Омлет – це одне з найбільш відомих страв французької кухні. Створене місцевими кулінарами більше чотирьох століть тому, воно і донині не втрачає своєї популярності. Крім традиційного французького омлету, в який входять тільки яйця, за довгі роки було створено багато інших, не менш цікавих варіантів приготування цього оригінального блюда. На сьогоднішній день найпопулярніший з них – це омлет на сковороді з молоком. Але, як показує практика, його можна зробити по-різному, використовуючи різні інгредієнти.
Класичний омлет на сковороді з молоком
Насамперед варто розглянути класичний рецепт молочного омлету. Щоб блюдо вийшло дійсно пишним, необхідно враховувати три важливих правила:
- На 1 яйце брати 100 мл молока. Ця пропорція вважається ідеальною.
- Вихідні продукти перемішувати тільки віночком або столовою виделкою. Ні в якому разі не можна користуватися міксером або блендером.
- Готувати омлет треба під кришкою і не відкривати її до кінця процесу.
Отже, для класичного варіанту пишного молочного омлету потрібно взяти:
- 4 яйця;
- трохи солі;
- 400 мл незбираного молока;
- будь-які спеції;
- 15-20 г оливкової олії.
Як зробити з цих продуктів ідеальний омлет на сковороді з молоком:
- Розбити по черзі яйця і добре розмішати їх в мисці.
- Додати відміряну кількість молока, будь-які спеції і трохи підсолити. Продовжити перемішування, поки маса не стане однорідною.
- Добре розігріти сковороду, попередньо промазав її зсередини маслом.
- Вилити на сковороду яєчну суміш. При цьому вогонь повинен бути середнім.
- Коли вона схопиться, необхідно накрити сковороду кришкою і зробити полум’я менше.
- Томити суміш приблизно 20 хвилин на малому вогні.
- Відкрити кришку і перекласти омлет на тарілку.
При бажанні готову страву можна рясно посипати свіжої рубаною зеленню.
Готуємо з манкою
Щоб зробити пишний омлет, можна поступити інакше. Достатньо в рецептурний склад додати манну крупу. Вона, як відомо, володіє унікальною здатністю набухати в рідині. Готову страву виходить пишним і незвичайно м’яким. В цьому випадку для роботи треба брати:
- 3 сирих яйця;
- 50 г манки;
- 100 г молока;
- трохи солі;
- 30 г вершкового масла.
Методика приготування тут буде дещо іншою:
- Спочатку яйця розбити в глибоку ємність, а потім посолити і добре збити їх з молоком.
- Додати манну крупу і продовжити перемішування. Тут вже можна скористатися міксером.
- Приготовлену масу залишити на чверть години. За цей час крупа набухне.
- Нагріти сковороду і розтопити в ній масло.
- Вилити на сковороду яєчно-манну суміш і смажити під кришкою.
Страву можна вважати готовим, коли його поверхня стане матовою.
Покроковий рецепт з сиром
Для ідеального сніданку підійде цікавий рецепт омлету з молоком і сиром. Страва виходить не тільки пишним, але ще і дуже ароматним. Для такого варіанту знадобиться:
- 50 мл свіжого молока;
- 3 яйця;
- 50 г твердого сиру;
- сіль;
- 20 г вершкового масла.
Щоб приготувати такий омлет, треба:
- Розбити тарілку яйця.
- Додати свіже молоко і добре розбовтати його віночком. Масу потрібно злегка посолити. При бажанні, для додаткового аромату, можна додати трохи перчика.
- Потерти сир на тертці з середніми отворами.
- Ввести його в яєчно-молочну масу. Ще раз перемішати.
- Розігріти сковорідку, одночасно розплавивши на ній масло.
- Вилити приготовлену омлетну масу.
- Смажити під кришкою при середньому рівні полум’я.
Маса швидко піднімається, залишаючись ніжною і пишною до кінця смаження. Готовий омлет в тарілці можна посипати свіжою зеленню кропу.
