Блюда, запечені в духовій шафі, мають переваги перед іншими, минулими інші технології температурної обробки інгредієнтів. Напевно, тому і плов в духовці виходить насиченим смаком і ароматом. Вся хитрість у тому, що готується він у замкнутому просторі і запахів нікуди подітися. Приготувати це знамените блюдо можна різними способами, про які ви дізнаєтесь у нашій підбірці.
Плов в духовці з куркою
Це блюдо знайомий кожному з дитинства і всі хороші господині вміють його готувати. Воно підходить для всієї родини і є дієтичним, адже для приготування використовується нежирне куряче м’ясо і не треба нічого засмажувати.
Інгредієнти:
- куряче стегно — 8 шт.;
- спеції;
- рис — 320 г;
- сіль;
- морква — 1 шт.;
- гірчиця — 2 ст. ложки;
- цибуля — 4 шт.
Приготування:
- Зняти шкірку з стегон. Видалити з кісток м’ясо і нарізати. Потрібні порційні шматки.
- Змішати з гірчицею, присолити і розмішати.
- Моркву подрібнити. Краще всього скористатися великою теркою або нарізати у вигляді соломки. Нашаткувати цибулю — повинні вийде кубики.
- Рисову крупу промити.
- Помістити продукти у форму, яка витримує великі температури.
- Все залити водою — рідина повинна повністю покрити продукти. Підсолити, присипати спеціями і перемішати.
- Розкласти курку і кісточки так само помістити у форму. Накрити кришкою.
- Сховати в духову шафу.
Блюдо буде готове через півтори години при випіканні на 180ºС.
Зі свининою
З цієї варіації виходить розсипчасте з цілими рисовими зернами блюдо, на яке доведеться витратити мінімум часу.
Щоб плов не перетворився в кашу, для приготування використовуйте длиннозерные сорту і обов’язково пропарені. Саме такий рис зберігає свою форму і виходить розсипчастим.
Інгредієнти:
- свинина — 850 м;
- спеції;
- соняшникова олія;
- рис — 1,5 гуртки;
- сіль;
- вода — 760 мл;
- часник — 5 зубків;
- морква — 3 шт.;
- цибуля — 3 шт.
Приготування:
- М’ясо порубати. Щоб після обсмажування свинина залишилася соковитою, занадто дрібно нарізати її не варто.
- Нашаткувати цибулю. Смачніше буде, якщо вийдуть кубики. Морквина потрібно у вигляді брусочків.
- Залити масло в сковороду і розжарити. Помістити м’ясні шматки, підрум’янити і відправити в жарочную форму.
- У сковорідку, В якій обсмажувалося м’ясо, покласти підготовлені овочі. Засмажити і викласти на м’ясо.
- Заздалегідь промити рисові зерна. Залити водою, витримати годину і рідина злити. Присолити, підсипати спеції і перемішати. Розмістити на поверхні овочів.
- Часникові зубки очищати не варто. Досить просто увіткнути їх у продукти, все залити водою і накрити кришкою.
Запікати плов в духовці зі свининою необхідно годину. Поміщати форму слід в гарячий духовий шафа, який прогріта до 180ºС.
З яловичиною
Такий плов виходить ароматним, розсипчастим, ніжним. Завдяки рівномірному розподілу тепла, яловичина добре готується в духовій печі і стає дуже м’якою.
Інгредієнти:
- яловичина — 310 г;
- сіль;
- морква — 1 шт.;
- приправи;
- цибуля — 2 шт.;
- олія — 50 мл оливкової;
- рис — 1 склянка;
- часник — 6 зубчиків;
- вода — 520 мл
Приготування:
- Промити рисові зерна. Щоб вони стали м’якшими, можна додатково замочити їх у воді.
- Порізати яловичину. На отриманих шматочках не повинно бути зайвого жиру і жорстких прожилок. У сковорідці розігріти олію і помістити в нього м’ясні шматки. Засмажити.
- Нашаткувати цибулю. Отримані кільця відправити до яловичині і готувати до напівготовності.
- Морквина потрібно соломкою (робіть її тонкої). Слід помістити її в зажарку і тушкувати, поки овочі не стане м’яким.
- Викласти у форму всі смажені компоненти, а зверху вкрити їх рисовими зернами. Підсолити, присипати приправами і розмішати. Всі розрівняти і залити водою.
- Часникові зубки для приготування очищати не треба. Достатньо промити їх і викласти у форму.
Все накрити кришкою. Помістити в духову піч на годину при температурі 180ºС.
Оригінальний плов в гарбузі в духовці
Вірмени обов’язково пригощають гостей цим блюдом на весіллі. Вважається, що чим багатша і солодший смак, тим краще буде життя у молодих.
Інгредієнти:
- гарбуз — 1 шт.;
- мед;
- сіль;
- рис — 1 склянка;
- кориця — 1 ч. ложка;
- цукор — 2 ст. ложки;
- вершкове масло — 110 г;
- горіх — 0,5 гуртки волоського;
- яблуко — 1 шт.;
- чорнослив — 0,5 гуртки;
- родзинки — 0,5 гуртки;
- фініки — 0,5 гуртки;
- курага — 0,5 гуртки.
