Існують страви з картоплі, які не вимагають багато часу на приготування, а виходять дуже смачними і корисними. До таких належить і печена картопля в духовці. Класичні рецепти можна доповнювати будь-якими інгредієнтами, кожен день готуючи нове блюдо.
Запечена в духовці картопля в мундирі
Класичний рецепт підходить для запікання маленьких і середніх бульб.
Потрібно:
- 10 картоплин;
- 100 мл оливкової олії;
- сіль, подрібнений чебрець і чорний мелений перець за смаком.
Етапи приготування.
- Нечищений картоплю ретельно відмивають жорсткою губкою і проколюють виделкою в 2-3 місцях.
- Масло, сіль і спеції змішують.
- Бульби поливають масляним складом і залишають на 20 хвилин.
- Духовку розігрівають до 200°С.
- Картопля викладають на деко і запікають приблизно 35 хвилин (орієнтуються на появу рум’яної скоринки).
У фользі
Цей спосіб приготування картоплі в нагоді, коли потрібно швидко перекусити або пригостити несподівано гостей.
Інгредієнти:
- 10 середніх картопляних бульб;
- 50 мл рослинного масла;
- 5 г меленого розмарину;
- сіль за смаком.
Технологія приготування.
- Картоплю в шкірці ретельно миють.
- В піалу наливають масло, сюди ж насипають розмарин.
- Кожен бульба занурюють у пряне олію і відразу загортають у фольгу.
- Картопля у фользі в духовці випікати 50 хвилин при 200°С.
- Готову очищену картоплю перед вживанням підсолюють.
Печена картопля з салом в духовці
При такому способі приготування картопля вбирає в себе жир і смак сала, тому виходить соковитим, ароматним і дуже ситним.
Необхідні продукти:
- 10 бульб картоплі;
- 100 г сала з м’ясним прошарком;
- 40 мл рослинного масла;
- 3 г солі;
- 2 г суміші мелених перців.
Покроковий рецепт.
- Картоплю чистять, ріжуть великими часточками і відварюють протягом 7 хвилин.
- Сало нарізають середніми скибочками.
- Охолоджену картоплю нанизують на шпажки, чергуючи з шматочками сала.
- Всі солять, посипають сумішшю перців і відправляють в розігріту до 190°С духовку на півгодини.
Картопля, запечена з куркою
У процес готування це блюдо виділяє аромат, перед яким неможливо встояти. Картопля набуває апетитну рум’яну скоринку, а курка виходить дуже соковитою.
Список продуктів:
- 1 невелика курка;
- 5 великих картоплин;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 3 часникового зубчики;
- 60 р майонезу;
- 10 мл соняшникової олії;
- сіль і мелений перець за смаком.
Кроки приготування.
- Курку обробляють, великі частини розрізають на більш дрібні шматочки.
- Цибулину ріжуть полуколечками, часник подрібнюють за допомогою чеснокодавилки. Всі разом додають до курки.
- Картоплю нарізують кружальцями і додати до решти інгредієнтів.
- Підготовлені продукти солять, перчать і перемішати з майонезом.
- Курку з картоплею викладають на змащений невеликою кількістю масла деко і випікають при 190°С 50 хвилин.
Печена крихта-картопля — базовий рецепт
Принцип приготування цього блюда один: запечений у фользі картопля начиняють різними інгредієнтами. В якості наповнювача підійдуть будь-які наявні в холодильнику продукти.
Знадобиться:
- 4 бульби картоплі побільше;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г сиру твердих сортів;
- 20 мл соняшникової олії;
- 20 г свіжого кропу;
- сіль.
Етапи приготування.
- Неочищену картоплю миють, обсушують серветкою, мастять маслом і загортають у 3 шари фольги.
- Підготовлені бульби випікають при 200°С за годину або трохи більше, якщо картоплини дуже великі.
- Запечена в духовці картопля в мундирі повинна охолонути, потім її наполовину розгортають, відгинаючи краї фольги.
- На кожній бульбі роблять поперечний розріз, половинки картоплі розкривають.
- Виделкою перемішують гарячу м’якоть і відразу ж додають масло і сіль.
- Вміст кожної половинки знову перемішують, посипають натертим сиром і кропом.
- Далі можна додавати по ложці будь-якого наповнювача: сосисок, обсмажених з цибулею, морепродуктів в лимонному соці, печериць зі сметаною, солоної червоної риби та інших.
З начинкою з грибів
У цьому рецепті можна використовувати абсолютно будь-які свіжі, заморожені або мариновані гриби.
Склад:
- 8 середніх картоплин;
- 0,5 кг свіжих печериць;
- 1 цибуля;
- 1 зубчик часнику;
- 30 г борошна;
- 250 мл нежирних вершків;
- 100 г сиру;
- суміш прованських трав, сіль, чорний перець за смаком;
- соняшникова олія.
Етапи готування.
- Деко змащують маслом і посипають сіллю.
- Картоплю в шкірці миють, висушують, так само змащують маслом, солять, кладуть на деко і готують при 180°С 50 хвилин.
- Роблять начинку. Цибулю дрібно шаткують і смажать в олії до рум’яного кольору. Додають нарізані шампіньйони і продовжують готувати до повного випаровування рідини.
- В зажарку насипають борошно, кладуть подрібнений часник і обсмажують ще хвилину, помішуючи.
- Заливають вершки і доводять до кипіння.
- Начинку приправляють травами, солять, перчать і тримають на вогні ще пару хвилин.
- У підготовленого картоплі зрізують верхівку і ложкою виймають м’якоть, залишивши лише невеликий шар у шкірки.
- Грибну піджарку змішують з двома ложками картопляної м’якоті.
- Картопля з начинкою посипають тертим сиром і випікати 15 хвилин при 200°С.
З часником
Якщо не хочеться готувати з великої кількості інгредієнтів, виручить цей рецепт ароматної і ситного картоплі.
Знадобиться:
- 6 шт. великого картоплі;
- 3 часникового зубчики;
- 50 мл оливкової олії;
- сіль паприка за смаком.
Рецепт приготування.
- Очищену картоплю нарізують однаковими кружальцями завтовшки 5 мм
- Форму промащують маслом, викладають картоплю, солять, посипають паприкою і подрібненим часником, перемішують.
- Блюдо запікають до рум’яної скоринки (близько 30 хвилин) при 190°С.
Запечена в духовці картопля з фаршем
Це універсальне блюдо на кожен день, до якого не потрібен додатковий гарнір.
Список продуктів:
- 1 кг картоплі;
- 500 г курячого фаршу;
- 2 репчатых цибулі;
- по 60 г сметани і майонезу;
- соняшникова олія;
- сіль, приправи за смаком.
Спосіб приготування.
- Картоплю нарізають невеликими скибочками, викладають в глибоку тарілку і змішують з майонезом і сметаною.
- Цибулю обсмажують в олії до золотистого кольору. Додають фарш, сіль, спеції і готувати ще 20 хвилин, періодично помішуючи.
- Форму для запікання заповнюють половиною картопляних скибочок. Зверху викладають фарш з цибулею, а далі знову картоплю.
- Страву готують близько 50 хвилин при 200°С.
Рум’яну ароматну картоплю з духовки подають з овочевими гарнірами або як самостійне блюдо.