Багатьом картопляні галушки, які популярні в білоруській та польській кухнях, відомі ще з дитинства, коли всі спогади були яскравими і «живими». Треба сказати, що це блюдо готується і в інших країнах, але має інші назви, наприклад, італійські ньоккі. Нижче представлена добірка самих смачних рецептів виконання апетитного страви в різних кулінарних традиціях.
Базовий рецепт
Просто і смачно приготувати картопляні вироби за класичною рецептурою, яка передбачає наявність:
- 8-10 картоплин;
- 1 яйця;
- 20 г крохмалю;
- 2 цибулевих головок;
- солі і мускатного горіха.
Щоб приготувати картопляні галушки, дотримується такий порядок:
- Цибульні головки натираються або подрібнюються за допомогою блендера.
- Бульби картоплі подрібнюються таким же способом.
- Картопляна кашка віджимається і перемішується з яйцем, сіллю, цибулею та спеціями.
- В картопляний «фарш» втручається крохмаль, після чого з нього формуються невеликі колобки, які відправляються в каструлю з киплячою і підсоленою водою.
- Проварюються вироби близько 30-40 хвилин.
Дуже смачними галушки вийдуть зі сметанною або цибульним засмажкою на салі.
З додаванням грибів
Щоб порадувати близьких оригінальним вечерею, достатньо підготувати:
- 4 картоплини;
- 300 г грибів;
- 200 г борошна;
- цибулину;
- 10 г солі;
- 30 мл соняшникової олії.
Послідовність дій:
- Картопляні бульби відварюються, а після охолодження звільняються від шкурок і пюрируются.
- Цибульна головка подрібнюється і пассеруется на сковороді до м’якості, після чого до овочевої стружці додаються подрібнені гриби.
- У картопляну масу додається борошно, сіль і олію.
- З замішаного тіста формується 4 «ковбаски», кожна з яких ділиться на невеликі колобки, отваривающиеся в киплячій воді.
- Перед подачею картопляні вироби об’єднуються з грибною засмажкою.
Варити галушки з картоплі по цьому рецепту коштує не більше 4 хвилин.
Як зробити з сиром
Галушки можна подавати як самостійне блюдо або використовуватися для супу.
Для підготовки смачних і поживних виробів необхідно мати під рукою:
- 1 кг картоплі;
- 0,25 кг борошна;
- 2 яйця;
- невеликий шматок сиру;
- базилік за бажанням;
- сіль і перець мелений.
Послідовність дій:
- Картопляні бульби миються, відварюють до готовності, після чого очищаються і расталкиваются до однорідної маси.
- Товчена картопля змішується з тертим сиром, рубаною зеленню, яйцем і борошном.
- З еластичного тіста формуються ковбаски, які діляться на частини.
- Картопляні колобки відправляються в м’ясний або овочевий суп за 3 хвилини до готовності.
На замітку. У класичному варіанті української кухні у першій страві замість галушок використовуються галушки.
Картопляні галушки з м’ясом по-білоруськи
В білоруських селах і сьогодні можна покуштувати дуже калорійне блюдо, приготоване за старовинним рецептом. Чому б не втілити його в життя в міських умовах?
Достатньо підготувати:
- 10 картоплин;
- яйце;
- 50 г борошна;
- стільки ж крохмалю;
- 3 цибулини;
- ½ Кг свинячої м’якоті;
- 70 г сала;
- спеції і сіль.
Основні кроки підготовки:
- М’ясо ріжеться на шматочки, як і одна цибулина, після чого підготовлені продукти пропускаються через м’ясорубку і вимішуються з сіллю і перцем.
- Картоплю і друга цибулина натираються на тертці, а потім маса відкидається на друшляк, щоб стекла рідина.
- Після додавання до картопляної маси, поміщеної в миску, борошна, крохмалю і яйця вимішується тісто, з якого формуються невеликі колобки.
- Кульки розминаються, щоб у центр помістилася ложка начинки, після чого скочуються в ту ж форму.
- Варяться галушки 25 хвилин, під час яких готується заправка з шматочків сала і залишилася цибулини шляхом обсмажування на сковороді.
