Кутя з пшениці – смачний рецепт

Кутя в перекладі означає варена пшениця. Це блюдо є традиційним у Різдвяному меню всіх християн. Всі інгредієнти куті щось символізують. Наприклад, пшениця – це символ нетлінне життя, мед – здоров’я і благополуччя, мак – сімейний добробут, а фрукти – багатий урожай.

У рецепти куті з пшениці додають різні горіхи, мед, запарений мак, сухофрукти. Кутю можна готувати не лише пшениці, але і з рису, проса, ячменю, перловки.

Як приготувати пшеничну кутю

 

 

Для цього ми підготуємо такі продукти:

  • – 1 склянка пшениці;
  • – 150 г маку;
  • – 20 г родзинок, чорносливу, волоських горіхів;
  • – 3 столові ложки меду;
  • – 3 столові ложки цукру.
  • Кількість порцій 5 час приготування близько 1 год.

 

Як варити кутю з пшениці

Зерна пшениці промиваємо в проточній воді, переглядаємо, видаляємо зіпсовані зернятка. Ставимо варитися пшеницю, заливши її холодною водою у великій кількості, оскільки в процесі варіння вона збільшиться в об’ємі. Перевіряти готовність будемо розм’якшенню зерна. Пшениця повинна бути м’якою, але не розвалюватися, щоб каша вийшла розсипчастою.

Поки вариться пшениця, можемо підготувати мак. Для цього його промиваємо, видаляємо весь сміття, а потім заливаємо його окропом і даємо настоятися 5-10 хвилин. Далі, зайву воду зливаємо, а мак перетираємо з цукром і медом. Повинна вийти напіврідка суміш.

Горіхи підсушуємо на сковороді без масла або в духовці. Подрібнюємо їх у ступці або ножем і додаємо в макову суміш.

В пшеничну кашу додаємо маково-горіхову суміш і все перемішуємо. Для кращих смакових відчуттів можна поставити готову кутю на невеликий вогонь і прогріти її близько 5 хвилин.

 

Рецепт приготування куті з пшениці з цукатами:

Ця кутя містить такі компоненти:

Дивіться також:  Суп Том-ям — 6 рецептів в домашніх умовах

– 2 склянки пшениці;

– 50 г цукатів;

– 0,5 склянки будь-яких горіхів;

– 3 столові ложки меду.

Час приготування куті з пшениці – 2 години, розрахована на 6 порцій.

Готувати пшеничну кутю будемо таким чином:

Пшеницю промиваємо і відварюємо протягом двох годин на маленькому вогні. Беремо 4 столові ложки теплої води і розводимо в ній мед, потім цим сиропом заливаємо пшеницю на півгодини. Горіхи подрібнюємо і злегка обсмажуємо. До вже готової пшениці додаємо цукати, горіхи і все розмішуємо.

 

Є цікавий рецепт приготування куті з пшениці з молоком:

Необхідно підготувати такі компоненти для приготування куті:

  • – 150 г пшениці;
  • – 0,5 л молока;
  • – 250 мл вершків;
  • – 100 мл води;
  • – 150 мл меду.
  • Готувати кутю будемо близько 2 годин, підійде на 3 порції.

 

Як же готують пшеничну кутю з молоком:

Молоко змішуємо з водою і даємо закипіти. Всипаємо туди пшеницю і варимо до готовності. Після цього даємо каші злегка охолонути, додаємо до неї мед і вершки, перемішуємо, закриваємо щільно кришкою і відставляємо настоюватися на 40 хвилин. Кутя насититься і буде дуже смачною.

У Різдвяний святвечір кожен член сім’ї повинен почати трапезу трьома ложками куті, а вже потім приступати до частування з інших страв.

Прокрутка до верху