Найлегше приготувати шашлик з курки або індички. Готується такий шашлик за короткий час, але іноді виходить сухим. Під час вибору м’яса на шашлик необхідно враховувати, що свинячий шашлик досить м’який, яловичина є більш жорстким м’ясом, шашлик з баранини ароматний і соковитий, ягнятина – дуже ніжне м’ясо.
Нарізати м’ясо рекомендується поперек волокон. Його можна замаринувати, і тим самим надати м’якості м’яса. Найпростішим способом є маринівка шматочків м’яса з нарізаною цибулею, сіллю, спеціями, пряними травами. Інгредієнти добре перемішуються, накриваються кришкою і залишають на час в холодильнику. Через певний час м’ясо дає сік.
Маринад можна робити з безлічі продуктів. Шашлик з баранини краще маринувати м’ятою і розмарином, а курячий шашлик – базиліком, орегано і чебрецем. Коріандр підходить до м’яса птиці. Можна урізноманітнити смак маринаду і подрібненим часником коренем імбиру. Оцет і лимонний сік у великих кількостях додавати не рекомендується, щоб кислота не зробила м’ясо більш жорстким. Іноді маринад заправляється готовими соусами, приміром, ткемалі. Для маринаду можна використовувати кисломолочні продукти – айран, кефір, йогурт. Для додання пікантності можна використовувати соєвий соус.
За деякими рецептами шашлику м’ясо маринується тривалий час, близько доби. М’ясо курки маринується меншу кількість часу – кілька годин, а шашлик з ягнятини або свинячої шийки не потрібно маринувати, оскільки м’ясо, саме по собі, є ніжним.
Рецепт класичного шашлику з свинини
Витрата по часу – 1 година.
Порції – 10.
Склад продуктів для класичного шашлику з свинини:
Для прикраси:
Приготування класичного шашлику з свинини
Свиняча грудинка нарізається на однакові шматочки з салом. Найкращим варіантом буде шматочок з ребрами. Його потрібно розрубати вздовж кісточок.
Цибуля очищається, розрізається на дві половинки, і ріжеться на тонкі півкільця. Цибуля змішується з оцтом, і посипається чорним перцем.
М’ясо змішується з маринадом у великій посудині і добре перемішується 5 хвилин. М’ясо і маринад потрібно накрити кришкою. М’ясо повинно маринуватися на кілька годин.
Шампури повинні бути широкими і плоскими, щоб м’ясо добре трималося на них. М’ясо рекомендується нанизувати вздовж шампура, воно не має звисати. На одному шампурі повинні бути розташовані однакові шматочки за розміром і якістю для рівномірної прожарювання.
Угольки краще вибирати дрібні, які виходять з великої кількості маленьких гілок. Під час смаження необхідно постійно перевертати шампури, і стежити, щоб м’ясо не обвуглилося.
Цибулю крупно нарізати у великій ємності. З допомогою великого шматка лаваша шашлик знімається з шампура, посипається цибулею.
Рибні шашлики з креветками
Витрата по часу – 2 години 30 хв.
Порції – 4.
Склад продуктів для рибних шашличків з креветками:
Приготування рибних шашличків з креветками
Часник очищається і роздавлюється. Листочки розмарину подрібнюються. Часник, листочки розмарину, масло, сік лимонний сік і цедра, сіль і перець, змішуються разом.
Рибка промивається, обсушивается з допомогою рушники і нарізають шматочками. Риба і креветки маринуються в холодильнику кілька годин.
На шпажки нанизуються по черзі креветки і шматки рибки, і обсмажуються з допомогою мангала або гриля з обох сторін.
Рецепт соусу барбекю
Час приготування – півтори години.
Порції – 8.
Склад продуктів для соусу барбекю:
Приготування соусу барбекю
Часник і цибуля очищаються і нарізати на дрібні шматочки. Береться глибока сковорідка, змащується олією оливковою і розігрівається. На неї викладається цибулю і обсмажується хвилин 5. До нього додається часник, суміш обсмажується ще кілька хвилин. Інгредієнти заливаються томатним соусом і доводять до кипіння.
Гірчичний порошок з цукром заливається окропом (половина склянки), і перемішують до розчинення. Вони заливаються томатною пастою і оцтом, і перемішуються. Отримана маса змішується з томатним соусом. До інгредієнтів потрібно додати вустерський соус, сіль, чорний і кайенский перець і тушкувати на невеликому вогні протягом 10 хвилин. Соус потрібно періодично перемішувати. Перед подачею соус потрібно остудити.