На кефірі з дріжджами
З кефіром виходить відмінне пухнасте тісто на дріжджах. Трохи більш клопітка приготування воздасться апетитним виглядом вироби і відмінним духом справжнього дріжджового пирога. Можна приготувати тісто, як на опарі, так і безопарним способом. Різниця в тому, що при опарному способі спочатку готують опару в невеликій кількості рідини на воді з додаванням борошна. При безопарному способі всі компоненти з’єднуються одночасно. А ось кефір надає звичайного дріжджового тесту ще більшу легкість і легкість.

Ось як готується класичне тісто на дріжджах з кефіром.
Потрібно:
- півкіло просіяного пшеничного борошна;
- 200 г кефіру;
- 100 г очищеної соняшникової олії;
- по чайній ложці цукру і солі;
- маленький пакетик сухих дріжджів;
- капуста і морква для приготування начинки.
Послідовність дій:
У невеликій каструлі підігріти кефір, щоб трохи згорнувся.
В теплу сироватку з сиром додати рослинного масла, перемішати. Всипати цукор з сіллю.
У просіяне борошно всипати дріжджі, перемішати суху суміш і додати в масляно-кефірну основу. Замісити тісто. Воно не повинно бути занадто крутим, інакше виріб вийде жорстким.
Залиште тісто у вигляді колобка в пакеті на підйом.
Коли тісто підніметься, поділити його навпіл.
На промаслений пергамент або килимок для випічки покладіть розкатаний пласт однієї частини тесту.
Зверху на тісто класти капусту, пересмажену з морквою.
З другої частини розкачати таку ж заготівлю і накрити нею зверху начинку з капусти. Защипати краї.
Через півгодини, коли тісто в багатошаровій підніметься, змастіть поверхню будь сумішшю, щоб утворилася при випічці красива корочка. Можна змочити молоком, цукровою водою, змастити збовтаним яйцем.
Випікати при нагріванні печі в 180 градусів до готовності, це приблизно півгодини.