«Малібу» — лікер, який добре знайомий шанувальникам якісного алкоголю і екзотичних коктейлів. Пройшло вже 38 років з моменту його створення, а цей напій донині продовжує займати лідируючі позиції на ринку майже в 150 країнах світу.
Історія появи і виробник лікеру Малібу
«Малібу» — лікер, історія якого пов’язана з далеким островом Барбадос, розташованим в Карибському морі. Саме тут наприкінці минулого століття на одній з винокурень вперше був створений оригінальний напій, приготований на основі рому солодкого з додаванням кокосового екстракту. Місцеві жителі навіть придумали з цього приводу свою легенду. Кажуть, що багато років тому виробники поставили кілька бочок рома під кокосову пальму. В одну з них як-то раз випадково впав горіх і пролежав там досить тривалий час. В результаті напій придбав дуже оригінальний смак. Заповзятливі виробники вирішили поекспериментувати, і в результаті був розроблений рецепт нового оригінального лікеру. У 1980 році він офіційно вступив на світовий ринок та відразу став надзвичайно популярним. Справа в тому, що в його склад входять основні інгредієнти знаменитого коктейлю «Піна Колада». Приготований на основі кокосового «Малібу», він зберігає свої смакові властивості, але коштує набагато дешевше. З часом виробник лікеру «Малібу» продав бренд однієї великої компанії. А з початку двотисячних і по теперішній час їм володіє шотландська фірма Pernod Ricard.
Види напою
Довгий час лінійка лікеру Malibu включала в себе 5 різновидів напою. Щоб покупцеві було легше орієнтуватися, виробник придумав фарбувати горлечка і пробки пляшок в різні кольори.
Основні види Malibu Caribbean Rum
№ п/п | Найменування напою | Особливості смаку | Колір горлечка |
---|---|---|---|
1 | Coconut Flavor | Традиційний (кокосовий) | Білий |
2 | Tropical Banana Flavor | + банан | жовтий |
3 | Mango Flavor | + манго | червоний |
4 | Pineapple Flavor | + ананас | помаранчевий |
5 | Passion Fruit Flavor | + маракуйя | бузковий |
Сьогодні лінійка популярного лікеру налічує більше 14 різновидів.
У них традиційний смак доповнено такими ароматами:
- цитрусовим;
- полуничним;
- шоколадним;
- динним;
- апельсиново-вершковим;
- присмаком ананасового десерту та інших.
Крім того, покупцям пропонується в подарунок набір різнокольорових маркерів. З їх допомогою можна самостійно прикрасити пляшку, надавши їй абсолютно новий дизайн.
Склад, міцність і калорійність
Кокосовий лікер «Малібу» складається з чотирьох основних компонентів:
- ром;
- вода;
- цукор (тростинний);
- екстракт кокоса у вигляді витяжки.
Суть технології виробництва напою полягає в безпосередньому змішуванні цих інгредієнтів. Сам процес здається простим лише на перший погляд. Спочатку з цукрового очерету роблять патоку. Потім її піддають ферментації і багаторазової дистиляції, а після очищення витримують 2 роки в дубових бочках. У результаті виходить знаменитий світлий ром. Його змішують з іншими компонентами і розливають по пляшках. Правда, тут є одна складність. Виробляють напій на Барбадосі, а розливають в Європі. Наполягання продукту відбувається в дорозі при транспортуванні. Традиційно фортеця лікеру «Малібу» складає 21%.
Але в лінійці цього бренду є й інші продукти:
- Malibu Black. Його роблять на основі темного рому. Фортеця готового продукту становить 35%.
- Malibu Red. Крім рому в склад входить також текіла. Міцність такого лікеру — 35%.
- Malibu Island Spiced. Для аромату в традиційний лікер додається кориця і обсмажена ваніль, а замість цукру використовується підсолоджувач. Фортеця цього лікеру всього 30%.
Крім того, сьогодні виробляються ще й газовані напої «Малібу» фортецею 11%. Також компанія випускає вже готові коктейлі: Malibu Rum Punch, Malibu Rum Caribbean Cosmo і Malibu Rum Tropical Mojito, які також користуються попитом у покупців. Відмінною особливістю лікеру крім чудової якості є його енергетична цінність. У 100 грамах готового продукту міститься всього 197 кілокалорій. Цей показник у півтора рази нижче, ніж, наприклад, у горілки.
Рецепт лікеру Малібу в домашніх умовах
Знаменитий лікер Malibu можна зробити самостійно.
Для цього знадобиться:
- 1 літр горілки;
- 200 мілілітрів води;
- 100 грам кокосової стружки;
- 1 пакет ваніліну;
- 1 повний стакан цукру.
Процес складається з декількох стадій:
- Кокосову стружку засипати в чисту банку.
- Залити її горілкою, щільно закупорити і залишити на 2 години.
- 50 грам цукру розвести водою (20 грам) і уварювати, поки не вийде карамель коричневого кольору.
- Залишився цукор залити гарячою водою. Сюди ж додати карамель. Перемішувати до повного розчинення. Приготований сироп остудити.
