Терпка і злегка гіркувата настоянка з калини — традиційний напій. Багато господарі наполягають ягоди особливим чином на самогоні, горілці, спирті. Кожен приховує хитрощі приготування. Але нам вдалося дізнатися секрети і знайти кращі рецепти приготування калиновій настоянки.
Настоянка з калини на горілці — покроковий рецепт на зиму
Ще в «Дівчині — Селянці» пан Григорій Муромський пригощав гостя – Івана Берестова — своїм фірмовим «спотыкачем»: настоянкою на горілці і ягодах. Серед секретних компонентів він перераховував і калину, яку високо цінували в дореволюційній Росії за незвичайний смак, цілющі властивості. Настоянка з калини на горілці при цьому готується дуже просто. Всього-то й треба – трохи ягід, цукор і пляшку «біленької».
Необхідні інгредієнти:
- калина – 500 г;
- 200 г цукру;
- пляшка горілки 0,5 мл;
- склянку чистої води.
- для легкої кислинки можна додати щіпку лимонної кислоти; вона послужить і консервантом, збільшивши термін зберігання напою.
Можна додати жменю кедрових горішків – смак вийде оригінальніше.
Готуємо настойку покроково:
- Ягоди промиваємо, видаляємо гілочки.
- Засипаємо в 3-х літрову скляну банку.
- Заливаємо калину горілкою.
- Ягоди повинні «потопати» в горілці приблизно на 2 див.
- У воді розмішуємо цукор і варимо сироп.
- Даємо охолонути.
- В банку з ягодами вливаємо тонкою цівкою сироп.
- Акуратно перемішуємо складу.
- Банку, накриваємо кришкою.
- Ставимо її в темне прохолодне місце на три тижні. Чим більше буде настоюватися ягода, тим смачніше вийде настоянка.
- Готовий напій проціджують через марлю.
- Розливаємо в скляні пляшки.
- Наполягаємо ще кілька днів.
- Калинівку можна пити!
З цих інгредієнтів вийде не дуже міцний напій – 30-35 градусів. П’ється він м’яко, завдяки наявності цукру. Чарочка-інша під хорошу закуску наповнить організм теплом, підніме апетит, налагодить кровообіг.
Наполягаємо ягоди на спирту в домашніх умовах
Рецепт на спирту теж дуже популярний. Головне, щоб спирт був очищеним, тобто є безпечним для здоров’я. Такий напій виходить досить міцним, гіркуватим, суто «чоловічим». Зате спирт надійно консервує всі корисні властивості клинових ягід.
Підготуємо:
- 300 г калини;
- 0,5 л спирту;
- 500 мл води.
Ягоди промиваємо і набиваємо ними прозору скляну пляшку. Заливаємо водою, а слідом – спиртом. Закриваємо кришкою і настоюють 30-40 днів в темному прохолодному місці. Через місяць фільтруємо напій, переливаємо в іншу пляшку і чекаємо ще тиждень. «Калинівка» готова до вживання. Вийде напій, який можна вживати всередину, накладати з них компреси в лікувальних цілях, додавати у випічку: вона надає особливий аромат кекси. Тільки обов’язково знайте міру!
Важливо! Ягоди калини збирають після перших заморозків: у цей час вони втрачають гіркоту, набувають солодкий смак.
Домашня настоянка з калини на самогоні на зиму
Настоянка на калині на самогоні – популярна в селах, де спирт і горілка коштують досить дорого. Народні умільці навчилися робити на самогоні дивовижні наливки і настоянки. Калина, як ягода з яскравим цікавим смаком, приховує специфічний присмак самогонки, роблячи його м’якше.
Нам потрібні:
- 500 мл самогонки;
- 250 г ягід калини;
- 100 г цукру.
Калину промиваємо, засипаємо цукром так, щоб вона дала сік. Перекладаємо в скляну банку, заливаємо самогонкою. Вміст перемішуємо, накриваємо кришкою, ставимо в темне місце на 14-20 днів. Проціджуємо напій, і витримуємо ще кілька днів. Напій на самогонке готовий! Приблизна міцність напою – 25 градусів.
