Сирна кесаділья – це класична варіація традиційного мексиканського блюда. Раніше його готували тільки з начинкою з гоструватого сиру, який добре плавився при обжарке коржі. Сьогодні ж є й інші варіанти приготування оригінальної закуски, наприклад, кесаділья з куркою, овочами або грибами.
Класична кесаділья з куркою і сиром
Мексика – це не тільки текіла, химерні кактуси і яскраве сомбреро, але і ще колоритна кухня. Одним з національних страв цієї країни є кесаділья. Це обсмажена кукурудзяний корж (тортільяс) з сирною начинкою. Правда, сьогодні в таку страву додають і інші продукти.
Заздалегідь підготуйте:
- коржики;
- нежирне м’ясо – ⅓ кіло;
- головку цибулі;
- сир твердий – ¼ кіло;
- з спецій: паприка, чилі, сіль, перець;
- гілочки петрушки.
Спосіб приготування:
- Філе злегка відбийте, посипте спеціями і обсмажте до рум’яного кольору на олії. Потім остудіть і наріжте кубиками.
- Цибулю подрібніть і обсмажте до м’якості.
- Сир натріть, а зелень просто дрібно порубаєте.
- Коржик покладіть на сковороду, викладіть начинку в наступному порядку й кількості: половина сиру, по половині м’яса, цибулі і зелені, зверху знову половина сиру.
- Як тільки нижній сирний шар почне плавитися, закрийте начинку другим коржем і злегка притисніть. Головне, щоб начинка не вийшла за краї.
- За допомогою широких лопаток перевертаємо кесаділью і готуємо до рум’яності.
- Викладаємо на блюдо, ріжемо порційно і подаємо до столу.
З грибами і соусом сальса
Овочевий пікантний соус сальса також відноситься до мексиканської кухні. Він є прекрасним доповненням до страв з м’яса і риби, його можна подавати з тостами, крекерами і чіпсами, і, звичайно, використовувати в приготуванні кесадільї з куркою і грибами.
Інгредієнти:
- тортільяс;
- 280 г курячого м’яса;
- 380 г печериць;
- 130 г сиру;
- три стиглих томатів;
- цибуля;
- п’ять зубчиків часнику;
- стручок пекучого перцю;
- лаймовий сік;
- пучок кінзи.
Алгоритм дій:
- Першим ділом приготуємо соус. З цією метою з томатів потрібно зняти шкірку, а самі плоди порубати і перемішати з подрібненою цибулею, часниковою кашкою, кінзою (петрушкою) і пекучим перцем. Заправити отриманий склад цитрусовим соком, спеціями і відправити на 40 хвилин у холодильник.
- Для начинки обсмажте гриби, м’ясо і сир подрібніть.
- Кесаділью можна обсмажувати на сковороді або запікати в духовці. В останньому випадку по одній хлібині розподіліть начинку, другий укрийте її, акуратно притисніть і поставте в духовку до зарум’янювання.
- Готову закуску подають разом з пиалой, наповненої соусом сальса.
Страва мексиканської кухні з кукурудзою
Кесаділья примітна ще й тим, що така закуска готується дуже швидко, а в результаті виходить дуже смачне, ситне і оригінальне блюдо. Пропонуємо вам рецепт закуски з куркою і кукурудзою.
Інгредієнти:
- тортилья;
- 100 г м’яса птиці;
- 80 г сиру;
- три ложки солодкої кукурудзи;
- ложка майонезу.
Спосіб приготування:
- М’ясо приправити сіллю, перцем і обсмажте до готовності.
- Коржик покладіть на деко, змастіть майонезом, посипте натертим сиром, викладіть м’ясо і додайте кукурудзи.
- Закрийте начинку другий корж і поставте в духовку на десять хвилин (температура 180°С).
- Готову кесаділью поріжте на порції.
Як приготувати кесаділью з куркою та квасолею
Квасоля для мексиканців – базовий продукт, тому не дивно, що її можна побачити і серед інгредієнтів для приготування кесадільї.
Інгредієнти:
- мексиканські коржі;
- півсклянки відвареної квасолі;
- 120 г філе птиці;
- 110 г сиру;
Спосіб приготування:
- Шматочки курки приправляємо сіллю, чорним і червоним перцем, а потім обсмажуємо до готовності в оливковій олії.