Пишний омлет з борошном і молоком
Щоб омлет був більш поживним і калорійним, його іноді роблять з борошном і молоком. Цей варіант теж не відрізняється особливою складністю. Для роботи знадобиться:
- 4 великих яйця;
- 40 р пшеничного борошна;
- 60 мл незбираного молока;
- сіль поварена;
- масло вершкове;
- перець (необов’язково).
Як слід готувати омлет з борошном, щоб він вийшов пишним:
- Розбити яйця, відокремлюючи білки від жовтків. Спочатку потрібно добре віночком збити білки. Потім ввести жовтки, посолити, поперчити (за бажанням) і продовжити збивання.
- Залити молоко і засипати борошно, ретельно перемішати, щоб не було навіть маленьких грудочок.
- Сковороду поставити на вогонь, розігріти в ній шматочок масла. Воно повинно повністю розплавитися.
- Вилити приготовлену суміш так, щоб вона рівномірно розподілилася по поверхні. Якщо нижня частина омлету десь раптом почне пригорати, треба акуратно підняти «яєчний млинець» з тієї сторони і повернути сковорідку так, щоб рідка маса зверху скла вниз.
Омлет можна вважати готовим, коли його поверхня загусне і злегка ущільниться, залишаючись при цьому соковитою і ніжною.
З шинкою та цибулею
Щоб блюдо було більш ситним і поживним, краще приготувати омлет з шинкою та цибулею. Такий сніданок чоловікам сподобається більше. Для цього знадобиться:
- 6 яєць;
- 100 г шинки;
- 1 цибулина;
- 200 мл жирного молока;
- 120 г будь-якого твердого сиру;
- 40 р борошна;
- 2 свіжих томата;
- зелень кропу і будь-які приправи.
Зробити таке блюдо буде зовсім нескладно:
- Порізати соломкою шинку.
- Дрібно покришити цибулька.
- Довільно нарізати шматочками томати.
- Потерти на тертці з великими отворами сир.
- На розігрітій сковороді обсмажити в рослинній олії цибулю.
- Додати подрібнену шинку з помідорами, перемішати, добре прогріти.
- Як тільки суміш злегка підрум’яниться, зробити вогонь менше і накрити сковороду кришкою, щоб вона протомилась.
- За цей час треба встигнути збити яйця разом з молоком.
- Вилити отриману масу на сковороду поверх шинки і овочів.
- Як тільки вона досягне стадії напівготовності, поверхню посипати сиром. Продовжувати смажити під кришкою ще приблизно 2 хвилини.
Омлет можна вважати готовим, коли сир на поверхні повністю розплавиться. Після цього її потрібно перекласти на тарілку і прикрасити по своєму смаку.
Ситний сніданок з ковбасою і помідорами
Якщо в блюдо додати звичайну варену ковбасу і помідори, то вийде досить простий, але дуже ситний сніданок. Причому готується цей варіант омлету на сковороді з молоком швидко і просто. Для початку потрібно зібрати на робочому столі всі потрібні інгредієнти:
- 3 яйця;
- 1 помідор;
- 50 мл незбираного молока;
- потроху солі і перцю;
- 50 г ковбаси;
- 10 мл будь-якого олії соняшникової;
- зелень петрушки.
Технологія приготування омлету:
- Яйця добре збити з сіллю, молоком і перцем.
- Томати вимити, а потім порізати їх кубиками.
- Так само подрібнити і ковбасу.
- На сковороді з товстим дном розігріти олію. Для більшого аромату до соняшниковій олії можна додати шматочок вершкового.
- Викласти ковбасу з помідорами на сковороду і обсмажити їх приблизно дві-три хвилини.
- Залити пасеровані продукти яєчно-молочною сумішшю і перемішати.
- Смажити під кришкою, поки поверхня складного «млинця» не схопиться. Після цього її можна відкрити і готовий омлет посипати свіжою зеленню.
Така страва може стати непоганим початком дня. Воно не тільки підніме настрій, але і дасть гарний заряд енергії.