Приголомшливо смачне гаряче — курка з апельсинами в духовці. Це відмінний варіант основного страви для святкового столу. Цитрусовий склад роблять смак м’яса дуже яскравим і цікавим. При цьому гаряче не виходить солодким.
Ціла курка з апельсинами в духовці
Інгредієнти:
- стиглі соковиті апельсини – 400 – 450 м;
- класичний майонез – 100 – 150 мл;
- свіжий часник – ціла головка;
- куряча тушка – 1 шт. (на 1,8 кг);
- кухонна сіль – 1 десертна ложка;
- рослинне масло і перець.
Приготування:
- Цитрусові ретельно вимити з використанням жорсткої щітки, так як вони будуть додаватися в блюдо разом зі шкіркою. Порізати їх товстими пластинками. Видалити кісточки.
- Гострим тонким ножем акуратно підняти шкірку на підготовленій курячої тушки. Не зрізати її! Засунути під шкірку апельсинові шматочки по всій поверхні спинки птиці.
- Майонезний соус посолити, поперчити. Змішати з розчавленим часником (невеликою кількістю).
- Покрити вийшла ароматною масою тушку зовні.
- Всередину покласти залишилися фрукти, порізані невеликими шматочками. Туди ж відправити і решті очищений часник цілими зубками.
- Черевце закріпити зубочистками. Зв’язати ніжки тушки, щоб вона не розвалювалася в процесі запікання.
- Укласти курятину в форму, промазану маслом.
- Запікати страву 1,5-2 години при 190 градусах.
Подати курку, запечену з апельсинами, цілком на красивій широкій тарілці.
З додаванням яблук
Інгредієнти:
- солодка гірчиця – 2 ч. л.;
- свіжий часник – 1 зубчик;
- куряча тушка середнього розміру – 1 шт.;
- подрібнений імбир – 1 ч. л.;
- соєвий соус (класичний, без добавок) – 2 десертні ложки;
- суха аджика – на кінчику ложки;
- кухонна сіль – за смаком;
- кислі яблука – 2 шт.;
- апельсин – 1 шт. (великий).
Приготування:
- Змішати разом всі інгредієнти, крім м’яса та фруктів. З них вийшов ароматний маринад. Часник попередньо потрібно розім’яти.
- Сумішшю з усіх боків натерти підготовлену тушку птиці (промиту і суху). Залишити її в такому вигляді на пару годин.
- Всі фрукти ретельно вимити щіткою. Порізати великими шматками разом з шкіркою. Попадаються в процесі подрібнення кісточки – викинути.
- Наповнити тушку птиці фруктовими шматочками. Ніжки зв’язати нитками, а крильця прикрити фольгою, щоб вони не підгоряли.
Запікати курятину з апельсинами та яблуками цілком протягом 70 хвилин при середній температурі. В процесі періодично поливати птицю соком, що виділився.
Як приготувати з картоплею
Інгредієнти:
- куряче м’ясо – 1 ціла тушка (на 1,9 – 2,3 кг);
- картопля, нарізаний кружечками – 900 г;
- розм’якшений вершковий жир – 1/3 ст.;
- апельсин – 1 шт.;
- апельсинова цедра – 1 десертна ложка;
- свіжий подрібнений імбир – 1 десертна ложка;
- мелений кардамон, перець – 1 ч. л.;
- сіль і рослинне масло.
Приготування:
- У маленькій тарілці змішати м’який вершковий жир з усіма заявленими в рецепті сухими компонентами. Туди ж відправити і цедру цитрусового.
- Обробити курку за принципом «метелики». Для цього покласти її грудкою на стіл. Розрізати кухонними ножицями кістки з кожної сторони від хребта). Видалити хребет.
- Перевернути тушку грудкою вгору. Натиснути на неї. Після хрускоту курятина буде лежати на столі плоско.
- Злегка вивернути ніжки до центру тушки.
- У отримані «кишені» між м’якоттю і шкірою по всій поверхні птиці покласти приготоване в першому кроці ароматне масло.
- Апельсин нарізати кружечками. Видалити кісточки. Скибочки фрукта розкласти по поверхні тушки.
Запікати страву в духовці 60 – 70 хвилин при 170 градусах.
Курячі ніжки з апельсинами в духовці
Інгредієнти:
- гомілки курки – 7 – 8 шт.;
- червоний цибуля – 1 головка;
- стиглий апельсин – 3 – 4 шт.;
- свіжий імбир (тертий) – 1 десертна ложка;
- свіжий часник – 5 – 6 часточок;
- рідкий мед – 1 десертна ложка;
- рафінована олія – 2 десертні ложки;
- сіль і ароматні трави.
Приготування:
- Вимиті і сухі гомілки укласти на сковорідку з гарячим маслом. Смажити протягом 7 – 8 хвилин. Не солити.
- Коли на м’ясі з’явиться апетитна скоринка, можна знімати його з сковорідки.
