Класичний рецепт по-пожарски
Пожарські котлети відомі нам ще з пушкінських часів. Донині залишилася традиція готувати це чудове блюдо виключно з курки по рецептурі, що дійшла з першоджерел.
Для цього потрібно:
- філе куряче – 1 кг;
- хліб або нарізний батон – 0,5 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- слив. масло – 150 г;
- вершки або молоко – 120 мл;
- раст. масло – 2 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Цибулю дрібно нарізати і обсмажується на сковороді з маслом, поки не стане прозорим. З хліба зрізати кірку. Відокремлюємо приблизно 70 грам м’якушки, яка буде використовуватися для приготування фаршу. Заливаємо його вершками. Куряче філе нарізаємо і подрібнюємо його в блендері або пропускаємо через м’ясорубку. Маса повинна бути однорідною – врахуйте цей момент. Залиште фарш на деякий час в морозилці.
Цибулю і розмочений м’якуш змішуються і теж подрібнюються в блендері. З’єднуємо цю частину з фаршем і ретельно перемішуємо. Додаємо сіль і перець. Добре вимішуємо фарш, щоб приправи повністю розподілилися по ньому.
Наступний крок – це додавання нарізаного на крупній тертці олії. Перемішуємо ще раз і при цьому стежимо, щоб масло не почало підтавати. Знову відправляємо фарш в морозилку на півгодини, щоб у ньому, як слід, скрепились всі компоненти і він не був рідким.
Паніровка для котлет робиться з дрібно нарізаних кубиків залишився хліба. Чим їх розмір менше, тим краще. Дістаємо фарш, формуємо котлети і обвалюють їх в паніровці. Обсмажуємо на сковороді по 2 хвилини з кожного боку. Приємного апетиту!