Всім відомо, що рибні страви є корисними і в їжу їх бажано вживати якомога частіше. Мешканців водних глибин можна запекти, зварити або посмажити. Рибні котлети є досить поширеним і улюбленим багатьма стравою. Для їх приготування добре підійде судак. В ньому мало кісток, які досить легко видаляються, а м’ясо багате білком.
Традиційні котлети з судака
Для приготування вам знадобиться:
- 2 яйця
- 500 гр. філе судака
- Головка ріпчастої цибулі
- Зубчик часнику
- Молоко
- 50 гр. вершкового масла
- Петрушка, кріп
- Панірувальні сухарі
- Соняшникова олія для смаження
- Білий хліб
- Сіль і перець — виходячи з ваших індивідуальних переваг
Процес приготування:
Візьміть хлібний м’якуш і замочіть в молоці.
У глибоку миску пропустіть через м’ясорубку рибне філе, масло, цибулю, зелень і часник. Трохи віджати, пропустіть туди-ж хлібний м’якуш.
Завдяки хлібної м’якушки страва вийде ніжним і соковитим.
В отриманий фарш додайте сире яйце. Не забудьте посолити і поперчити.
Готовий фарш потрібно ретельно перемішати і відбити про краї миски.
Сформуйте котлети, форма може бути будь-яка, і відправте в морозилку хвилин на 30. Для цього підійде будь-яка плоска поверхня, наприклад обробна дошка. Так при обсмажуванні вони будуть краще тримати форму.
Кожну котлетку умочіть у збитому яйці і обваляйте в паніровці. Після цього можна обсмажувати до появи рум’яної скоринки.
Можна подавати.
Блюдо запечене в духовці
Для приготування вам знадобиться:
- 500 гр. рибного філе
- 100 гр. молока
- Головка ріпчастої цибулі
- Скибочка білого хліба
- 2 столові ложки сметани
- Сіль, перець – виходячи з ваших особистих переваг
- Яйце
Процес приготування:
Філейну частину судака необхідно гарненько промити, потім пропустити через м’ясорубку в глибоку миску. Хлібну м’якоть вимочити в молоці. Цибулю порізати на чотири частини.
Пропустіть цибулю через м’ясорубку, потім хлібну м’якоть, попередньо трохи її віджавши. Додати до риби і вбити яйце. Ретельно перемішайте. Не забудьте посолити і поперчити.
На змащене маслом деко викладіть сформовані котлети. Форма може бути будь-яка. Зверху кожну котлетку полийте сметаною і можна відправляти в духовку, попередньо розігрівши її до 200 градусів. Час до готовності становить 20 хвилин.
Приємного апетиту!
Рибні котлети з фаршу на пару
Для приготування вам знадобиться:
- 150 гр. картоплі
- 500 гр. філе судака
- 100 гр. ріпчастої цибулі
- 50 гр. свинячого сала
- Яйце
- Рослинне масло, щоб змастити форму пароварки
- Сіль хмелі-сунелі — виходячи з ваших особистих переваг
- Панірувальні сухарі
Процес приготування:
Картоплю необхідно очистити і натерти на крупній тертці. Потім складіть його в друшляк, посоліть, і повісті над каструлею. Дайте йому постояти так 10 хвилин. Після закінчення часу акуратно злийте утворилася в каструлі рідину, залишивши на дні крохмаль. Додайте його у терту картоплю.
Візьміть глибоку миску, і в неї, пропустіть через м’ясорубку філе судака і сало. У цю ж миску додайте терту картоплю, дрібно нарізану цибулю, приправити сіллю і спеціями, вбийте яйце. Ретельно все перемішайте. Вийшла фарш відбийте.
Вологими руками надайте форму котлет, обваляйте в паніровці, викладіть на змащену маслом грати пароварки і варіть близько 30 хвилин.
Час приготування залежить від розміру котлет.
Рецепт з сиром і овочами
Для приготування вам знадобиться:
- 500 гр. філе судака
- 50 мл оливкової олії
- 100 гр. сиру
- 2 головки ріпчастої цибулі
- 2 моркви
- Сіль – виходячи з ваших особистих переваг
Процес приготування:
Філе судака необхідно обробити, відокремити від кісток і порізати на шматочки.
Наберіть води в каструлю і поставте її на вогонь.
Цибулю дрібно нашаткуйте. Моркву почистіть і натріть на крупній тертці.
Візьміть казан і поставте його на вогонь. Обсмажте, з додаванням оливкової олії, спочатку цибулю, потім, зменшивши вогонь, додайте моркву.
У закипілу воду опустіть рибне філе і накрийте кришкою.
Натріть сир на крупній тертці.
У обжариваемые цибулю з морквою, додайте трохи рибного бульйону і тушкуйте на повільному вогні з закритою кришкою.
Дістаньте рибу і дайте їй охолонути. Потім розімніть її виделкою, додайте до неї сир, протушкувалися овочі. Гарненько все перемішайте. Не забудьте посолити.
За допомогою ложки сформуйте котлетки і викладіть на деко, застелене пергаментом і відправляємо в попередньо розігріту духовку до 200 градусів.
Час випікання становить 5-10 хвилин.
Приємного апетиту!
