Полба – що це за крупа? Користь і шкода. Рецепти приготування полби

Склад і калорійність

Завдяки відсутності здатності до схрещування з іншими культурами, полба змогла зберегти свій склад у первісному вигляді. Саме тому вона набагато корисніше сучасних сортів пшениці.

Склад борошна:

  • рослинний білок в кількості до 37 %;
  • вітаміни груп В, РР і Е;
  • 18 видів амінокислот;
  • безліч мікроелементів, таких як залізо, калій, фосфор, мідь, кальцій та інші.

Варто відзначити, що речовини містяться не тільки в зернятках, але і в його оболонці.

Полба: користь і шкода для організму

Зернова рослина часто призначають при різних захворюваннях, як одна зі складових здорового меню.

Але є і деякі протипоказання, тому користь і шкоду полби для організму необхідно знати перед її вживанням.

Користь двузернянки:

  • джерело великої кількості енергії при виснаженні фізичними навантаженнями;
  • нормалізація функціонування кишечника;
  • профілактичний засіб від онкології;
  • нормалізація тиску, психологічного стану;
  • зменшення глюкози;
  • сприятливий вплив на стан шкіри, зір, пам’ять, концентрацію уваги, здатність до зачаття.

Шкода для організму можливий тільки в тому випадку, якщо у людини є непереносимість продукту. Саме неприйняття продукту полягає в наявності клейковини в зернах, яка міститься у всіх злакових роду пшениці. Неприйняття речовини виражається в порушенні травлення — здутті, діареї.

Якщо вживати страви з полби всупереч непереносимості, може розвинутися захворювання «целіакія», від якого поки що немає ефективних ліків. Єдиний спосіб убезпечити себе від загострення захворювання — не вживати продукти з пшеничних злаків.

Дивіться також:  Свинина в фользі, запечена в духовці – 11 рецептів приготування
Прокрутка до верху