Другі страви з гарбуза
Навіть в якості другої страви до столу можна подати гарбуз. Асортимент варіантів дуже великий – від каші до мантів.
Гарбуз, запечений в духовці цілком
Склад продуктів: великий гарбуз, цибулина, 3-4 картоплини, 230 г свіжих печериць, півсклянки сметани, 70 г напівтвердого сиру, сіль, пахучі трави.
- Дрібні шматочки цибулі і грибів обсмажують на добре розігрітому маслі до готовності.
- Очищена картопля вариться до м’якості. Вода, що залишилася в каструлі, не виливається.
- У гарбуза зрізати «кришечку». Ложкою выскабливается м’якоть.
- В одержаний «горщик» шарами закладаються шматочки вареної картоплі і піджарка з грибів з цибулею.
- Зверху виливається 1 ст. підсоленого картопляного відвару і розподіляється відразу вся сметана зі спеціями.
- Гарбуз накривається знятої частиною і відправляється в духовку на 90 хвилин при середній температурі.
- Хвилин за 10 до готовності «кришечка» знову видаляється, а вміст «горщика» щедро посипається тертим сиром.
Гарбуз, запечений в духовці, подається до столу.
Рецепт приготування з яблуками
Склад продуктів: 420 г гарбуза, 3-4 великих яблука (переважно кисло-солодких сортів), цукровий пісок за смаком, половина склянки очищеної води.
- Гарбуз миється, чиститься, позбавляється від насіння і ріжеться середніми шматочками.
- Яблука без шкірки і серцевин нарізати скибочками такого ж розміру.
- У підготовлену жаростійку форму по черзі висипаються інгредієнти з першого і другого кроку.
- З води і цукру варять солодкий сироп, яким заливається вміст форми.
На приготування ласощів в духовці йде близько півгодини.
Запечений з м’ясом
Склад продуктів: 420 г будь-якого м’яса, 630 г м’якоті гарбуза, по щіпці меленого коріандру і солодкої паприки, сіль, 160 мл очищеної води.
- Спочатку гарбуз чиститься, миється, ріжеться середніми шматочками і обсмажується до легкої рум’яності на розігрітому маслі. Далі овоч пересипається в миску.
- На жирі, що залишився до золотистої скоринки смажаться і шматочки обраного м’яса. Потім воно перекладається в миску до гарбузі. Інгредієнти перемішуються, солятся і присипаються спеціями.
- Суміш відправляється у вогнетривкий посуд і заливається водою.
Зверху форма покривається фольгою і поставити в духовку, розігріту до середньої температури, приблизно на годину. Ще 15-17 хвилин страва готується вже без покриття.
Гарбузова каша смачна
Склад продуктів: 1,3 л жирного молока, 820 г гарбузової м’якоті, 1 велика ложка рідкого меду, 70 г вершкового масла, щіпка кориці.
Pumpkin porridge
- Перед початком варіння каші з гарбуза овоч чиститься і ріжеться мініатюрними скибочками. Вони заливаються гарячим молоком і варяться до повного розм’якшення. На цій піде приблизно 40-45 хвилин.
- Рідина зливається в окремий посуд, а гарбуз протирається через дрібне сито.
- Блюдо заправляється маслом, медом, корицею.
Подається частування порційно разом зі склянкою молока, використаного в процесі варіння.
Манти з гарбузом
Склад продуктів: 480 г борошна високої сортності, 720 г гарбузової м’якоті, по щіпці меленого коріандру і зіри, 240 мл фільтрованої води, сіль і цукор за смаком, 2-3 цибулини, олію.
- Для тіста об’єднується холодна вода, трохи солі і заздалегідь просеянная борошно.
- Суміш добре вимішується і залишається полежати під рушником на 20-25 хвилин.
- Гарбуз чиститься і ріжеться кубиками, а цибулю – тонкою соломкою. Інгредієнти солятся, присипаються цукром і обсмажуються на сковороді до розм’якшення.
- Тісто розкочується і нарізати невеликими квадратами. У центр кожного з них начинку. Краї защипываются. Низ кожної заготовки мачає в олію, після чого вони викладаються на ярус мантышницы.
Готуються манти з гарбузом в спеціальному пристрої або навіть звичайній каструлі 20-25 хвилин при постійно киплячій підсоленій воді.
Запіканка з гарбуза з манкою
Склад продуктів: 420 г гарбуза, 110 г манної крупи, 3-4 великі ложки цукрової пудри, велике яйце.
- Овочева м’якоть нарізати кубиками, заливається водою і відправляється варитися до повної готовності.
- Гарбуз остуджується, до неї вливається сире яйце і додається пудра. Маса збивається блендером.
- Далі додається манка.
- Після чергового перемішування тісто настоюється 5-7 хвилин, а потім виливається в промаслений форму.
Випікається ласощі 35-45 хвилин в добре розігрітій духовій шафі.
Смажений гарбуз на гарнір
Склад продуктів: будь-яку кількість очищеної гарбуза, суміш перців, сіль.
- Овоч нарізати середніми шматочками.
- Скибочки гарбуза перекладаються в сковорідку з добре розігрітим будь-яким жиром.
- Готується страва на середньому вогні без кришки.
В самому кінці овоч солиться і перчится.
Ситне блюдо з куркою
Склад продуктів: півкілограма курячого філе, по 130 г пармезану і будь-якого напівтвердого сиру, по дрібці сухого базиліка і майорану, свіжий часник, сіль.
- М’ясо миється, обсушивается, ріжеться невеликими шматочками, солиться і присипається спеціями. Підготовлена курятина викладається на дно жароміцної посуду.
- Зверху розподіляються підсолені і змішані з розчавленим часником кубики гарбуза.
- Залишилося висипати на продукти дрібні кубики сиру двох видів.
Ємність накривається фольгою і відправляється на 50-60 хвилин в духову шафу при 200-210 градусів.
Гарбуз, тушкований з овочами
Склад компонентів: півкіло гарбуза, 1 шт. моркви, солодкий болгарський перчик, 2 томата, 2-3 картопляні бульби, 240 г кабачка, цибулина, свіжий часник за смаком, ароматні трави, щіпка цукру, 1 ст. ложка соку лимона.
- Спочатку на розігрітому жирі з сіллю і пучкою цукру обсмажуються подрібнені цибуля та морква.
- Далі в ємність по черзі закладаються всі інші овочі, нарізані кубиками. Першою йде картопля, останньою – гарбуз. Загальний час приготування складе приблизно 35-45 хвилин.
- Готову страву досаливается і сбрызгивается лимонним соком. До нього додається пропущений через прес часник і ароматні трави.
Подається частування зі свіжими пшеничними коржами.