Печена картопля в духовці — 8 смачних рецептів запікання

Існують страви з картоплі, які не вимагають багато часу на приготування, а виходять дуже смачними і корисними. До таких належить і печена картопля в духовці. Класичні рецепти можна доповнювати будь-якими інгредієнтами, кожен день готуючи нове блюдо.

Запечена в духовці картопля в мундирі

Класичний рецепт підходить для запікання маленьких і середніх бульб.

Потрібно:

  • 10 картоплин;
  • 100 мл оливкової олії;
  • сіль, подрібнений чебрець і чорний мелений перець за смаком.

Етапи приготування.

  • Нечищений картоплю ретельно відмивають жорсткою губкою і проколюють виделкою в 2-3 місцях.
  • Масло, сіль і спеції змішують.
  • Бульби поливають масляним складом і залишають на 20 хвилин.
  • Духовку розігрівають до 200°С.
  • Картопля викладають на деко і запікають приблизно 35 хвилин (орієнтуються на появу рум’яної скоринки).

У фользі

Цей спосіб приготування картоплі в нагоді, коли потрібно швидко перекусити або пригостити несподівано гостей.

Інгредієнти:

  • 10 середніх картопляних бульб;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 5 г меленого розмарину;
  • сіль за смаком.

Технологія приготування.

  • Картоплю в шкірці ретельно миють.
  • В піалу наливають масло, сюди ж насипають розмарин.
  • Кожен бульба занурюють у пряне олію і відразу загортають у фольгу.
  • Картопля у фользі в духовці випікати 50 хвилин при 200°С.
  • Готову очищену картоплю перед вживанням підсолюють.

Печена картопля з салом в духовці

При такому способі приготування картопля вбирає в себе жир і смак сала, тому виходить соковитим, ароматним і дуже ситним.

Необхідні продукти:

  • 10 бульб картоплі;
  • 100 г сала з м’ясним прошарком;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 3 г солі;
  • 2 г суміші мелених перців.

Покроковий рецепт.

  • Картоплю чистять, ріжуть великими часточками і відварюють протягом 7 хвилин.
  • Сало нарізають середніми скибочками.
  • Охолоджену картоплю нанизують на шпажки, чергуючи з шматочками сала.
  • Всі солять, посипають сумішшю перців і відправляють в розігріту до 190°С духовку на півгодини.
Дивіться також:  Начинка з гарбуза для пиріжків – 7 дуже смачних рецептів

Картопля, запечена з куркою

У процес готування це блюдо виділяє аромат, перед яким неможливо встояти. Картопля набуває апетитну рум’яну скоринку, а курка виходить дуже соковитою.

Список продуктів:

  • 1 невелика курка;
  • 5 великих картоплин;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 3 часникового зубчики;
  • 60 р майонезу;
  • 10 мл соняшникової олії;
  • сіль і мелений перець за смаком.

Кроки приготування.

  • Курку обробляють, великі частини розрізають на більш дрібні шматочки.
  • Цибулину ріжуть полуколечками, часник подрібнюють за допомогою чеснокодавилки. Всі разом додають до курки.
  • Картоплю нарізують кружальцями і додати до решти інгредієнтів.
  • Підготовлені продукти солять, перчать і перемішати з майонезом.
  • Курку з картоплею викладають на змащений невеликою кількістю масла деко і випікають при 190°С 50 хвилин.

Печена крихта-картопля — базовий рецепт

Принцип приготування цього блюда один: запечений у фользі картопля начиняють різними інгредієнтами. В якості наповнювача підійдуть будь-які наявні в холодильнику продукти.

Знадобиться:

  • 4 бульби картоплі побільше;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г сиру твердих сортів;
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 20 г свіжого кропу;
  • сіль.

Етапи приготування.

