Найбільш популярним видом крему можна вважати заварний крем на молоці. З них готуються профітролі, листкові булочки і трубочки, еклери і найрізноманітніші торти. Популярний також з-за своєї простоти приготування.
Класичний заварний крем на молоці
Класичний заварний крем надзвичайно популярний у домогосподарок.
Щоб його приготувати не знадобиться велика кількість інгредієнтів:
- молоко – 500 мл
- жовтки – 4 шт
- борошно – 50 гр
- цукор – 200 гр
- ванілін – 1 гр
Поетапне приготування:
- Для початку потрібно збити міксером або блендером яєчні жовтки з борошном, цукром і ваніліном. Можна і виделкою, але в цьому випадку складніше домогтися потрібної консистенції.
- В цей час молоко кип’ятиться і змішується з сумішшю, приготовленою до цього.
- Все це вариться до готовності. За підсумком повинна вийти густа маса, що нагадує домашню сметану або майонез. Чим довше вариться – тим густіше буде.
- Щоб позбутися від грудочок, можна пропустити крем через сито або марлю.
- Готовий крем наноситься на поверхню торта або додається до інших видів випічки.
Як обійтися без яєць?
Сам по собі цей рецепт простий у приготуванні.
Щоб приготувати крем на молоці без яєць знадобиться невелике кількість продуктів:
- молоко – пів літра
- цукор – 1 ст. л
- вершкове масло – 100-150 гр
- борошно – 3-4 ст. л
- ванілін – за смаком
Приготувати його ще простіше, впорається навіть починаюча господиня:
- Вершкове масло розм’якшується в мікрохвильовці або на паровій бані.
- Більша частина молока змішується з цукром і відправляється на повільний вогонь.
- В останньому молоці розмішуємо борошно до такої міри, щоб не залишилося грудочок. Робити це краще віночком або міксером.
- Поки не почало кипіти молоко, вливається маса з борошном. А після вариться і помішується до утворення густої маси.
- Масло збивається практично до стану, що нагадує хмару, після чого відправляється в крем разом з ваніліном.
- Отримана маса знову збивається міксером, відправляється остигати, а після цього використовується за призначенням.
Заварний крем на молоці для наполеона
Рецепт заварного крему для наполеона на молоці знає практично кожна господиня. Цей торт полюбився багатьом з перших днів його існування.
- Інгредієнти практично такі ж, як і в класичному рецепті, за жовтки – 3 шт
- молоко – 500 мл
- крохмаль – 25-30 гр
- вершкове масло – 60 гр
- цукор – 160-200 гр
- ванілін – за смаком
Процес приготування буде складатися з:
- Молоко розлучається з ваніліном і відправляється на повільний вогонь.
- Жовтки збовтуються з цукровим піском.
- Якщо крем виходить надмірної густоти, додається ще трохи молока.
- В молоко висипається крохмаль і ретельно збивається.
- Збиті жовтки повільно вливаються в кип’ячене молоко. При цьому суміш постійно помішується.
- При цьому крем помішується весь час до моменту, коли стане густим.
- Заварний крем залишають остигати, а після накривається плівкою і поміщають в прохолодне місце.
- Охолоджена консистенція вбивається близько 5-8 хвилин.
- Після цього вливається розтоплене заздалегідь вершкове масло. Воно повинно бути однією температури з кремом.
- Готовий крем наноситься на виріб або зберігається в холодильнику не довше 2 діб.
Для медовика
Для медівника, заварний крем складається з наступних елементів:
- молоко – 500 мл
- борошно – 4 ст. л
- ванілін – за смаком
- цукор – 100 гр
- яйця – 2 шт
- масло вершкове – 120-150 гр
Принцип приготування:
- Яйця збиваються до однорідної консистенції.
- У глибокій ємності змішуються борошно, цукор і збиті яйця.
- Туди ж всипається ванілін, а після потроху вливається молоко. Все це збивається міксером, щоб уникнути утворення грудочок.
- Все це ставиться на повільний вогонь і постійно помішується до стану густоти.
- Якщо консистенція виходить надмірно густий, то можна додати ще трохи молока.
- В самому кінці вливається розтоплене вершкове масло. Як тільки крем загустей – знімається з вогню.
- Після охолодження можна використовувати за призначенням.
Для бісквіта
Набір інгредієнтів крему для бісквіта простий:
- молоко – 500 мл
- борошно – 3-5 ст. л
- яйця – 2 шт
- цукор – 200 гр
- ванілін – за смаком
- вершкове масло – 150 гр
- можна додати згущене молоко
Принцип приготування:
- Для початку змішуються воєдино всі сипучі інгредієнти: борошно, цукор, ванілін.
- Яйця збиваються до стану пінки і відправляються туди ж.
- В цей час молоко підігрівається на повільному вогні, а масло топиться на паровій бані.
- Сипучі інгредієнти повільно всипати в молоко і ретельно перемішуються.
- За деякий час до кінця вливається топлене вершкове масло.
- Коли крем придбає густе стан – можна буде знімати і використовувати за призначенням.
Ніжний шоколадний крем на молоці
Багато людей обожнюють шоколадні торти, тому був придуманий шоколадний заварний крем.
Для нього знадобиться:
- молоко – 500 мл
- цукор – 200 гр
- яйця – 2-3 шт
- шоколад або какао – 100 гр
- борошно – 100 гр
Етапи приготування:
- У миску необхідно розбити яйця, влити половину молока, борошно і ретельно все перемішати.
- Залишки молока переливаються в каструлю і відправляються на повільний вогонь. До нього додається цукор, шоколад і все доводиться до кипіння.
- Туди ж відправляються інгредієнти першого етапу і добре перемішується.
- Вариться суміш до однорідної форми, що нагадує густу сметану.
- Заварний крем охолоджується і використовується за призначенням.
Ванільна прошарок для будь-якого торта
Склад, необхідний для приготування ванільного крему:
- молоко – 200 мл
- яйця – 3 шт
- цукор – 50 гр
- крохмаль – 20 гр
- вершкове масло – 25 гр
- ванілін – за смаком
Простий спосіб приготування:
- Молоко наливають у сотейник або інший залізна посудина і відправляється на вогонь.Туди засипається ванілін, а суміш залишають на плиті до закипання. Головне, щоб не утворилася піна.
- Яйця збиваються з цукром і крохмалем до однорідної маси.
- Гаряче молоко відправляється в суміш, приготовану на другому етапі. Якщо молоко встигло охолонути, слід його підігріти.
- Після цього маса знову вирушає на повільний вогонь і вариться до утворення густої маси схожою на домашню сметану.
- Заварний крем остуджується і тільки після цього використовується в потрібних цілях.
- Для смаку можна додати збите вершкове масло.