Рецепт бісквіта, який завжди виходить

Бісквіт по праву можна назвати популярним видом випічки. Адже у нього маса переваг — для підготовки достатньо буквально 15-ти хвилин часу, а в результаті виходить ароматний, м’який десерт. Його можна подавати в незмінному вигляді, або перетворити в багатошаровий торт, розрізавши на коржі і промазав будь-яким кремом, варенням, згущеним молоком. Між коржами можна додати шматочки сухофруктів, ягоди або цукати, подрібнені горішки або шматочки зефіру, а зверху залити глазур’ю. Бісквіт воістину дивовижний вид випічки з безліччю варіацій його подальшого використання, але головне — знати рецепт бісквіта, який завжди виходить.

Класичний бісквіт, який завжди виходить

Пишний, ніжний, високий — саме так можна описати бісквіт, який виходить за цим рецептом. Рекомендуємо обов’язково його зберегти — з такого бісквіта виходять чудові тортики!

Складові для тіста:

  • яйця — 6;
  • борошно -230 г;
  • цукор — 180 г;
  • розпушувач — 2 ч. л.;
  • ваніль або ванільний екстракт.

Для початку потрібно розділити білки від жовтків. Уважно стежимо, щоб жовток не потрапив в білкову суміш, інакше її не вийде збити і тісто буде не таким пишним. Білки збиваємо з дрібкою солі вручну або автоматичним міксером на середній швидкості.

Коли білки перетворюються в піну, додаємо половину цукру і продовжуємо збивати до так званих стійких піків. Коли ви перевернете миску, білки повинні залишатися на місці.

До жовтків додаємо половину цукру і збиваємо до просвітлення і збільшення в об’ємі.

До жовтків додаємо білки і акуратними легкими рухами знизу вгору перемішуємо.

Тепер потрібно просіяти борошно разом з розпушувачем. Додавати потрібно по порціях — так зменшиться ймовірність утворення грудочок. Тісто не потрібно довго вимішувати, щоб не пошкодити її структуру. Як тільки об’єднаються всі інгредієнти — досить. Виходить середнє по консистенції тісто — не рідке, але і не густе.

Готуємо форму для випічки. Якщо вона цілісна або роз’ємна металева, викладають маслянистої пекарської папером. Альтернативний варіант — змастити олією всі стінки і з допомогою ситечка покрити їх борошном.

Тісто ділимо на кілька порцій і випікаємо окремі коржі по черзі. Можна спекти високий бісквіт за один раз і розрізати на окремі коржі.

Випікати на 180 градусах приблизно 35 хвилин. Готовність перевіряти за допомогою пекарській палички або зубочистки — встромлена глибоко в середину, вона повинна вийти абсолютно сухою.

На замітку. Готовий бісквіт не рекомендується відразу вийняти з духовки. Залиште хвилин на 10, трохи прочинивши дверцята, а після вийміть з форми і дайте охолонути на решітці.

Покроковий рецепт пухкої випічки

Пишний і легкий бісквіт готується за наступним рецептом:

  • 6 яєць;
  • 300 г борошна;
  • 300 г цукру;
  • 10 стіл. ложок окропу;
  • розпушувач;
  • ванілін.
Дивіться також:  Бісквіт на сметані – 9 рецептів

Для початку відокремлюємо жовтки від білків. Їх поки відставити в холодильник.

Жовтки збиваємо з усім цукром. Маса повинна значно збільшитися і стати білою. Міксером це займає 3-5 хвилин. Потім додати пару ложок столової води — це потрібно, щоб краще розчинити цукор.

У жовтки додати розпушувач і борошно. Частинами вмішати в жовткову масу. Спочатку ложкою, потім міксером.

У білки додаємо невелику кількість цукру і опрацьовуємо міксером до піноподібного стану.

Білкову масу додаємо в основне тісто і рухом знизу вгору акуратно з’єднуємо.

Викласти тісто у форму і випікати при 180 градусах протягом 40 хвилин.

На замітку. Щоб бісквіт вийшов трохи вологим, загорніть його в харчову плівку і відправте в холодильну камеру на пару годин, а краще на ніч.

На кефірі

Молочні продукти досить сильно впливають на смак, аромат і текстуру випічки. Кефір додасть не тільки апетитний запах здобі, але і зробить його дуже м’яким, повітряним і пористим. Такий корж буде добре вбирати просочення.

