Картопляні галушки – 8 смачних рецептів приготування

Багатьом картопляні галушки, які популярні в білоруській та польській кухнях, відомі ще з дитинства, коли всі спогади були яскравими і «живими». Треба сказати, що це блюдо готується і в інших країнах, але має інші назви, наприклад, італійські ньоккі. Нижче представлена добірка самих смачних рецептів виконання апетитного страви в різних кулінарних традиціях.

Базовий рецепт

Просто і смачно приготувати картопляні вироби за класичною рецептурою, яка передбачає наявність:

  • 8-10 картоплин;
  • 1 яйця;
  • 20 г крохмалю;
  • 2 цибулевих головок;
  • солі і мускатного горіха.

Щоб приготувати картопляні галушки, дотримується такий порядок:

  • Цибульні головки натираються або подрібнюються за допомогою блендера.
  • Бульби картоплі подрібнюються таким же способом.
  • Картопляна кашка віджимається і перемішується з яйцем, сіллю, цибулею та спеціями.
  • В картопляний «фарш» втручається крохмаль, після чого з нього формуються невеликі колобки, які відправляються в каструлю з киплячою і підсоленою водою.
  • Проварюються вироби близько 30-40 хвилин.

Дуже смачними галушки вийдуть зі сметанною або цибульним засмажкою на салі.

З додаванням грибів

Щоб порадувати близьких оригінальним вечерею, достатньо підготувати:

  • 4 картоплини;
  • 300 г грибів;
  • 200 г борошна;
  • цибулину;
  • 10 г солі;
  • 30 мл соняшникової олії.

Послідовність дій:

  • Картопляні бульби відварюються, а після охолодження звільняються від шкурок і пюрируются.
  • Цибульна головка подрібнюється і пассеруется на сковороді до м’якості, після чого до овочевої стружці додаються подрібнені гриби.
  • У картопляну масу додається борошно, сіль і олію.
  • З замішаного тіста формується 4 «ковбаски», кожна з яких ділиться на невеликі колобки, отваривающиеся в киплячій воді.
  • Перед подачею картопляні вироби об’єднуються з грибною засмажкою.

Варити галушки з картоплі по цьому рецепту коштує не більше 4 хвилин.

Як зробити з сиром

Галушки можна подавати як самостійне блюдо або використовуватися для супу.

Дивіться також:  Курка тушкована з овочами – 8 рецептів приготування

Для підготовки смачних і поживних виробів необхідно мати під рукою:

  • 1 кг картоплі;
  • 0,25 кг борошна;
  • 2 яйця;
  • невеликий шматок сиру;
  • базилік за бажанням;
  • сіль і перець мелений.

Послідовність дій:

  • Картопляні бульби миються, відварюють до готовності, після чого очищаються і расталкиваются до однорідної маси.
  • Товчена картопля змішується з тертим сиром, рубаною зеленню, яйцем і борошном.
  • З еластичного тіста формуються ковбаски, які діляться на частини.
  • Картопляні колобки відправляються в м’ясний або овочевий суп за 3 хвилини до готовності.

На замітку. У класичному варіанті української кухні у першій страві замість галушок використовуються галушки.

Картопляні галушки з м’ясом по-білоруськи

В білоруських селах і сьогодні можна покуштувати дуже калорійне блюдо, приготоване за старовинним рецептом. Чому б не втілити його в життя в міських умовах?

Достатньо підготувати:

  • 10 картоплин;
  • яйце;
  • 50 г борошна;
  • стільки ж крохмалю;
  • 3 цибулини;
  • ½ Кг свинячої м’якоті;
  • 70 г сала;
  • спеції і сіль.

Основні кроки підготовки:

  • М’ясо ріжеться на шматочки, як і одна цибулина, після чого підготовлені продукти пропускаються через м’ясорубку і вимішуються з сіллю і перцем.
  • Картоплю і друга цибулина натираються на тертці, а потім маса відкидається на друшляк, щоб стекла рідина.
  • Після додавання до картопляної маси, поміщеної в миску, борошна, крохмалю і яйця вимішується тісто, з якого формуються невеликі колобки.
  • Кульки розминаються, щоб у центр помістилася ложка начинки, після чого скочуються в ту ж форму.
  • Варяться галушки 25 хвилин, під час яких готується заправка з шматочків сала і залишилася цибулини шляхом обсмажування на сковороді.

Щоб зробити страву більш дієтичним, можна замість сала для заправки використовувати сметану.

