Яблучний пиріг на кефірі – проста і смачна випічка, не вимагає якихось особливих продуктів, кулінарного супермастерства, сил і часу. Всього кілька компонентів – і тісто готове, залишається додати в нього начинку.
Нюанси приготування ідеального пирога
Перш ніж пробувати пекти десерт, не зайвим буде дізнатися, що потрібно для того, щоб він вийшов бездоганним. Таке ласощі господині печуть вже не перший десяток, і навіть не першу сотню років. Тому на власному досвіді засвоїли кілька правил, дотримання яких допомагає домогтися потрібного результату.
Що любить пиріг з яблуками
- Вироби з борошна ніколи не ставлять у холодну духовку: вона повинна бути заздалегідь розігрітій.
- Піч яблучний пиріг краще, не розжарюючи духовку до максимуму. Оптимальний для такого десерту рівень – 180-190 С. При ньому тісто повністю пропікається, не підгорає, позбавляється від зайвої вологи. Сік від фруктів залишається усередині конструкції.
- Якщо притрусити яблука сумішшю тростинного і коричневого цукру, вони отримають незвичайний приємний присмак.
- Тесту все одно, який жирності кефір ви будете використовувати. Крім того, його завжди можна замінити кислим молоком або ряжанкою.
- Кефір (як і інший подібний продукт) містить у собі кислоту. Так що не треба гасити соду оцтом.
- Щоб у процесі випікання не пригоріла верхівка пирога, ставте його на самий нижній ярус або щільно накрийте верх фольгою.
- Яблука не будуть осідати і морщитися, а в променях тесті не з’явиться дірка, якщо перед додаванням в тісто їх небагато підігріти.
Як не помилитися з вибором яблук?
Досвідчені господині радять використовувати два сорти фруктів. Це забезпечить яскравий аромат і більш насичений смак. Але думка про те, що для випічки підуть будь-які види яблук, помилково. Досконалим яблучний пиріг буде тільки з зимовими сортами – твердими, соковитими, кислуватими: вони підкреслять смак солодкого тіста.
Можна використовувати, наприклад:
- «Богатир»;
- «Симиренко»;
- «Джонатан»;
- «Макінтош»;
- «Антонівка» (багато визнають цей сорт ідеальним варіантом);
- «Ранет Симиренка»;
- «Зимове лимонне».
Яблучний пиріг на кефірі на швидку руку
Рецептів такого ласощі досить багато. Його традиційну основу доповнюють різними інгредієнтами, і тоді пиріг набуває особливий, відмінний від класичного смак і вигляд.
Печемо з варенням
Яблука і варення зроблять пиріг неповторним. Найприємніше, що готується він легко і швидко.
Нам знадобляться такі продукти:
- 4 яблука (візьмемо «Антонівку»);
- кефір – вистачить 1/4 літра;
- таку ж кількість варення – будь-якого, яке є в будинку;
- цукор-пісок – однієї столової ложки цілком достатньо;
- ½ Кг борошна;
- 400 г рафінаду;
- кориця — пара чайних ложок;
- сирі яйця – 2 штуки;
- ½ Чайної ложки солі;
- чайна ложка харчової соди;
- рослинна олія (без запаху).
Якщо всі складові під рукою, починаємо готувати.
- Почнемо з яблук. Моєму їх і ріжемо – тонкими скибочками або дрібними кубиками.
- Дно і стінки форми для випічки змащуємо рослинним маслом. Вкладаємо в неї фрукти. Їх потрібно притрусити корицею і цукровим піском.
- Далі розбиваємо в миску яйця і відправляємо до них рафінад, потім сіль. Все це перемішуємо.
- Тепер в ємність йдуть кефір і варення. Рідку солодку масу обробляємо міксером. Не вимикаючи прилад, поступово всипаємо борошно (перед цим ми просіяли її крізь сито). Завершальний крок – додавання соди.
- Тісто виливаємо у форму прямо на яблука. Ємність прибираємо на 40-45 хвилин у духовку, разжаренную до 180 С.
Рецепт пирога для любителів шоколаду
Тим, хто живе під девізом «Ні дня без шоколаду!», сподобається яблучний пиріг на кефірі під шоколадною глазур’ю. Що потрібно?
Для глазурі:
- чорний шоколад – 35-40 г;
- згущене молоко – достатньо 150 р.
Для тіста:
- цукор-пісок — ¼ кг,
- високосортний борошно – візьмемо півкілограма;
- кефір будь-якої жирності – вистачить 300 г;
- сирі яйця – 2 штуки;
- рослинна олія (використовуємо рафінована, щоб не було запаху) – пара
- столових ложок;
- натуральне коров’яче масло – 100 г;
- харчова сода – чайної ложки цілком достатньо;
- ванілін – вистачить 10 р.
Для начинки:
- яблука – не більше 4-х штук;
- цукровий пісок – 100 г в самий раз.
Діємо поетапно.
- Першим ділом розтоплюємо масло. Потім виливаємо його в миску глибше. Нехай остигає.
- У компанію до молочного продукту відправляємо кефір, ваніль, цукровий пісок, вбиваємо туди ж яйця. Все це потрібно збити. Можна віночком, або взяти в помічники міксер.