- Кладемо корж на сковороду. На одну половину викладаємо натертий сир, зверху м’ясо, квасоля і знову сир. Сир повинен бути як внизу, так і вгорі, оскільки завдяки йому коржик склеюється.
- Закриваємо начинку другою половиною коржа і обсмажуємо кесаділью з двох сторін до повного розплавлення сиру.
C вареним курячим філе і яйцем
Сьогодні кесаділью готують не тільки з сиром, але з іншими інгредієнтами. Наприклад, з додаванням м’яса, овочів, грибів і навіть фруктів. А ми пропонуємо приготувати мексиканську закуску з курячим м’ясом і вареними яйцями.
Інгредієнти:
- тортільяс;
- по 140 г курячого м’яса і сиру;
- варене яйце;
- по 1 ч. л. гірчиці та майонезу;
- зелень.
Спосіб приготування:
- Відваріть м’ясо до готовності і нарізати його дрібними шматочками.
- Варене яйце так само дрібно поріжте, а сир просто подрібніть на звичайній тертці.
- Майонез змішуємо з гірчицею і готовим соусом просочуємо корж.
- Потім посипаємо її сиром, викладаємо на нього рівним шаром шматочки курки, на яких формуємо шар з вареного яйця. Все знову притрушиваем сиром і зеленню.
- Складаємо коржик навпіл і обсмажуємо з кожного боку за дві хвилини.
Готуємо з беконом
Бекон – це універсальний продукт, що став таким завдяки неповторному смаку і аромату. Такий делікатес чудово поєднується з безліччю продуктів, тому і кесаділью також можна приготувати з беконом. Вийти дуже ситно і смачно.
Інгредієнти:
- мексиканські коржі;
- 80 р сиру «Чеддер»;
- чилі;
- 90 г бекону;
- помідори-черрі;
- перо зеленого лука;
Спосіб приготування:
- Черрі ріжемо на четвертинки, перо цибулі дрібно рубаємо.
- Бекон нарізаємо тонкою соломкою, чилі шмагаємо дуже дрібно. Змішуємо всі підготовлені інгредієнти.
- Викладаємо на суху сковороду корж, посипаємо її натертим сиром. Поверх нього кладемо нарізані овочі з беконом і ще раз притрушиваем всі сирної стружкою.
- Закриваємо інший коржем начинку, трохи придавлюємо заготівлю і обсмажуємо кесаділью з двох сторін по дві хвилини.
З куркою і овочами
Курка і овочі – одне з найкращих поєднань смаків. А якщо додати до них купаж мексиканських приправ і покласти всю цю красу кукурудзяну коржик, то вийде справжня кесаділья.
Інгредієнти:
- кукурудзяні коржі;
- куряча грудка;
- 380 г сиру;
- два томата;
- болгарський перець;
- цибуля;
- три часникового зубчики;
- мексиканські приправи;
- петрушка, олія.
Сьогодні в кожному магазині можна зустріти самі різні спеції, в тому числі, і збір мексиканських приправ. Якщо не вдалося знайти такої купаж, то його можна зробити і самостійно.
Для цього слід змішати такі прянощі: сушений часник і цибуля, чорний і кайенский перець, а також перець чилі плюс паприка, орегано і кумін.
Як ви помітили, перцю тут – хоч ослаблюй. Але це і не дивно, адже мова йде про мексиканській кухні. Тому, змішавши всі інгредієнти, ви можете перемолоти їх кілька разів в млинку – вийде не так гостро.
Спосіб приготування:
- Тепер перейдемо до самого рецепту приготування. Почнемо з лука – його ми просто подрібнюємо і обсмажуємо. Потім додаємо до нього шматочки м’яса, посипаємо все мексиканської приправою.
- Після, кладемо до подрумянившимся інгредієнтів кубики солодкого перцю і пластинки часнику. Останніми в сковороду вирушать подрібнена м’якоть томатів і зелень. Тушкуємо м’ясо з овочами до м’якості.
- Корж злегка підігріваємо, посипаємо сиром і викладаємо на нього начинку. Ще раз притрушиваем всі сиром, накриваємо другим коржем і смажимо з однієї й іншої сторони по хвилині.
До речі, тортільяс можна купити вже в готовому вигляді або приготувати самому. Для тесту буде потрібно тільки по півсклянки води і борошна, щіпка солі і ложка олії. На обжарку коржів йде по одній хвилині з кожної сторони.