Готуємо галушки за італійським рецептом

Італійські ньоккі з картоплі – цікава варіація традиційних галушок. Їх технологія приготування мало чим відрізняється від описаної вище.

Дивіться також:  Тарталетки з начинкою — 14 рецептів до святкового столу

Інгредієнти:

  • 4 картопляні бульби;
  • 300 г борошна;
  • яйце;
  • сіль, соняшникова олія і мелений перець.

В процесі втілення рецепта виконують такі дії:

  • Картопляні бульби добре вимивається і укладаються у вогнетривку форму, де сбрызгиваются маслом і запікаються 60 хвилин.
  • Після охолодження з бульб витягується м’якоть, яка ретельно перемішується з відокремленим від білка жовтком, борошном і спеціями.
  • З еластичної маси готуються ковбаски, нарезающиеся рівними шматочками, в центрі яких робляться маленькі поглиблення.
  • Вироби відварюють у підсоленій воді до готовності.

Щоб зберегти форму виробів, рекомендується перед варінням помістити їх в морозильну камеру.

З картопляного пюре

Галушки можуть готуватися як із свіжої картоплі, так і відвареного.

Щоб спробувати другий варіант виробів, знадобляться:

  • 400 г картоплі;
  • 90 г борошна;
  • яйце;
  • сіль;
  • шматочок сала з м’ясним прошарком;
  • 2 головки цибулі;
  • соняшникова олія.

Етапи створення:

  • Картопляні бульби очищаються, нарізати шматочками і відварюють у підсоленій воді, після чого пюрируются.
  • В злегка остигле пюре втручаються борошно, яйце і сіль.
  • Від тесту відщипують шматочки, з яких скочуються кульки.
  • Коли всі вироби підготовлені, вони відправляються в киплячу воду, де проварюються не більше 4 хвилин.
  • Цибулини шинкують, а сало, нарізане тонкими скибочками.
  • На сковороді обсмажують сало з цибулею.
  • Подаються галушки до столу з заправкою.

Рада. Щоб вироби не злиплися на блюді, після вилучення з каструлі їх відразу слід збризнути маслом, що залишилися від засмажки.

З курячим фаршем

Галушки з фаршем нагадують звичні нам пельмені, але тільки тісто для їх створення використовується картопляне.

Інгредієнти:

  • 5 картоплин;
  • 300 г борошна;
  • 100 г манки;
  • 2 яйця;
  • 300 г курячого фаршу;
  • цибулина;
  • сіль і мелений перець.

Готується страва наступним чином:

  • Картопля відварюється, потім чиститься, товчеться і злегка остуджується.
  • Після в картопляне пюре додаються яйце, манка, борошно і сіль.
  • Тісто вимішується до м’якого стану, після чого з нього готуються коржі, в центр яких викладається фарш, попередньо змішаний з цибульними кубиками.
  • Вироби защипываются, після чого їм надається форма кульок, які опускаються в киплячу воду, де проварюються після спливання 10 хвилин.
Дивіться також:  Молоки лососевих риб – 8 рецептів приготування в духовці на сковороді і мультиварці

Щоб у каструлі галушки не злипалися, слід викладати їх невеликими порціями.

Картопляні галушки по-польськи

У Польщі галушки присутні в меню будь-якого кафе або ресторани з національною кухнею. Скориставшись цим рецептом, ви зможете ненадовго перенестися в старовинну частину Варшави і насолодитися колоритом тієї атмосфери.

Достатньо мати на кухні:

  • 1 кг картоплі;
  • 250 г крохмалю;
  • 350 г грудинки;
  • цибулину;
  • жовток;
  • сіль і перець мелений.

При приготуванні:

  • Картопля відварюється і пюрируется зручним способом.
  • Після того як основа страви охолоне, вона доповнюється крохмалем, яйцем і сіллю, а потім замішується, як тісто.
  • З цієї маси скочуються кульки діаметром не більше 5 см
  • На сковороді обсмажують скибочки грудинки.
  • Коли витопиться достатньо жиру, м’яса відправляється нашатковану цибулю.
  • Галушки відварюють в киплячій воді, після чого викладаються на блюдо, де заправляються цибулею зі шкварками.

Для додання більшої ароматності виробів, при їх відварюванні у воду можна додати пряні спеції і лавровий лист.

Картопляні галушки – це просте блюдо, яке відрізняється не тільки самобутністю і колоритністю, але і відмінним смаком.

Прокрутка до верху