Котлети з судака і щуки
Для приготування вам знадобиться:
- 1 кг філе щуки
- 1 кг. філе судака
- 200 гр. шпика
- Головка ріпчастої цибулі
- 2-3 склянки молока
- Яйце
- 2 шматочки білого хліба
- Сіль, чорний мелений перець – виходячи з особистих переваг
- Рослинна олія для смаження
- Панірувальні сухарі
Процес приготування:
Філе необхідно розібрати від кісток і нарізати на шматочки. Дрібні кісточки можуть залишитися, в м’ясорубці вони перемелются.
У глибоку тарілку покришіть шматочки хліба і залийте молоком. Туди ж додайте крупно порізану цибулину. Можна трохи пом’яти рукою.
Через м’ясорубку спочатку пропускаєте хліб з цибулею. Цю субстанцію можна просто вилити в м’ясорубку. Потім йде чергу шпику, потім шматочків рибного філе. Після можна пропустити невелику хлібну скоринку, щоб вийшли рештки риби.
Не забудьте додати сіль і чорний мелений перець.
В отриманій фарш збийте яєчний жовток.
Почніть ретельно перемішувати вийшла фарш додаючи потроху молока. Фарш має вийти м’яким, але не кремоподібним. З нього повинні ліпитися котлети.
Поставте розігріватися сковороду з маслом на плиту. Зліпити котлетки і обсипте планованими сухарями. Обсмажте з двох сторін до рум’яної скоринки. Потім укладіть на деко і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин.
Страва готова!
З манкою і салом
Для приготування вам знадобиться:
- 600 гр. філе судака
- 100 гр. свинячого сала
- 20 гр. манної крупи
- Головка ріпчастої цибулі
- Два шматочка білого хліба
- Пів склянки молока
- Зелень петрушки
- Яйце
- Сіль, перець, коріандр — виходячи з особистих переваг
- Соняшникова олія — для смаження
Процес приготування:
Філе промити і обсушити за допомогою паперового рушника. М’ясо риби можна провернути через м’ясорубку або просто подрібнити з допомогою ножа. Додайте дрібно нашатковану цибулю.
Сало пропустіть через м’ясорубку або скористайтеся блендером і додайте до попередніх інгредієнтів.
Хлібні шматочки залийте теплим молоком. Додайте манну крупу і сире яйце. Залиште настоятися хвилин 15, щоб крупа набухла. Отриману суміш додайте до риби. Приправте сіллю і спеціями.
Всі інгредієнти ретельно перемішати. Можна використовувати блендер або міксер. Відбийте фарш. Можна додати дрібно нарубану петрушку і ще раз перемішати.
Мокрими руками сформуйте котлетки і викласти в сковороду з попередньо розігрітим в ній маслом.
Смажте котлети при закритій кришці, вони повинні підрум’янитися з обох сторін. На це буде потрібно близько десяти хвилин.
Після того як котлети приготуються, залиште їх під кришкою ще на 5-10 хвилин.
Можна подавати на стіл!
З додаванням грибів
Для приготування вам знадобиться:
- 1 кг. фаршу судака
- 0,5 кг глив
- 100 гр. сиру
- 180 гр. вершкового масла
- Яйце
- 40 мл. лимонного соку
- Суміш перців, сіль — виходячи з ваших особистих переваг
- Сухарі панірувальні
Процес приготування:
Гриби промийте і залиште в друшляку, щоб вода стікала. Подрібніть їх. Можна використовувати м’ясорубку або блендер.
Натріть сир на дрібній тертці і розділіть на дві однакові частини.
З’єднайте гриби з фаршем і вбийте туди яйце. Потім додайте одну частину сиру і розм’якшене вершкове масло. Все ретельно перемішайте.
Необхідно трохи олії залишити для змащування дека.
Приправте отриману суміш сіллю, спеціями, лимонним соком. Добре вимісіть і відбийте. Поставте в холодильник трохи застигнути.
Через 30 хвилин змастіть деко і викладіть на нього сформовані котлети, попередньо запаніровані сухарями. Посипте сиром.
Страву можна відправляти в розігріту до 180 градусів духовку.
Котлети будуть готові протягом 25-35 хвилин. Час запікання залежить від розміру.
Рубані котлети з судака
Для приготування вам знадобиться:
- 800 гр. рибного філе
- 3 яйця
- Пучок зеленого цибулі
- Пучок петрушки
- 3 столові ложки сметани
- 3 зубчики часнику
- 50 гр. сиру
- 1,5 столові ложки борошна
- Лимонний сік, сіль, перець — виходячи з ваших особистих переваг
- Соняшникова олія для смаження
Процес приготування:
Філе наріжте дрібними кубиками, збризніть лимонним соком і додайте пропущений через прес часник.
Ретельно перемішайте і приберіть на півгодини в холодильник.
Поки філе остуджується, дрібно наріжте зелену цибулю і петрушку. Натріть на дрібній тертці сир. Яйця збийте.
В охолоджене рибне філе додайте сир, яйця, борошно, сметану і нарізану зелень.
Отриманий фарш приправте сіллю і перцем і ретельно вимісіть. Після цього поставте в холодильник ще на 30 хвилин.
На розпечену сковороду з соняшниковою олією, викладіть сформовані котлетки і обсмажте з обох боків на середньому вогні, до утворення золотистої скоринки. Котлети краще формувати мокрими руками, щоб фарш не чіплявся.
Приємного апетиту!