Класичний рецепт солянки м’ясної збірної в домашніх умовах
Це одне з небагатьох традиційних страв кухні російського народу, яке набуло популярності в багатьох країнах світу. Густа юшка, яка готується на крутому бульйоні: грибному, м’ясному або рибному і заправляється в кінці часточками лимона. Найпоширенішим є класичний рецепт збірної м’ясної солянки, який включає в свій склад різні види м’яса, ковбас і реберець.
Солянка м’ясна збірна — класичний рецепт
Цей класичний рецепт м’ясної солянки багато люблять. Спробувавши приготувати за цією рецептурою, вам не захочеться експериментувати – адже суп виходить чудовим.
Інгредієнти:
Лимон;
Вода – 3,5 л;
Запашний перець – 3 горошини;
Яловичина на кістці – 700 гр.;
Ребра копчені – 350 гр.;
Лаврушка – 2 аркуша;
Шинка – 220 гр.;
Маслини – 120 гр.;
Каперси – 70 гр.;
Цибуля – 2 цибулини;
Масло рослинне – 4 ч. ложки;
Ковбаса копчена – 220 гр.;
Томатна паста – 4 ч. ложки;
Вершкове масло – 2 ч. ложки;
Петрушка – 20 гр.
Приготування:
Взяти каструлю великого об’єму. Помістити ребра копчені, яловичину на кістці, яку за бажанням можна замінити свининою.
Залити водою. Закип’ятити.
Зняти пінку.
Цибулю очистити. Розрізати не треба. Помістити одну цибулину в киплячу воду.
Варити дві години.
Підсолити. Додати лаврушку, перець.
Варити чверть години.
М’ясо вийняти. Цибуля викинути, він більше не знадобиться. Бульйон процідити.
Після того як м’ясні продукти охололи, дістати кістки. М’ясо покришити.
Копчену ковбасу і шинку нарізати. Закинути в бульйон.
Якщо огірки великого розміру і мають жорстку шкірку, то необхідно її зняти. Якщо шкірка м’яка, то нарізати разом з нею соломкою.
Помістити огірочки на сковороду, влити трохи бульйону. Підсмажити.
Через сім хвилин перекласти в бульйон.
Залишилася цибулину нарізати так, щоб вийшли півкільця.
У сковороду налити олію. Помістити цибулю. Обсмажити.
Додати каперси. Насипати перець і сіль. Розмішати. Закрити кришкою. Настояти чверть години.
У кожну тарілку додати лимон, петрушку і сметану.
Традиційний рецепт по-грузинськи
Суп солянка легко готується в домашніх умовах. Хоч це блюдо є росіянином, в радянські часи грузинські кухаря переробили його по своїм смаковим уподобанням. Суп став густішим, гострим, пряним.
Бекон нарізати кубиками. Обсмажувати до тих пір, поки весь жир не витопиться.
Зняти лушпиння з цибулі. Нашаткувати дрібними шматочками, обсмажити в шкварках.
Остигле м’ясо нарізати шматочками, додати до цибулі і тушкувати хвилин 20.
Поздовжніми дрібними скибочками нарізати огірки. Помістити в сковороду.
Маслини нашаткувати і разом з каперсами додати тушковані продукти.
Туди ж помістити хмелі-сунелі. Розмішати. Протушкувати чверть години.
Вимкнути конфорку. Залити сік граната і додати нарізаний лимон, трохи бульйону.
Червоний перчик розтовкти разом з часником і сіллю, покласти до м’яса.
Якщо хочете отримати блюдо червоного кольору, то додайте пару ложок томатної пасти.
З грибами
Супчик з грибами виходить пісним і ароматним. Сушені гриби протягом двох годин необхідно потримати у воді. Тому плануйте час і заздалегідь приступайте до приготування.
Інгредієнти:
Сметана;
Гриби сушені – 70 гр.;
Маслини – 0,5 склянки;
Зелень;
Печериці або білі гриби – 600 гр.;
Сіль;
Вода – 3,5 л;
Каперси – 0,5 склянки;
Цибуля – 3 шт.;
Томатна паста – 6 ч. ложок;
Масло -6 ч. ложок;
Солоний огірок – 3 шт.
Приготування:
Гриби сушені залити водою. Через дві години злити рідину. Нарізати.
Взяти каструлю великого розміру. Налити воду в зазначеній кількості. Закип’ятити.
Свіжі гриби нарізати і засинати разом з сушеними у воду.
Цибулю очистити. Одну цибулину розрізати на дві частини. Покласти в каструлю.
Проварюють півгодини.
Інші цибулини нашаткувати. Обсмажити в олії. Налити томатну пасту.
Огірки дрібно нарізати. Додати в сковороду. Тушкувати хвилин п’ять.
Дістати з каструлі зварений цибулю.
Помістити заправку в бульйон.
Маслини нарізати і разом з каперсами засипати в каструлю.