- М’якоть відразу 2 – 3 очищених апельсинів (один фрукт – залишити) перебити блендером разом з соком. Якщо такого кухонного помічника під рукою немає, можна подрібнювати його на тертці.
- В вийшло рідке пюре додати сіль, мед, розім’ятий часник, запашні трави, імбир.
- Розтерти інгредієнти товкачиком. Процідити через сито/марлю. Інакше залишилися грубі волокна будуть горіти в процесі запікання птиці.
- Залишився апельсин порізати шматочками разом з шкіркою. Крупно порубати і голівку червоної цибулі.
- Смажені курячі ніжки викласти у форму для запікання, промазану рафінованою олією.
- Залити все цитрусовим маринадом. Викласти зверху шматочки цибулі і залишився фрукта.
Готувати курячі ніжки з апельсинами в духовій шафі 35 – 40 хвилин. За цей час один раз їх перевернути. Температура – 200 градусів.
Покроковий рецепт від Юлії Висоцької
Інгредієнти:
- середня куряча тушка – 1 шт.;
- великі апельсини – 3 шт.;
- часникові зубки (свіжі) – 4 – 5 шт.;
- кам’яна сіль – за смаком;
- мелений перець – за смаком.
Приготування:
- Якщо м’ясо лежало в морозилці, то його обов’язково треба спочатку розморозити в холодильнику, а потім залишити ще на пару годин при кімнатній температурі. Інакше буде проблематично приготувати добре пропечене, але не сухе м’ясо.
- Змішати сіль і перець. Натерти ними птицю. Залишити хвилин на 20.
- Апельсини вимити. Порубати нетовстими кружечками. Видалити кісточки.
- Гострим тонким ножем підняти курячу шкірку. Розташувати під нею апельсинові часточки. Намагатися, щоб шкірка в процесі не тріскалася.
- Залишилися шматочки цитруса відправити всередину тушки. Туди ж помістить і очищені часникові зубки.
- Ніжки курки зв’язати.
- Покласти птицю у форму. Навколо розкласти ще кілька скибочок апельсина.
Запікати страву близько 2 годин при 160 градусах. Періодично поливати птицю виділяється соком.
В сметанному соусі
Інгредієнти:
- філе курятини – 2 шт.;
- стиглий солодкий апельсин – 1 шт.;
- сметана – 150 мл;
- жирне свіже молоко – 150 мл;
- кам’яна сіль, ароматні трави, олію.
Приготування:
- Кожне філе розрубати на 2 частини. Покрити сіллю/перцем/травками.
- Обсмажити шматочки з кожної сторони на розігрітій олії до рум’янцю. Перекласти на тарілку.
- Апельсин перебити блендером разом з шкіркою. Процідити масу від кісточок.
- Разом зі сметаною суміш з блендера відправити на сковорідку. Туди ж вилити молоко. Посолити масу і довести до кипіння.
- М’ясо викласти в жароміцну ємність. Залити вмістом сковорідки.
- Тушкувати в духовці ще чверть години.
Подати з відповідним сухим гарніром.
Філе курки з апельсинами в духовці
Інгредієнти:
- філе з грудки курки – 500 – 600 м;
- солодкий цибуля – 1 головка;
- апельсин – 1 шт.;
- суміш спецій – 1 ч. л.;
- натуральний яблучний оцет – 1 десертна ложка;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Розморозити м’ясо.
- Цибулю порізати середніми кільцями. Апельсин очистити від шкірки, залишилися часточки порізати на 3 – 4 частини. Видалити кісточки.
- М’якоть фрукта перебити блендером. Всипати в неї спеції. Добре підійде до курятини за таким рецептом кориця та/або куркума.
- Цибулю і м’ясо залити отриманим апельсиновим маринадом. Додати фруктовий оцет.
- Залишити курятину маринуватися на 50 хвилин.
- Перекласти разом з цибулею на деко, застелене фольгою.
Запікати частування 25 хвилин при температурі трохи нижче середнього.
Апельсинова курочка в медовому соусі
Інгредієнти:
- куряча тушка, розібраний на частини – 1 шт.;
- великий апельсин – 1 шт.;
- соєвий соус без добавок – 1/3 ст.;
- бджолиний мед – 2 десертні ложки;
- сіль і спеції.
Приготування:
- Підготовлені частини тушки натерти спеціями і сіллю. Полити соком з половини цитруса. Залишити мінімум на півгодини.
- Змішати соєвий соус, мед, сік і м’якоть решти фрукта. Нагріти суміш і кип’ятити 5 – 6 хвилин. За цей час мед повинен повністю розчинитися.
- Форму накрити фольгою. Викласти в неї м’ясо. Залити гарячим маринадом.
- Запікати страву в заздалегідь розігрітій до середньої температури духовці 40 – 45 хвилин.
Подавати готову птицю з ніжним картопляним пюре або відварним рисом.
Сік і цедра апельсина ідеально поєднуються саме з курячим м’ясом в гарячих стравах. Поліпшити смак таких страв допоможуть і різноманітні спеції. Наприклад, паприка, куркума, базилік.