Меню на новий рік – 27 рецептів та ідей до святкового столу

М’ясні страви

Цього розділу меню на Новий рік приділяємо особливу увагу. Елегантно оформлена страви на святковому столі грає сольну партію у створеному ансамблі. Можливості вибору смачних страв нескінченні!

Жульєн з курки та грибів

Склад інгредієнтів:

  • цибулина;
  • сир (твердий сорт) — 300 г;
  • філе курки;
  • шампіньйони — 600 г;
  • борошно — 90 г;
  • домашня сметана — 350 г;
  • масло (пісне вершкове) — по 20 р;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Відварюємо філе птиці в підсоленій воді. Для аромату додаємо гілочку зелені, кілька горошин перцю, листочок лавра. Готове і остигле м’ясо нарізаємо тонкою соломкою.
  • Очищені гриби поділяємо на дрібні частини і обсмажуємо в обох видах олії до готовності.
  • В окремій сковороді нагріваємо на середньому вогні борошно і постійно перемішуємо складу. Через 3 хвилини вливаємо свіжу сметану, солимо і перчимо отриману суміш, доводимо до кипіння і закінчуємо приготування.
  • Кладемо курку і гриби в окрему чашу, з’єднуємо з густим соусом і добре перемішуємо. Розкладаємо їжу з керамічним або металевим кокотницях і посипаємо кожну порцію стружкою тертого сиру.
  • Відправляємо формочки в духовку, нагріту до t 180°C. Коли верхній шар перетвориться в золотисту розплавлену скоринку, дістаємо страву з печі.

Жульєн з курки та грибів володіє неймовірно ніжним смаком, готується дуже швидко, тому неодмінно включаємо ситне блюдо в меню на Новий рік!

М’ясо по-французьки

Список продуктів:

  • шматок якісної телятини — 1 кг;
  • сир — 200 г;
  • ананас;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • печериці — 500 г;
  • олія (оливкова або соняшникова);
  • сіль, перець, спеції і приправи.

Для соусу «Бешамель»:

  • вершки — 250 мл;
  • масло вершкове — 60 г;
  • борошно — 60 г;
  • готовий бульйон — 300 мл;
  • сіль, тертий мускатний горішок.
Дивіться також:  Тушкована капуста – 9 рецептів

Використовувати в новорічних стравах білий соус «Бешамель» стало правилом хорошого тону, ознакою кулінарної вишуканості та елегантності.

Порядок приготування:

  • Моєму м’ясо, обсушуємо паперовими рушниками і нарізаємо на порційні шматки товщиною не більше 3 див.
  • Поміщаємо пласти телятини в пакет, відбиваємо, приправляємо сіллю, перцем, паприкою, каррі, майораном і дрібкою мускатного горішка (на кінчику ножа). Залишаємо продукт на півгодини маринуватися.
  • Очищаємо бульби картоплі і шаткуємо їх тонкими кружечками. Сир натираємо великої стружкою, рубаємо цибулю кільцями.
  • Приступаємо до приготування приправи. У сотейнику розтоплюємо масло. Не допускаємо його кипіння, інакше білий колір стане коричневим або жовтим, що абсолютно неприпустимо! Додаємо порції борошна, постійно розмішуючи складу віночком. Протягом двох хвилин суміш злегка спіниться (це нормально). Починаємо вливати струменевим способом вершки, ретельно збиваючи складу. Коли всі грудочки будуть знищені, збільшуємо інтенсивність нагрівання, кип’ятимо заправку до 7 хв. і вимикаємо вогонь.
  • Змащуємо форму для запікання викладаємо внапуск пластини картоплі, зверху розміщуємо замариноване м’ясо, потім грибний склад і кільця цибулі. Заливаємо продукти розкішним соусом бешамель і відправляємо на годину в піч, нагріту до t 180°C.
  • За 10 хвилин до закінчення теплової обробки посипаємо блюдо сирної стружкою.

М’ясо по-французьки готовий стати справжньою «родзинкою» нашого новорічного меню.

Яловичина, запечена в духовці з томатним соусом

Перелік компонентів:

  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • солодка морква;
  • стручок чилі;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • яловичина — 1 кг;
  • томат-паста — 80 г;
  • масло пісне — 30 г;
  • помідори — 3 шт.;
  • борошно — 30 г;
  • зерна гірчиці — 1 ч. л.;
  • сіль, перець, орегано, базилік.