Приготування:
- Для приготування потрібно оранжевий овоч вагою півтора кілограми. Його слід промити і відрізати хвостик з частиною овоча, щоб вийшла «кришка». За допомогою ложки дістати кісточки, а ножем вирізати м’якоть. Всю не зрізати — стінки повинні бути щільними. М’якоть подрібнити.
- Проварити рисові зерна — вони повинні стати підлозі готовими.
- Сухофрукти залити окропом, витримати п’ять хвилин, злити рідину і подрібнити. Горіхи порубати. З яблук зняти шкірку і нарізати у вигляді соломки.
- Підготовлені продукти присипати цукром, всипати корицю, перемішати і помістити в гарбуз. До самих країв маса не повинна доходити. У процесі приготування рис ще буде рости, тому залиште два сантиметра вільного простору.
- Порубати масло, викласти його в овоч-горщик і вкрити імпровізованої кришечкою.
- На приготування буде потрібно годину і розігрітий духову шафу (180 º с).
Поміщають готову страву на велике блюдо і розрізають, як кавун. Потім розкривають і щедро заливають медом.
Плов у горщиках в духовці
Незважаючи на нестандартний метод приготування, ви гарантовано отримаєте смачний результат.
Інгредієнти:
- перець — 0,2 ч. ложки чорного;
- м’ясо — 530 г;
- олія — 5 ст. ложок соняшникової;
- рис — 320 г;
- вода — 510 мл;
- петрушка — 15 г;
- морква — 2 шт.;
- кріп — 15 г;
- цибуля — 2 шт.;
- приправи — 0,2 ч. ложки;
- сіль — 1,5 ч. ложки.
Приготування:
- Нарізати м’ясо. Отримані порційні шматки відправити в розігріту на сковорідці масло, засмажити і розкласти в горщики. Сковорідку не мити.
- За допомогою великої за розміром терки моркву подрібнити. Нашаткувати цибулю, все обсмажити і викласти другим шаром.
- Присипати сіллю. Додати спеції.
- Промити рис і викласти в горщики. Щоб крупа швидше приготувалася, можна заздалегідь потримати її пару годин у воді.
- Воду розігріти. Залити продукти — рідина повинна перевищувати рівень крупи на півтора сантиметра. Накрити кришками.
- Запікати годину при температурі духової шафи 180ºС.
З бараниною
Це м’ясо традиційно використовують для приготування плову. Саме завдяки йому страва набуває неповторний присмак і аромат.
Інгредієнти:
- часник — 3 зубки;
- баранина — 870 м;
- приправи;
- окріп — 760 мл;
- рис — 2 гуртки;
- сіль;
- цибуля — 2 головки;
- соняшникова олія;
- морква — 2 шт.
Приготування:
- Промити і замочити крупу. Витримати півгодини.
- Нарізати бараняче м’ясо. Порційні шматки помістити в сковорідку з гарячим маслом, засмажити і помістити в гусятницю.
- Нашаткувати овочі, відправити у ту ж сковорідку, засмажити і відправити до баранині. Підсолити, присипати приправами, викласти рис і залити окропом.
- Розподілити по поверхні страви часникові головки, які очищати не треба. Накрити кришкою.
- Запікати близько години. Режим 180ºС.
Лінивий плов в духовці
Цей найпростіший метод приготування підходить, коли хочеться заощадити час і смачно поїсти.
Інгредієнти:
- кукурудза — 1 банка;
- сіль;
- стегенця — 1000 г курячих;
- спеції;
- масло;
- рис — 1000 м;
- зелень;
- горошок — 1 банку.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю, порізати моркву і все закинути в сковорідку. Засмажити.
- Злити рідину з банок, вміст закинути в сковорідку і тушкувати сім хвилин.
- Все викласти на деко, накрити промитим рисом. Поверх крупи розподілити стегенця і залити їх водою. Рідина повинна бути вище крупи на п’ять сантиметрів.
- Блюдо слід підсолити, присипати спеціями і укрити фольгою.
- Запікати годину при 180 º с. Потім зняти фольгу і дати зарум’яниться курці. Потрібно півгодини.
Перед першою пробою потрібно заздалегідь нашаткувати зелень і присипати нею готову страву.
Хитрощі і секрети приготування страви
Щоб приготувати плов, досить дотримуватися простих рекомендацій.
- Головна відмінність цієї страви від звичайної каші розсипчасті рисові зерна. Для цього слідкуйте за температурним режим духової шафи і не додавайте більше рідини, ніж зазначено в рецепті.
- Щоб рисові зерна придбали необхідну консистенцію, до початку приготування слід замочувати. Це допоможе пов’язати крохмаль всередині зерен і наситити їх необхідною вологою. Така хитрість допоможе зменшити час для приготування страви.
- Щоб м’ясо було соковитим, для обсмажування необхідно поміщати його тільки в гаряче масло. В такому випадку швидко утворюється кірочка на поверхні, залишаючи м’ясний сік всередині. Довго тримати м’ясні шматочки в сковорідці не варто. Досить появи легкого золотистого відтінку.
- Ніколи для цього блюда не купуйте рис, призначений для суші. Плов перетвориться на кашу. Ідеальний сорт — девриза. Так само підійде жасмин і супер басматі або будь-якої фірми пропарений довгий рис.