Кутя в перекладі означає варена пшениця. Це блюдо є традиційним у Різдвяному меню всіх християн. Всі інгредієнти куті щось символізують. Наприклад, пшениця – це символ нетлінне життя, мед – здоров’я і благополуччя, мак – сімейний добробут, а фрукти – багатий урожай.
У рецепти куті з пшениці додають різні горіхи, мед, запарений мак, сухофрукти. Кутю можна готувати не лише пшениці, але і з рису, проса, ячменю, перловки.
Як приготувати пшеничну кутю
Для цього ми підготуємо такі продукти:
- – 1 склянка пшениці;
- – 150 г маку;
- – 20 г родзинок, чорносливу, волоських горіхів;
- – 3 столові ложки меду;
- – 3 столові ложки цукру.
- Кількість порцій 5 час приготування близько 1 год.
Як варити кутю з пшениці
Зерна пшениці промиваємо в проточній воді, переглядаємо, видаляємо зіпсовані зернятка. Ставимо варитися пшеницю, заливши її холодною водою у великій кількості, оскільки в процесі варіння вона збільшиться в об’ємі. Перевіряти готовність будемо розм’якшенню зерна. Пшениця повинна бути м’якою, але не розвалюватися, щоб каша вийшла розсипчастою.
Поки вариться пшениця, можемо підготувати мак. Для цього його промиваємо, видаляємо весь сміття, а потім заливаємо його окропом і даємо настоятися 5-10 хвилин. Далі, зайву воду зливаємо, а мак перетираємо з цукром і медом. Повинна вийти напіврідка суміш.
Горіхи підсушуємо на сковороді без масла або в духовці. Подрібнюємо їх у ступці або ножем і додаємо в макову суміш.
В пшеничну кашу додаємо маково-горіхову суміш і все перемішуємо. Для кращих смакових відчуттів можна поставити готову кутю на невеликий вогонь і прогріти її близько 5 хвилин.
Рецепт приготування куті з пшениці з цукатами:
Ця кутя містить такі компоненти:
– 2 склянки пшениці;
– 50 г цукатів;
– 0,5 склянки будь-яких горіхів;
– 3 столові ложки меду.
Час приготування куті з пшениці – 2 години, розрахована на 6 порцій.
Готувати пшеничну кутю будемо таким чином:
Пшеницю промиваємо і відварюємо протягом двох годин на маленькому вогні. Беремо 4 столові ложки теплої води і розводимо в ній мед, потім цим сиропом заливаємо пшеницю на півгодини. Горіхи подрібнюємо і злегка обсмажуємо. До вже готової пшениці додаємо цукати, горіхи і все розмішуємо.
Є цікавий рецепт приготування куті з пшениці з молоком:
Необхідно підготувати такі компоненти для приготування куті:
- – 150 г пшениці;
- – 0,5 л молока;
- – 250 мл вершків;
- – 100 мл води;
- – 150 мл меду.
- Готувати кутю будемо близько 2 годин, підійде на 3 порції.
Як же готують пшеничну кутю з молоком:
Молоко змішуємо з водою і даємо закипіти. Всипаємо туди пшеницю і варимо до готовності. Після цього даємо каші злегка охолонути, додаємо до неї мед і вершки, перемішуємо, закриваємо щільно кришкою і відставляємо настоюватися на 40 хвилин. Кутя насититься і буде дуже смачною.
У Різдвяний святвечір кожен член сім’ї повинен почати трапезу трьома ложками куті, а вже потім приступати до частування з інших страв.