Мочені яблука з гірчицею
Сусло для мочіння яблук з додаванням гірчиці зберігає плоди щільними до кінця зберігання, а не пухкими, одночасно надаючи їм різкий смак. Також при такому способі мочіння піна на поверхні або не утворюється, або її дуже мало, а поява цвілі взагалі виключено. Для мочіння яблук з гірчицею взяти:
• 5000 г яблук;
• 10000 мл води;
• 60 г солі;
• 60 г гірчиці в порошку;
• 150-300 г цукру;
• 100 г соломи;
• 100-150 г листя вишні, смородини.
Черговість дій:
1. На дно підготовленої діжки укласти шар з ошпаренной крутим варом соломи, на неї – шар яблук, потім йде шар листя. Повторювати так, укладаючи яблука в тару, перешаровуючи їх листям, поки ємність не заповниться.
2. Гірчицю, сіль і цукор розчинити в гарячій воді, отриманим розсолом суслом залити яблука. Зверху встановити гніт і прибрати в прохолодне місце. Через місяць яблука будуть готові до вживання.