Цукор можна не додавати: так «Калинівка» вийде трохи міцніше.
Варіант з обліпихою і гострими спеціями
Наливка з гіркуватими нотками, трохи масляниста з-за обліпихи і остренька, завдяки спеціям – варіант для цінителів незвичайних напоїв і пряних нот.
Приготуємо спотикач з таких компонентів:
- горілки – 500 мл;
- ягід калини – 70 г;
- обліпихи стигла – 70 г;
- пакетики чорного перцю горошком – 25 г (або менше, якщо бажаєте знизити гостроту).
Промиті і злегка просушені ягоди калини заливаємо горілкою. Банку закрити кришкою і витримуємо 24 години в темному місці. Через добу засипаємо чорним перцем і знову витримуємо добу. Додаємо обліпиху. Наполягаємо напій місяць, а після проціджуємо, розливаємо по пляшках. Такий напій чудово зігріває: маленька чарочка зупинить хвороба при перших ознаках застуди.
Рецепт настоянки з медом і коньяком
Багато майстра створення домашніх наливок і настоянок стверджують, що калину краще наполягати на коньяку, додавши трохи меду. Виходить цікавий варіант «спотикача», де солодкість і гіркоту збалансовані.
Замість коньяку для рецепта можна використовувати бренді.
Необхідні інгредієнти:
- ягоди калини – 1,5 кг;
- хороший витриманий коньяк 5 зірок – 0, 7 л;
- вода – 1, 5 л;
- якісний квітковий мед – 200 р.
Калину промиваємо, кладемо в 3-х літрову банку. Додаємо мед, вливаємо воду, ретельно перемішуємо, поки мед повністю не розчиниться. Вливаємо коньяк, знову перемішуємо, а потім закриваємо банку кришкою. Наполягаємо напій протягом 5 -7 тижнів (чим довше, тим краще), фільтруємо і розливаємо по пляшках. Настоянка виходить не міцною, ароматною. Вона чудова як аперитив, помітно підвищуючи апетит перед застіллям.
Корисні властивості настоянки з калини
Корисні властивості настоянки з калини відомі вже багато століть. Зараз мало хто пам’ятає, але всього кілька десятиліть тому, калинові дерева росли перед кожним будинком російської села. Пироги з калиною, настоянки, наливки, варення, компоти – все смачне і незвичайне завдяки цікавому смаком ягоди. Разом з тим вона є потужним природним ліками.
Настоянка на калині:
- є прекрасним імуномодулятором;
- цінується як джерело найбільш рідкісних амінокислот;
- підвищує апетит;
- понижує кров’яний тиск;
- покращує роботу серцево-судинної системи;
- виліковує від вугрів, якщо регулярно їй змащувати уражені місця;
- виводить з організму шлаки, токсини, тобто захищає від раннього старіння;
- надає легкий потогінний, сечогінний ефект, що дуже цінно в період застуд.
Настоянку можна пити або робити з неї компреси, вживати взимку після тривалого перебування на морозі, а влітку після важкого трудового дня. 30 мл настоянки не зашкодять дорослій людині, а принесуть виключно користь (звичайно, якщо наливкою не захоплюватися).
Як правильно зберігати напій?
Готовий калиновий спотикач легко зберігатися зиму і навіть більше, якщо дотримуватися нескладних правил зберігання. Смакові якості залишаться незмінними.
- Пляшки для приготування «Калинівки» повинні використовуватися виключно чисті. Попередньо краще ретельно почистити їх содою.
- Кожна пляшка повинна щільно закриватися, щоб спирт не випаровувався.
- Оптимальний об’єм 500 мл – у великих пляшках настоянка швидше втрачає «градус» (якщо вживати її час від часу, наливаючи з однієї і тієї ж місткості).
- Найкраще місце для зберігання – льох або холодильник. В квартирах можна поставити пляшки з «Калинівкою» на антресолі або в темне прохолодне місце.
Нагадуємо, що «Калинівка» хоч і смачна, корисна, все ж – алкогольний напій. Будьте з нею обережніше, зберігайте далеко від дітей і людей, які відчувають потяг до чарки.