- Додати його в банку разом з ваніліном і настоювати в теплому місці під кришкою 10 днів.
Після закінчення часу рідина залишиться тільки процідити через марлю і розлити по пляшках. Щоб смак напою був близький до класичного, замість горілки краще брати справжній кубинський ром (бажано світлий).
«Піна Колада» з кокосовим лікером Малібу
З чим пити лікер «Малібу»? Тут є кілька варіантів. Щоб насолодитися неповторним ароматом лікеру, його, звичайно ж, краще пити в чистому вигляді, на десерт, після основного прийому їжі. Щоб зменшити фортеця «Малібу» часто розбавляють різними соками, тоніком, колою, мінералкою і навіть каву, дотримуючись класичну пропорцію 1:2. Крім того, з лікером можна робити всілякі коктейлі. Найвідоміший з них – це «Піна Колада». При бажанні його легко зробити в звичайних домашніх умовах.
Для цього треба взяти:
- 30 мл світлого рому і стільки ж лікеру «Малібу»;
- 90 мілілітрів соку ананаса;
- 50 грам льоду в кубиках;
- 20 мл нежирних вершків (не обов’язково).
Для прикраси:
- шматочок свіжого ананаса;
- коктейльна вишня.
Методика приготування напою:
- Всі компоненти по рецептурі зібрати в блендері.
- Збивати до однорідного стану.
- Вилити масу в охолоджений келих. На край повісити скибочку ананаса і вишеньку.
Подавати коктейль з двома трубочками.
Кокосовий спрайт
Які ще можна зробити коктейлі з лікером «Малібу»? У спекотну погоду ідеальним варіантом буде напій під назвою «Кокосовий спрайт».
Для нього знадобиться:
- 50 мілілітрів «Малібу»;
- 180 грам кубиків льоду;
- 150 мілілітрів спрайту.
Для прикраси:
- 20 грам (2 зубчики) лайма;
- 1 гілочка м’яти.
Як готувати цей коктейль:
- Для такого напою використовується келих «хайбол». Спочатку на дно треба покласти кілька листочків м’яти.
- Келих наповнити льодом.
- Використовуючи гейзер, налити лікер.
- Додати зверху спрайт і перемішати. Для цього потрібна спеціальна коктейльна ложечка.
Зверху напій потрібно прикрасити м’ятою і тонкими кружечками лайма.
«Леді Джейн» з нотками апельсинів і полуниці
Є ще один оригінальний коктейль, в якому присутня лікер Malibu, під назвою «Леді Джейн». До речі, його складу входить відразу кілька лікарів з різними ароматами.
Для приготування такого напою потрібно:
- 30 мл полуничного лікеру;
- по 15 мл апельсинового лікеру, «Гранд Марнье» та «Малібу»;
- 30 мілілітрів вершків;
- 15 мл апельсинового соку.
Для прикраси:
- тертий шоколад;
- 2 полунички.
Спосіб приготування:
- Всі інгредієнти (разом із льодом) зібрати в шейкері і гарненько збити.
- Суміш процідити у бокал для шампанського.
- Зверху покласти 2 ягоди полуниці і посипати шоколадом.
Виходить ароматний і дуже смачний напій міцністю всього 17%.
«Акапулько» з лікером Малібу
Деякі коктейлі з лікером «Малібу» готуються безпосередньо в келиху. Взяти, приміром, «Акапулько».
Для його приготування потрібно 1 «хайбол», а також:
- 60 мл лікеру «Малібу»;
- кубики льоду;
- 90 мілілітрів соку манго.
Як потрібно правильно робити коктейль:
- Келих на 1/3 заповнити кубиками льоду.
- Зверху по черзі залити спочатку лікер, а потім сік.
У результаті виходить слабоалкогольний напій міцністю всього 8%.
Простий коктейль з ананасовим соком
По описаній вище технології готуються самі прості коктейлі. У них використовується сам лікер Malibu і практично будь-який фруктовий сік. Але є ще більш легкий варіант.
Для роботи необхідно взяти:
- 50 грам лікеру «Малібу»;
- лід;
- 1 пляшка (250 мл) «Кока-коли».
Методика приготування напою залишається колишньою:
- Келихи наповнити льодом.
- Влити по черзі колу і лікер.
- Злегка перемішати.
Для прикраси такого коктейлю підійдуть будь-які варіанти. Але, як мінімум, пара трубочок повинна бути присутнім обов’язково.
З молоком і морозивом
Любителям молочних продуктів неодмінно сподобається коктейль «Кокосовий рай».
До його складу входить:
- 10 мл світлого рому;
- 20 мл лікеру «Малібу»;
- 100 мілілітрів молока;
- 100 грам морозива;
- 5-7 кубиків льоду.
Такий напій легко приготувати вдома, використовуючи звичайний міксер.
Необхідно тільки:
- Всі компоненти (за винятком льоду) зібрати в одній ємності.
- Гарненько збити їх міксером.
- Келих наповнити кубиками льоду.
- Вилити на них приготовлену суміш.
Прикрашати напій не обов’язково. Хоча пару коктейльних трубочок і маленький яскравий парасольку будуть якраз до речі.