Казі – казахська варена ковбаса з конини
Найпростіше приготувати саме варену кінську ковбасу. У цьому випадку господині не доведеться використовувати якісь спеціальні пристосування.
Інгредієнти:
- м’ясо коня – кіло;
- сіль – 1-1,5 ст. л.;
- зіра (подрібнена) – 2 ч. л.;
- мелений перець (чорний) – 1 ч. л.;
- сало коні – півкіло.
Приготування:
- Порізати м’ясо і сало подовженими тонкими смужками. Ширина кожного повинна вийти близько 4 див. Оптимальна довжина пластів – 12-14 див.
- Скласти нарізані інгредієнти в глибоку посуд. Додати всі сипучі компоненти. Активно пом’яти вміст ємності прямо руками. І м’ясо, і сало повинне добре насититися сіллю і спеціями.
- Прибрати заготовку в прохолоду на 20 годин.
- Підготувати кишки: натерти сіллю (у вивернутому вигляді), промити холодною і гарячою водою.
- Один кінець кишки надійно зав’язати. Наповнити оболонку підготовленої м’ясної масою. Зав’язати вільний кінець.
- Відправити заготовку в каструлю з холодною водою, варити продукт 2-2,5 години. Відразу після закипання рідини потрібно в декількох місцях проколоти наповнену кишку тонкою голкою, що не дасть оболонці лопнути.
Представлений рецепт найкраще пояснять, як варити казі в домашніх умовах. Що залишився після приготування ковбаси бульйон не варто виливати. На його основі можна приготувати, наприклад, смачний наваристий суп.