Складові:

  • кефір — 1 скл.;
  • борошно — 1 скл.;
  • цукор — 1 скл.;
  • сода — 1 ч. л.;
  • яйце — 1 одиниця.

Вбиваємо в миску яйце і засипаємо його цукром. Збиваємо до формування густої світлої маси. Заливаємо кефір і просіваємо борошном. Все знову збиваємо.

Останню приєднуємо соду, збиваємо пару хвилин.

У підготовлену форму виливаємо тісто. Піч слід протягом півгодини при 180 градусах.

Шоколадний бісквіт

Хто не любить шоколад? Правильно — його люблять усі, і шоколадний бісквіт — знахідка для ласунів.

Шоколадний бісквіт, що випікається у формі 24-26 сантиметрів, складається з наступних продуктів:

  • 200 г борошна;
  • 5 яєць;
  • 250 г цукру;
  • 30 г какао;
  • 135 р ростить. масла;
  • ½ Скл. води;
  • ½ Ч. л. соди і стільки ж дрібної солі;
  • 4 г розпушувача.

Спочатку необхідно розділити цукор на дві порції — 200 і 50 гр. Першу порцію з’єднуємо з водою і какао-порошком в невеликій каструльці. Постійно помішуючи, доводимо до кипіння — вийде однорідна шоколадна маса. Залишаємо трохи охолонути.

З’єднуємо борошно, розпушувач, соду і сіль в окремій мисці, обов’язково просіваємо.

Яйця збиваємо з цукром — маса повинна збільшитися в два рази. Далі приєднуємо шоколадну масу і знову опрацьовуємо міксером.

Останньою в миску, додаємо борошняну суміш. Змішуємо акуратно і досить швидко за допомогою лопаточки — в суміші знаходиться розпушувач, який при попаданні в рідкий тепле тісто відразу починає діяти. В кінці можна хвилину опрацювати тісто міксером.

Заготівлю виливаємо у форму і випікаємо протягом 45-50 хвилин.

Бісквіт виходить досить високий, і його можна розділити на 3-4 коржа.

Дивіться також:  Варення з винограду – 8 рецептів приготування

На замітку. Рекомендуємо промазати шари вершковим кремом, а зверху прикрасити темно-шоколадною глазур’ю з патьоками з білого шоколаду.

З додаванням меду

Легкий медовий аромат приємно змінить звичний бісквіт. Такий корж можна нарізати квадратами і подавати як пиріг.

Для приготування знадобиться:

  • борошно — 1,5 скл.;
  • мед — 2 ст. л.;
  • яєць 6 одиниць;
  • цукор — 1 скл;
  • розпушувач — 1 ч. л. (можна не додавати).

Додаємо в яйця цукор і мед, збиваємо мінімум 10 хвилин — тоді бісквіт вийде дуже пишним.

Невеликими горстками всипаємо будь-якого виду борошно (пшенична більш звична, можна змішати кілька видів) і обережно перекладаємо знизу вгору ложкою або лопаткою з силікону. Коли маса стане однорідною, перелити у форму.

Випікати при 170-180-ти градусах до готовності, тобто від 30 до 45 хвилин. Стан перевіряти пекарській паличкою. Бажано по закінченні випікання не відкривати духова шафа 15-20 хвилин, щоб випічка почала остигати поступово і не втратила своєї пишноти.

На замітку. У багатьох рецептах рекомендується залишати бісквіт на час в гарячій духовці. Це важливий етап, так як від різкого перепаду температури випічка може стиснутися, стане не таким повітряної.

Шифоновий бісквіт — покроковий рецепт

Шифоновий бісквіт отримав свою назву за легку текстуру, не подвергающуюся рассыпанию при нарізці. Його подають як самостійний десерт, так і використовують для тортів і тістечок.

Складові:

  • борошно — 230 г;
  • цукор — 100 г;
  • цукрова пудра — 120 г;
  • жовтки яєчні — 5 одиниць;
  • білки — 8 одиниць;
  • крохмаль — 30 г;
  • розпушувач — 3 чайн. л. без гірки;
  • дрібнозерниста сіль — 1 ч. л. без гірки;
  • вода або фруктовий сік — 150 мл;
  • олія рафінована — 65 мл;
  • лимонний сік — ½ ч. л.