Щоб зробити страву більш дієтичним, можна замість сала для заправки використовувати сметану.
Готуємо галушки за італійським рецептом
Італійські ньоккі з картоплі – цікава варіація традиційних галушок. Їх технологія приготування мало чим відрізняється від описаної вище.
Інгредієнти:
- 4 картопляні бульби;
- 300 г борошна;
- яйце;
- сіль, соняшникова олія і мелений перець.
В процесі втілення рецепта виконують такі дії:
- Картопляні бульби добре вимивається і укладаються у вогнетривку форму, де сбрызгиваются маслом і запікаються 60 хвилин.
- Після охолодження з бульб витягується м’якоть, яка ретельно перемішується з відокремленим від білка жовтком, борошном і спеціями.
- З еластичної маси готуються ковбаски, нарезающиеся рівними шматочками, в центрі яких робляться маленькі поглиблення.
- Вироби відварюють у підсоленій воді до готовності.
Щоб зберегти форму виробів, рекомендується перед варінням помістити їх в морозильну камеру.
З картопляного пюре
Галушки можуть готуватися як із свіжої картоплі, так і відвареного.
Щоб спробувати другий варіант виробів, знадобляться:
- 400 г картоплі;
- 90 г борошна;
- яйце;
- сіль;
- шматочок сала з м’ясним прошарком;
- 2 головки цибулі;
- соняшникова олія.
Етапи створення:
- Картопляні бульби очищаються, нарізати шматочками і відварюють у підсоленій воді, після чого пюрируются.
- В злегка остигле пюре втручаються борошно, яйце і сіль.
- Від тесту відщипують шматочки, з яких скочуються кульки.
- Коли всі вироби підготовлені, вони відправляються в киплячу воду, де проварюються не більше 4 хвилин.
- Цибулини шинкують, а сало, нарізане тонкими скибочками.
- На сковороді обсмажують сало з цибулею.
- Подаються галушки до столу з заправкою.
Рада. Щоб вироби не злиплися на блюді, після вилучення з каструлі їх відразу слід збризнути маслом, що залишилися від засмажки.
З курячим фаршем
Галушки з фаршем нагадують звичні нам пельмені, але тільки тісто для їх створення використовується картопляне.
Інгредієнти:
- 5 картоплин;
- 300 г борошна;
- 100 г манки;
- 2 яйця;
- 300 г курячого фаршу;
- цибулина;
- сіль і мелений перець.
Готується страва наступним чином:
- Картопля відварюється, потім чиститься, товчеться і злегка остуджується.
- Після в картопляне пюре додаються яйце, манка, борошно і сіль.
- Тісто вимішується до м’якого стану, після чого з нього готуються коржі, в центр яких викладається фарш, попередньо змішаний з цибульними кубиками.
- Вироби защипываются, після чого їм надається форма кульок, які опускаються в киплячу воду, де проварюються після спливання 10 хвилин.
Щоб у каструлі галушки не злипалися, слід викладати їх невеликими порціями.
Картопляні галушки по-польськи
У Польщі галушки присутні в меню будь-якого кафе або ресторани з національною кухнею. Скориставшись цим рецептом, ви зможете ненадовго перенестися в старовинну частину Варшави і насолодитися колоритом тієї атмосфери.
Достатньо мати на кухні:
- 1 кг картоплі;
- 250 г крохмалю;
- 350 г грудинки;
- цибулину;
- жовток;
- сіль і перець мелений.
При приготуванні:
- Картопля відварюється і пюрируется зручним способом.
- Після того як основа страви охолоне, вона доповнюється крохмалем, яйцем і сіллю, а потім замішується, як тісто.
- З цієї маси скочуються кульки діаметром не більше 5 см
- На сковороді обсмажують скибочки грудинки.
- Коли витопиться достатньо жиру, м’яса відправляється нашатковану цибулю.
- Галушки відварюють в киплячій воді, після чого викладаються на блюдо, де заправляються цибулею зі шкварками.
Для додання більшої ароматності виробів, при їх відварюванні у воду можна додати пряні спеції і лавровий лист.
Картопляні галушки – це просте блюдо, яке відрізняється не тільки самобутністю і колоритністю, але і відмінним смаком.