Зелень порубати.
Пересипати в суп. Підсолити. Заправляти сметаною.
Класичний спосіб приготування з ковбасою
За цим рецептом можна приготувати солянку з ковбасою, яка порадує чудовим смаком.
Інгредієнти:
Огірок солоний – 2 шт.;
Картопля – 6 шт.;
Чорний мелений перець;
Напівкопчена ковбаса – 250 гр.;
Цибуля – 1 цибулина;
Лимон – 0,5 шт.;
Зелень;
Томати – 3 шт.;
Сіль;
Оливки – 12 шт.;
Ковбаса варена – 250 гр.;
Вода – 3,5 літра;
Перець – 5 горошин.
Приготування:
Картоплю почистити. Нарізати так, щоб вийшли кубики.
Взяти каструлю великого розміру. Влити воду. Закип’ятити. Засипати картоплю.
Помідори нарізати так само, як і картоплю.
З лука прибрати лушпиння. Нашаткувати.
Сковороду розігріти. Налити олію. Помістити томати і цибулю. Обсмажити.
Ковбасу нарізати соломкою.
Огірки нарізати кубиками.
Помістити в сковороду. Загасити чверть години.
Перекласти в каструлю.
Варити півгодини.
Зелень нарізати. Помістити в суп. Посолити. Поперчити.
Оливки нарізати. Перекласти в каструлю. Лимон нарізати, покласти в суп. Вимкнути вогонь. Дати постояти чверть години.
У процесі варіння рідина випаровується, тому регулярно підливайте гарячу воду, зберігаючи початковий рівень води.
Взяти каструлю великого розміру. Влити воду. Закип’ятити.
Підсолити.
Рибу помити. Помістити у воду.
Варити до готовності.
З моркви зняти верхній шар.
Взяти тертку великого розміру. Натерти морквину.
Цибулю очистити. Нарізати, повинні вийти півкільця.
Помістити в сковороду. Підсмажити.
Томати нарізати. Перекласти в зажарку. Підсмажити.
Покласти лаврушку і перчик. Загасити.
Коли риба зварилася, дістати її з каструлі. Остудити. Вибрати кісточки.
Бульйон процідити.
Картоплю очистити. Нарізати кубиками. Покласти в бульйон.
Проварюють півгодини.
Помістити зажарку і огірочки. Коли закипить, вимкнути конфорку.
Зелень нарізати. Прикрасити страву.
Оливки нарізати кружальцями. Покласти в суп.
Лимон нарізати часточками. Додавати в тарілку.
Солянка м’ясна збірна з картоплею
Це швидкий спосіб приготування страви. Не треба витрачати час на відварювання м’яса і приготування бульйону. Цей метод добре підходить, коли гості на порозі, а хочеться нагодувати ароматним, ситним супом. Класичний рецепт з ковбасою нагадує за смаком обговорюване блюдо, але воно займає набагато менше часу.
Інгредієнти:
Ковбаса копчена – 150 гр.;
Кріп – 20 гр.;
Ковбаса варена – 150 гр.;
Петрушка – 20 гр.;
Лимон – 0,5 шт.;
Грудинка копчена – 150 гр.;
Копчені реберця – 150 гр.;
Картопля – 220 гр.;
Цибуля – 2 шт.;
Солоний огірок – 200 гр.;
Томатна паста – 60 мл;
Чорний мелений перець;
Оливки – 10 шт;
Маслини – 10 шт.;
Соняшникова олія – 6 ч. ложок;
Лаврове листя – 3 аркуша;
Вода – 2,7 літра;
Сіль;
Сметана.
Приготування:
Зняти шкірку з картоплі. Промити. Нарізати так, щоб вийшли кубики малого розміру.
Прибрати лушпиння з цибулин. Нашаткувати.
Очистити від шкірки морквину. Взяти тертку великого розміру, подрібнити.
Взяти каструлю великого об’єму. Влити воду. Закип’ятити.
Додати картоплю. Проварити чверть години.
Огірки нарізати так, щоб вийшла соломка. Саме в такому вигляді додають в класичному рецепті приготування. Якщо хочете, щоб вийшло смачне блюдо, то не додавайте в солянку великі шматки овочів і м’яса. Всі інгредієнти необхідно дрібно і тонко нарізати;
Зняти з ковбас шкірку. Нарізати.
Подрібнити залишилися копченості.
У сковороду влити олію. Розігріти. Засипати моркву і цибулю. Підсмажити.
Додати ковбаси та копченості до овочів.
Через три хвилини влити томатну пасту, півсклянки бульйону.
Підсолити, поперчити.
Через вісім хвилин перекласти засмажку до картоплі.
Закинути лаврушку, сіль і перець.
Через сім хвилин закинути нашатковану зелень.
Прибрати з плити. Додати нарізані оливки, лимон, маслини. Закрити кришкою. Подавати через чверть години.