування починається з букви А Це значить, що страва зроблено з м’яса.