- Потім настає черга соди. Наступною йде борошно. Її висипаємо повільно, не перестаючи збивати масу. У результаті повинно вийти рідкувате, як густа сметана, тісто однорідної, без єдиного грудочки, консистенції.
- Поки основа відпочиває, займаємося начинкою. Тонко ріжемо яблука, пересипаємо цукром.
- Половину тіста переміщаємо в пекарську форму (її дно перед цим змащуємо рослинним маслом). Наверх рівним шаром викладаємо яблучно-цукрову начинку, яку заливаємо рештою тестом.
- Майже готовий пиріг можна відправляти в духову шафу, де при температурі 180 С він проведе приблизно 45 хвилин.
- За цей час встигнемо приготувати шоколадну глазур. Налаштуємо пальник на печі на слабкий вогонь і поставимо на нього емальовану каструлю зі згущеним молоком і покришеною в неї шоколадом. Поки шоколад не розтане, будемо невпинно помішувати, інакше суміш пригорить.
- Даємо извлеченному з духовки яблучному пирогу охолонути, і поливаємо його глазур’ю з шоколаду.
Заливний яблучний пиріг на кефірі
Якщо немає «дружби» з тестом, або просто не вистачає часу на метушню з ним, але хочеться побалувати себе смачненьким, можна спробувати приготувати заливний яблучний пиріг на кефірі. Нічого не може бути простіше: змішати тісто і вилити його на яблука.
Які інгредієнти знадобляться?
- сметана – стакан;
- кефір – вистачить ½ склянки;
- яблука – 3 штуки;
- сире яйце — достатньо одного;
- цукровий пісок – 2/3 склянки буде достатньо;
- прянощі – кориця, мускат і ваніль – орієнтуйтеся на свій смак;
- рослинна олія (рафінована) – 2 столові ложки;
- розпушувач (пекарський порошок або звичайна харчова сода) – чайна ложка;
- борошно – кількість будемо розраховувати за ситуації. Її повинно бути стільки, щоб вийшло тісто, по консистенції схоже на сметану середньої жирності.
Приступаємо до приготування.
- У глибоку піалу виливаємо кефір. До кисломолочному продукті відразу ж (в будь-якому порядку) додаємо такі інгредієнти: сметану, яйце, цукор-пісок, олія. Все це збити. Так що доведеться активно попрацювати віночком.
- ½ Склянки борошна в окремому посуді змішуємо з розпушувачем. І вмить використовуємо – повільної струменем вводимо в рідку масу, не припиняючи працювати віночком. Якщо потягнути час, суха суміш втратить потрібні для випічки якості. Коли знадобиться, додаємо борошно, поки тісто не стане схожим на сметану. До речі, у неї відразу можна відправити прянощі.
- Заливаємо тістом фруктову нарізку, форму з «напівфабрикатом» відправляємо в духовку.
Варіант з використанням манки
Якщо додати в тісто манну крупу, пиріг вийде дуже ніжним і розсипчастим. І ніхто не здогадається, з якої причини.
Для такого яблучного десерту знадобляться:
- однакову кількість борошна і манки – по склянці;
- такий же обсяг кефіру;
- куряче яйце;
- вершкове масло – достатньо 100 г;
- цукор-пісок – теж склянку (можна і трошки менше);
- сода в якості розпушувача – візьмемо чайну ложку;
- яблука – 5 штук вистачить.
В якому порядку діємо?
- Десь за півгодини до початку роботи підготуємо манку: заллємо її кефіром і залишимо набухати.
- У кефірно-манну суміш додаємо цукор, яйце, а також заздалегідь розтоплене і охолоджене масло. Усі ці компоненти взобьем.
- До них додамо борошно і соду. Вимішуємо тісто, а потім прямо в нього відправляємо нарізані фрукти.
- Випікати можна і в формі, і в глибокій сковороді. Головне – не забути змастити ємність рослинним маслом, перш ніж поміщати в неї тісто. При температурі 190 З вистачить 35 хвилин, щоб яблучний манник випікся.
Як зробити в мультиварці?
Чудову помічницю на кухні – мультиварку – гідно оцінили багато господинь. Цей чудовий прилад дозволяє економити і сили, і час, і готувати різні страви. Можна в ній і піч. Спробуємо рецепт яблучного пирога на кефірі в мультиварці. Він виходить навіть більш пишним і об’ємним, ніж в духовці.
Для приготування знадобляться:
- біла мука – пара склянок;
- кефір – вистачить склянки;
- такий же обсяг цукру-піску;
- куряче яйце;
- яблука – 2 штуки;
- ванілін – за смаком (можна і обійтися);
- вершковий маргарин (або масло) – візьмемо 100 г;
- содовий порошок – десертної ложки цілком достатньо.
Трохи підігріваємо кефір, розтоплюємо маргарин. Яйце збиваємо міксером разом з цукром і ваніллю, поки не вийде білосніжна маса. В цукрово-яєчну суміш вливаємо кефір і вмикаємо міксер ще раз. Потім чергу розтопленого маргарину. І знову змішуємо, але вже ложкою. Цим «інструментом» діємо далі, всипати в масу борошно і соду. Тісто готове.
Виливаємо половину в мультічашу. Зверху розміщуємо порізані фрукти і накриваємо другою частиною тіста. Залишилося задати режим роботи приладу – програму «Випічка» і час – 50 хвилин.