Продукти змішати в одній мисці — борошно, крохмаль, пудра, розпушувач, не забуваємо про сіль. Обов’язково тричі просіяти.

Жовтки змішати з маслом і водою. За бажанням можна використовувати сік — бісквіт придбає легкий фруктовий смак. Суміш гарненько збивати хвилин десять, щоб вийшла яєчна пишна маса, густа і світло-кремового відтінку.

Білки збиваємо з цукром і лимонним соком до дуже стійких піків, тобто стійкої піни — якщо миску перевернути, то піна залишиться на місці. Швидкість міксера потрібно поступово збільшувати, цукор також вводити потроху.

У желточную масу ввести муку і перемішати лопаткою рухом знизу вгору, як би перекладаючи шари. Слідом ввести білки, акуратно перемішати лопаткою. Ні в якому разі не міксером!

Тісто готове. Спекти бісквіт на 170-ти градусах сорок хвилин.

Рецепт приготування на 4 яйця

Простий бісквіт всього з чотирьох продуктів повинна знати кожна господиня:

  • склянка борошна, просіяного двічі;
  • стакан цукру;
  • 4 яйця;
  • пакетик ванілі.
Дивіться також:  Булочки з дріжджового тіста – 11 смачних рецептів

З’єднати яйця з цукром і пакетик ванілі до збільшення маси в 2-3 рази, тобто мінімум 5 хвилин безперервно.

Невеликими порціями вводимо борошно і акуратно з’єднуємо ложкою до однорідної структури.

Тісто готове до випікання. Спекти його потрібно так само, як і в попередніх рецептах — близько півгодини при 180 градусах.

На замітку. Якщо на бісквіті зверху сформувався горбок, поставте обробну дошку, злегка притисніть і залиште на час — поверхня вирівняється.

Простий спосіб випікання в мультиварці

Простий бісквіт, вимагає зовсім небагато часу з мінімуму інгредієнтів можна приготувати в мультиварці.

  • яйця — 7 одиниць;
  • цукор — 12-14 стіл. л.;
  • борошно в рівній кількості з цукром;
  • масло.

Яйця з’єднуємо з усім кількістю цукру. Опрацьовувати міксером до того моменту, поки об’єм суміші не збільшиться в 2-3 рази. Далі просіяти борошно і невеликими обсягами акуратно вимішати ложкою або силіконової лопаткою знизу вгору, щоб сильно не пошкодити пишність тіста, але в той же час маса вийшла досить однорідною, без грудок. Сода в даному випадку не потрібна, як і інші види продуктів, що сприяють пишноти коржа.

Чашу змащуємо тонким шаром вершкового масла, викладаємо тісто і закриваємо кришкою. У різних брендах, чи то Поларіс або Редмонд, є програма «Мультиповар», її і вибираємо. Температуру ставимо 125 градусів. Підходить також режим «Випічка». Час випікання — 1 годину.

Перевірити готовність дерев’яною паличкою, залишити з відкритою кришкою трохи охолонути і вийняти за допомогою контейнера для приготування на пару.

Бісквіт виходить досить високий, з пористою структурою, ароматний.

Що робити якщо бісквіт не вийшов?

Якщо з якоїсь причини бісквіт не вийшов таким, яким його хотілося бачити — не впадайте у відчай, все одно десерт можна приготувати! Найпопулярніша проблема — випічка не підійшла і вийшла дуже щільною. Цю проблему можна легко виправити.

Приготуйте наступний крем:

  • сир — 200-300 р;
  • сметана 20 % — 400 г;
  • цукор — 4-5 ложок;
  • замочений желатин в ½ скл. теплої води.

Всі інгредієнти, крім желатину, просто перемішати до однорідності. Можна збити блендером, щоб текстура вийшла більш однорідною і шовковистою. Останнім влити желатин і знову швидко перемішати.

Корж нарізати невеликими шматочками, викласти в силіконову або роз’ємну форму шарами, чергуючи з невеликою кількістю крему. При бажанні можна додати шматочки бананів, горіхи або цукати. Коли все буде викладено у форму, добре розрівняти ложкою. Накрити плівкою і відправити в холодильник на кілька годин, щоб торт застиг.

Перед подачею посипте тертим шоколадом і подрібненими горішками.

Прокрутка до верху