Склад і калорійність
Завдяки відсутності здатності до схрещування з іншими культурами, полба змогла зберегти свій склад у первісному вигляді. Саме тому вона набагато корисніше сучасних сортів пшениці.
Склад борошна:
- рослинний білок в кількості до 37 %;
- вітаміни груп В, РР і Е;
- 18 видів амінокислот;
- безліч мікроелементів, таких як залізо, калій, фосфор, мідь, кальцій та інші.
Варто відзначити, що речовини містяться не тільки в зернятках, але і в його оболонці.
Полба: користь і шкода для організму
Зернова рослина часто призначають при різних захворюваннях, як одна зі складових здорового меню.
Але є і деякі протипоказання, тому користь і шкоду полби для організму необхідно знати перед її вживанням.
Користь двузернянки:
- джерело великої кількості енергії при виснаженні фізичними навантаженнями;
- нормалізація функціонування кишечника;
- профілактичний засіб від онкології;
- нормалізація тиску, психологічного стану;
- зменшення глюкози;
- сприятливий вплив на стан шкіри, зір, пам’ять, концентрацію уваги, здатність до зачаття.
Шкода для організму можливий тільки в тому випадку, якщо у людини є непереносимість продукту. Саме неприйняття продукту полягає в наявності клейковини в зернах, яка міститься у всіх злакових роду пшениці. Неприйняття речовини виражається в порушенні травлення — здутті, діареї.
Якщо вживати страви з полби всупереч непереносимості, може розвинутися захворювання «целіакія», від якого поки що немає ефективних ліків. Єдиний спосіб убезпечити себе від загострення захворювання — не вживати продукти з пшеничних злаків.