  • Неочищену картоплю миють, обсушують серветкою, мастять маслом і загортають у 3 шари фольги.
  • Підготовлені бульби випікають при 200°С за годину або трохи більше, якщо картоплини дуже великі.
  • Запечена в духовці картопля в мундирі повинна охолонути, потім її наполовину розгортають, відгинаючи краї фольги.
  • На кожній бульбі роблять поперечний розріз, половинки картоплі розкривають.
  • Виделкою перемішують гарячу м’якоть і відразу ж додають масло і сіль.
  • Вміст кожної половинки знову перемішують, посипають натертим сиром і кропом.
  • Далі можна додавати по ложці будь-якого наповнювача: сосисок, обсмажених з цибулею, морепродуктів в лимонному соці, печериць зі сметаною, солоної червоної риби та інших.

З начинкою з грибів

У цьому рецепті можна використовувати абсолютно будь-які свіжі, заморожені або мариновані гриби.

Дивіться також:  Спеції для плову — 8 варіантів

Склад:

  • 8 середніх картоплин;
  • 0,5 кг свіжих печериць;
  • 1 цибуля;
  • 1 зубчик часнику;
  • 30 г борошна;
  • 250 мл нежирних вершків;
  • 100 г сиру;
  • суміш прованських трав, сіль, чорний перець за смаком;
  • соняшникова олія.

Етапи готування.

  • Деко змащують маслом і посипають сіллю.
  • Картоплю в шкірці миють, висушують, так само змащують маслом, солять, кладуть на деко і готують при 180°С 50 хвилин.
  • Роблять начинку. Цибулю дрібно шаткують і смажать в олії до рум’яного кольору. Додають нарізані шампіньйони і продовжують готувати до повного випаровування рідини.
  • В зажарку насипають борошно, кладуть подрібнений часник і обсмажують ще хвилину, помішуючи.
  • Заливають вершки і доводять до кипіння.
  • Начинку приправляють травами, солять, перчать і тримають на вогні ще пару хвилин.
  • У підготовленого картоплі зрізують верхівку і ложкою виймають м’якоть, залишивши лише невеликий шар у шкірки.
  • Грибну піджарку змішують з двома ложками картопляної м’якоті.
  • Картопля з начинкою посипають тертим сиром і випікати 15 хвилин при 200°С.

З часником

Якщо не хочеться готувати з великої кількості інгредієнтів, виручить цей рецепт ароматної і ситного картоплі.

Знадобиться:

  • 6 шт. великого картоплі;
  • 3 часникового зубчики;
  • 50 мл оливкової олії;
  • сіль паприка за смаком.

Рецепт приготування.

  • Очищену картоплю нарізують однаковими кружальцями завтовшки 5 мм
  • Форму промащують маслом, викладають картоплю, солять, посипають паприкою і подрібненим часником, перемішують.
  • Блюдо запікають до рум’яної скоринки (близько 30 хвилин) при 190°С.

Запечена в духовці картопля з фаршем

Це універсальне блюдо на кожен день, до якого не потрібен додатковий гарнір.

Список продуктів:

  • 1 кг картоплі;
  • 500 г курячого фаршу;
  • 2 репчатых цибулі;
  • по 60 г сметани і майонезу;
  • соняшникова олія;
  • сіль, приправи за смаком.

Спосіб приготування.

  • Картоплю нарізають невеликими скибочками, викладають в глибоку тарілку і змішують з майонезом і сметаною.
  • Цибулю обсмажують в олії до золотистого кольору. Додають фарш, сіль, спеції і готувати ще 20 хвилин, періодично помішуючи.
  • Форму для запікання заповнюють половиною картопляних скибочок. Зверху викладають фарш з цибулею, а далі знову картоплю.
  • Страву готують близько 50 хвилин при 200°С.
Дивіться також:  Паста з морепродуктами: 6 рецептів приготування вдома

Рум’яну ароматну картоплю з духовки подають з овочевими гарнірами або як самостійне блюдо.

Прокрутка до верху