Пишна рум’яна домашня випічка – чудове ласощі для щоденного і святкового чаювання. Зробити пиріжки з варенням можна самостійно по одному із запропонованих рецептів, використовуючи доступні і недорогі продукти.
Прості пиріжки з варенням на сковороді
Цей варіант приготування ідеально підійде для зайнятих господинь або початківців кулінарів. Якщо немає часу або бажання возитися з тестом, можна купити готовий напівфабрикат і швидко напекти смачні пиріжки.
Необхідні інгредієнти:
- упаковка дріжджового тіста;
- молоко – 25 мл;
- борошно – 150 грам;
- густе варення – 0,3 кг
Готуємо:
- Тісто розморозити і порізати на частини.
- Кожну з них обробити борошном і розплющити качалкою, щоб вийшли коржі невеликого розміру.
- На середину виробів покласти фруктову начинку, потім обгорнути її вільними краями тіста і добре заліпити.
- Після цього надати заготовкам видовжену форму, намагаючись, щоб вони були однаковими за розміром.
- Виробам дати постояти півгодини, для придбання більшого обсягу.
- Розігріти велику сковорідку з рослинним маслом, покласти пиріжки і посмажити з двох сторін.
Готове частування викласти на красиве блюдо і поставити на стіл. Випічку бажано трохи остудити і вживати з чорним чаєм, кавою або какао.
Печене ласощі в духовці
Підсмажені і ароматні пиріжки з варенням в духовці – справжнє свято для ласунів. Для приготування можна використовувати будь-яку борошняну основу, але особливо частування смачним виходить з дріжджового тіста, з начинкою з абрикосового джему.
Необхідні інгредієнти:
- молоко – 0,25 літра;
- сіль і цукор – по 15 грам;
- дріжджі (сухі) – один пакетик;
- борошно – скільки знадобиться;
- одне яйце;
- пісне масло – 100 мл;
- абрикосове повидло.
Готуємо:
- Насипати в молоко, дріжджі, розмішати і залишити на десять хвилин. Після чого суміш посолити, додати олію, цукор і вбити яйце. Потім покласти борошно і замісити ніжне тісто.
- Основу з борошна викласти в миску і почекати коли вона збільшиться в об’ємі.
- Тепер треба трохи підігріти варення з абрикосів. Якщо воно виявиться рідкуватим, можна змішати його з невеликою кількістю крохмалю.
- Піднялося тісто обім’яти і розрізати на середні шматочки. Сформувати з них круглі заготовки, наповнити їх солодкою начинкою і акуратно зліпити красиві пиріжки.
- Форму для випічки застелити пергаментом, покласти вироби.
- Через десять хвилин покрити заготовки яєчною сумішшю і відправити в гарячу духовку.
Готувати ласощі чверть години. Коли поверхня виробів зарум’яниться, вийняти з печі.
З яблучним варенням
Пиріжки з яблучною начинкою виходять м’якими і соковитими, з апетитним ароматом свіжих фруктів. Випікати вироби рекомендується на сковороді, так як саме смажені пиріжки здатні підкреслити смак яблук.
Необхідні інгредієнти:
- зернисті дріжджі – 12 грам;
- вода — 210 мл;
- борошно – 420 грам;
- цукор – 23 грама;
- пісне масло – 50 мл;
- сіль – 3 г;
- повидло з яблук – 270 грам.
Готуємо:
- В злегка підігріту воду насипати дріжджі і цукор. Залишити суміш на чверть години, щоб почався процес бродіння.
- Потім покласти сіль, влити олію і розмішати. Засипати маленькими порціями борошно і приготувати тісто. Воно повинно вийти м’яким і не прилипати до пальців.
- Основу з борошна викласти в ємність, прикрити кухонної серветкою і поставити на дві години біля теплої печі.
- Коли тісто збільшиться в розмірі, порізати на шматочки однакового розміру.
- Кожну частину тіста розплющити, щоб вийшли круглі і тонкі заготовки. Потім покласти на них трохи варення і сформувати овальні пиріжки.
- Напівфабрикатах дати постояти ще п’ятнадцять хвилин і приступати до смаження.
- На сковороду налити олію, сильно прогріти, після чого заповнити заготовками.
- Смажити вироби за чотири хвилини з обох сторін. Коли вони покриються золотистою скоринкою, вимкнути вогонь.
Смажені пиріжки з варенням покласти на тарілку, покриту папером, щоб вона ввібрала надлишки жиру.
З листкового тіста
Смачна випічка з листкового тіста робиться зовсім нескладно і досить швидко. Для приготування знадобляться: готова основа, баночка вишневого чи грушевого варення і півгодини вільного часу.
Необхідні інгредієнти:
- тісто листкове – 0,5 кг;
- повидло (з великих ягід) – 180 грамів;
- одне яйце.
Готуємо:
- Багатошаровому тісту дати відтанути, потім викласти на стіл, засипаний борошном і добре розкачати.
- Розрізати пласти на однакові прямокутники.
- Потім на підготовлені шматочки покласти начинку. Щоб варення не витікало в процесі приготування, бажано підібрати продукт щільної консистенції, що складається з великих ягід.
- Тісто згорнути навпіл, накривши начинку. Потім краю пиріжків ретельно зліпити між собою.
- Застелити деко папером для запікання, покласти на нього напівфабрикати.
- Яйце збовтати віночком і змастити верхню частину виробів.
- Здобу відправити в духовку і пекти 25 хвилин при температурі 200 градусів.
Пиріжки з листкового тіста з варенням готові. Перед подачею їх необхідно остудити.
