Пшеничний хліб – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах в духовці і в хлібопічці

Домашній пшеничний хліб на заквасці в духовці

Стартер, або закваска, – вид тесту, що містить молочні кислоти і дріжджі одночасно. Вона надає хлібу пишність, багаті відтінки смаку і збільшує термін зберігання. У Європі її називають материнським тестом.

Закваску готують заздалегідь і регулярно підгодовують. При невтомній турботі вона може жити роками.

  • Змішати рівну кількість борошна і кип’яченої води. Поставити в спокійне місце без протягів, нещільно прикривши кришкою. У процесі дозрівання закваску не потрібно часто перемішувати і струшувати. Ідеальна температура для роботи дріжджів 25 – 27 ºС. Тісто расстаивается при таких же умовах. Через добу дріжджі, які завжди присутні в повітрі, оселяться і розмножуватися в живильному середовищі.
  • Підживлення таким же кількістю продуктів проводиться щоденно протягом 5 – 7 днів. Зріла закваска краще піднімає хліб, тому поспішати не треба.
  • Далі заготівля зберігається в холодильнику. Підгодовують її раз у 5 – 7 днів або після використання, щоб відновити обсяг.

Перед використанням закваску потрібно потримати в кімнаті, щоб вона зігрілася.

На 0,5 кг борошна:

  • 300 мл води;
  • 60 г закваски;
  • 20 р солі.

Заквасочный хліб вдається високим і пористим, якщо приготувати для нього два види тіста.

  • Прісне тісто готують, щоб борошно сильніше набухла. У неї розвинеться більше клейковини, а значить, тісто утримає більше бульбашок повітря. Отже, половину борошна і води з’єднати, потримати під плівкою 12 годин.
  • Для опарного тіста змішати інші інгредієнти. У хороших умовах опара підніметься через шість годин.
  • Обидва тіста з’єднати і замісити. Півгодини тісто відпочиває, і в ньому відбувається більш глибоке з’єднання елементів.
  • Після цього сформувати буханець. Два – три години вона расстаивается прямо на деку.
  • Духовку розігріти до 230 С. Поставити на дно деко з гарячою водою. Перші чверть години випікати з парою. Ще стільки ж – без пари.
Дивіться також:  Сир в мультиварці – 7 рецептів, як зробити домашній сир
Прокрутка до верху