Поетапне приготування:

  • Очищаємо цибулю, шаткуємо півкільцями, пасеруємо до прозорого стану.
  • М’ясо нарізаємо скибочками до 1,2 см завтовшки. Обвалюємо шматочки в борошні, обсмажуємо на сильному вогні до золотистого відтінку.
  • Помідори очищаємо від шкірки, подрібнюємо, тушкуємо в окремій ємності разом з томат-пастою і нарубаним чилі.
  • Викладаємо на дно форми нашатковану моркву, чергуючи її з нарізаними часточками часнику. Зверху маємо обсмажене м’ясо.
  • Приправляємо телятину спеціями і прянощами, додаємо ароматні кільця прозорого цибулі і заливаємо томатним соусом. Запікаємо їжу 40 хвилин в духовці при t 200°C.
Дивіться також:  Розсипчаста гречана каша – 6 смачних рецептів приготування

Бездоганний смак ароматної і соковитою яловичини підкорює з першого ніжного шматочка. Це означає, що вибір м’ясної страви був зроблений правильно.

Запікаємо м’ясо з чорносливом

Необхідні інгредієнти:

  • сир — 350 г;
  • м’якоть свинини — 700 г;
  • майонез — 300 г;
  • чорнослив 120 г;
  • пісне масло;
  • цибуля-ріпка — 4 шт.;
  • сіль, спеції, прянощі.

Процес приготування:

  • Підготовлений шматок м’яса нарізаємо шарами товщиною до 1 див. Обсушуємо скибочки серветками, натираємо сіллю, перцем, спеціями і залишаємо на годину в такому стані.
  • Заливаємо чорнослив теплою водою, витримуємо чверть години, потім нарізаємо шматочками.
  • Обробляємо форму пісним олією, викладаємо шматки свинини і змащуємо їх майонезом. Зверху маємо шар сухофруктів і нашаткованих кілець цибулі. Знову «зображуємо» сіточку з білого соусу і закінчуємо оформлення страви стружкою тертого сиру.

Відправляємо м’ясо з черносливами на 50 хвилин в духовку (180°C) і готуємо йому почесне місце на святковому столі.

Курячий шашлик на шпажках

Склад продуктів:

  • зубки часнику — 4 шт.;
  • майонез — 150 г;
  • цибулини — 2 шт.;
  • стегенця курячі — 6 шт.;
  • сіль, перець.

Технологія приготування:

  • Підготовлені частини птиці використовуємо без шкірки. Поміщаємо звільнене від кісток м’ясо в миску, заливаємо майонезом, додаємо нарізані кільця цибулі, сіль і перець. Розподіляємо маринад по всім кусочкам курятини і залишаємо продукт на 4 години в запашному складі.
  • Дерев’яні шпажки занурюємо на 30 хв. у воду, після чого насаджуємо на палички м’ясні порції, чергуючи їх з кружальцями цибулі. Укладаємо шашлички на решітці, під яку підставляємо деко для збору жиру.
  • Запікаємо їжу в духовці 30 хв. при t 220°C. Через 15 хв. перевертаємо шампури для рівномірної теплової обробки продукту з обох сторін.

Оригінальне м’ясну страву подаємо з ароматним золотистою цибулею і свіжою зеленню.

Дивіться також:  Жульєн у тарталетках - 8 рецептів приготування жульєна з куркою та грибами в духовці

Курка, запечена в банку

Список компонентів:

  • морквина, цибулина, помідор, солодкий перець;
  • не дуже велика курка;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • листочок лавра, сіль, перець, приправа для курятини, зелень.

Приготування страви:

  • Підготовлену тушку птиці розбираємо на порційні частини. Обробляємо їх сіллю, перцем, подрібненим часником і улюбленими приправами. Залишаємо продукт на півгодини в просторій посуді.
  • А поки очищаємо і моєму овочі, нарізаємо їх в будь-якій формі невеликими шматочками.
  • Викладаємо частини птиці в 3-літрову банку, чергуючи м’ясо з овочевим складом. Не завантажуємо ємність до самого горлечка, так як виділився з розміщених продуктів сік здатний заповнити її і позбавити птицю соковитих якостей.
  • Накриваємо банку фольгою. Щоб скляний посуд не тріснула і нагрілася поступово, ставимо її в холодну піч. Готуємо їжу 40 хвилин при t 180°C.

Склад овочів, зазначений у рецепті вище, носить орієнтовний характер. Доповнюємо компоненти за власним уподобанням — смачно в будь-якому разі!