Рецепт пиріжків з варенням, щоб не витікало
Під впливом високої температури, навіть густа фруктова начинка може просочитися крізь тісто і опинитися на жарочної поверхні. Щоб варення не випливало, рекомендується додати в нього манну крупу (10 грам на 270 мл начинки) і проварити близько п’яти хвилин. Для додання повидла щільності, можна скористатися меленими сухарями або подрібненим печивом, підмішавши їх в необхідній кількості.
Необхідні інгредієнти:
- маленький пакетик живих дріжджів;
- молоко – 220 мл;
- маргарин – 95 грам;
- цукор – 75 грам;
- два яйця;
- сіль – 15 грам;
- борошно – 530 грамів.
Готуємо:
- Приготувати суміш з молока (100 мл), дріжджів, цукру та борошна. Все ретельно перемішати і почекати, поки опара підніметься.
- Маргарин розтопити, потім остудити.
- Яйця збити з цукром і сіллю, з’єднати їх з рештою молоком і маргарином.
- В опару додати яєчну масу і вимісити нещільне тісто. Після чого залишити його підніматися в теплій кімнаті.
- Якщо варення здається дуже рідким, його потрібно проварити близько семи хвилин, потім остудити. Або збільшити густоту з допомогою сухариків, манної крупи, крохмалю.
- Коли борошняна основа помітно збільшиться в розмірі, розрізати її на частини, з яких зліпити пиріжки з начинкою.
- Вироби покласти на деко швом вгору. Потім дати їм полежати (10-13 хвилин), після чого покрити збитим яйцем, поставити в духовку і пекти до рум’яності.
Солодкі пиріжки з джемом відмінно поєднуються зі згущеним молоком і зеленим чаєм.
З полуничною заготівлею
Прекрасне частування виходить з тіста, зробленого на кефірі, з начинкою з полуничного варення. Такі пиріжки краще посмажити на сковороді, тоді їх смак буде більш яскравим, насиченим і приємним.
Необхідні інгредієнти:
- борошно – 0,6 кг;
- два-три яйця;
- кефір – 0,55 літра;
- цукор – 120 грам;
- розпушувач – 5 грам;
- повидло з полуниці – скільки буде потрібно;
- сіль – щіпка.
Готуємо:
- У кефір вбити яйця, перемішати, потім посолити, засипати цукор з розпушувачем і інтенсивно збити.
- Після цього, додаючи борошно маленькими порціями, вимісити однорідне і ніжне тісто.
- Борошняну основу порізати на частини, потім качалкою розкотити їх, щоб вийшли круглі заготовки. Кожну з них заповнити полуничним джемом і виліпити акуратні пиріжки.
- Сковороду з олією розжарити і посмажити на ній вироби з двох боків до утворення світло-коричневої скоринки.
Глибоке блюдо застелити рушником з паперу і викласти в нього готові пиріжки. Вживати домашню випічку можна з будь-якими гарячими або холодними напоями.
Як зробити з малиновим варенням
Пиріжки з малиновим варенням, приготовані за цим рецептом, володіють приголомшливим смаком. Завдяки вдало підібраним компонентам, печене ласощі має гарний вигляд і виливає незрівнянний аромат свіжих ягід.
Необхідні інгредієнти:
- молоко – 0,45 літра;
- дріжджі сухі – 7 грам;
- борошно – 0,75 кг;
- три яйця;
- цукор – 70 грам;
- масло (пісне) – 90 мл;
- цедра одного лимона;
- варення з малини – 0,26 кг
Готуємо:
- Яйця збовтати з молоком і олією. Потім з’єднати складу з борошном і дріжджами.
- Тепер додати цитрусову цедру і вимісити еластичне тісто. Після чого закрити його серветкою і поставити в приміщення без протягів, щоб воно стало пишним і повітряним.
- Готову основу з борошна порізати на маленькі шматки і розкачати їх.
- У центр коржів покласти малиновий джем і добре заліпити краї тіста навколо нього.
- Деко змастити маргарином і помістити на нього вироби.
- Випікати пиріжки з варенням в духовці потрібно близько тридцяти хвилин.
Коли вироби покриються апетитною скоринкою, вимкнути піч, вийняти ласощі і дати охолонути. Домашні пиріжки зі смаком лимона і запашними ягодами підійдуть для щоденного чаювання і святкового столу.
Пісні пиріжки з варенням
Людям, які стежать за своєю вагою, можна напекти пісні пиріжки з повидлом, у складі яких немає яєць, вершкового жиру і молока. Відсутність цих продуктів робить випічку трохи сухуватою, але, незважаючи на це, вона виходить ситним і має приємний смак.
Необхідні інгредієнти:
- вода (кип’ячена) – 0,3 літра;
- цукор – 55 грам;
- швидкодіючі дріжджі – 6 грам;
- сіль – за смаком;
- масло пісне – 80 мл;
- фруктове варення – 480 грам.
Готуємо:
- У борошно насипати дріжджі, перемішати, потім додати цукор і трохи солі.
- Введення змішати з олією (75 грам) і з’єднати з борошном.
- Замісити борошняну основу і поставити її біля джерела тепла на дві години, щоб вона «підійшла».
- Коли тісто збільшиться в розмірі, його потрібно обім’яти, порізати на круглі шматочки і розкачати качалкою.
- Розкласти начинку на борошняні кружечки, потім скріпити їх краї і зліпити пиріжки.
- Покрити деко пергаментом, покласти на нього вироби і залишити на двадцять хвилин.
- Потім змастити поверхню заготовок соняшниковою олією і відправити на двадцять хвилин в духову шафу, розпечений до 185 градусів.
Подавати пісні пиріжки рекомендується остиглими, з цикорієм або чорною кавою. Приємного апетиту!