Риба тілапія – що за риба? Користь риби, опис і рецепти приготування

Рецепти приготування тілапії

Приготувати таку мешканку водойм можна різними способами, поєднуючи з крупами, овочами, зеленню і приправами. Розглянемо прості рецепти з тілапії.

Тілапія, запечена в духовці

Можна приготувати тилапию в духовці з картоплею, цибулею і спеціями.

Для такої страви знадобляться наступні продукти:

  • 1 кг філе тілапії;
  • 7 – 8 бульб картоплі;
  • 3 – 4 цибулини;
  • майонез;
  • твердий сир;
  • сіль і приправи.

Тілапія в духовці готується так:

  • Потрібно вимити рибне філе, посолити, поперчити, змішати з майонезом і дати настоятися.
  • Почистити картоплю, нарізати гуртками.
  • Нашаткувати цибулю півкільцями, подрібнити на тертці сир.
  • Вогнетривку ємність змастити жиром, викласти 2/3 картоплі, потім рибу, цибулю і решту нарізаних бульб.
  • Промазати запіканку майонезом, посипати сиром і відправити в духовку.

Страва буде готове, коли на його поверхні з’явиться золотисто-коричнева скоринка.

Риба, смажена на сковороді

Можна приготувати таку рибу і на сковороді, попередньо обвалявши в борошні. Але особливо смачними і приємно виходять хрусткими шматочки тілапії, підсмажені в паніровці.

Для приготування знадобиться:

  • тілапія;
  • лимон;
  • сіль;
  • приправи для риби;
  • сушена або свіжа зелень;
  • мелена паприка;
  • волоські горіхи;
  • панірувальні сухарі.

Послідовність дій:

  • Помити рибу, розрізати тушку уздовж хребта, видалити кісточки і поділити філе на шматочки.
  • Посолити тилапию, посипати спеціями для риби, полити лимонним соком і дати трохи настоятися.
  • На широкій тарілці змішати панірувальні сухарі, подрібнені волоські горіхи, паприку і зелень.
  • Вмочити в отриману паніровку шматочки риби і підсмажити на середньому вогні.

На замітку. При бажанні можна замінити на волоські горіхи тертим сиром, а приправи вибрати за власним смаком.

Дієтичне блюдо з філе

Оскільки тілапія містить малу кількість калорій і жирів, з неї можна приготувати дієтичне блюдо, загасивши рибу в мультиварці або товстостінній каструлі.

Дивіться також:  Макаронні гнізда з фаршем на сковороді – 8 смачних рецептів приготування

Для приготування знадобиться:

  • тушка риби;
  • цибулина;
  • морква;
  • помідори;
  • сіль і спеції.

Порядок дій:

  • Помити рибу обробити, посолити і приправити спеціями.
  • Подрібнити цибулину і моркву, припустити в невеликій кількості жиру, а коли вони розм’якшаться, додати помідори, сіль і приправи.
  • Розмістити поверх засмажки шматочки тілапії і тушкувати під кришкою до готовності.

Припустимо додати засмажку невелику кількість оцту, щоб її смак став більш вираженим. На гарнір добре подати відварний рис.

Як приготувати в клярі

Приготувати кляр для риби дуже просто. Для цього достатньо яєць, молока і улюблених приправ. Але можна зробити оригінальний склад, який зможе вигідно відтінити смак тілапії.

Для приготування знадобиться:

  • філе тілапії;
  • соєвий соус;
  • яйце;
  • молоко;
  • трохи гірчиці;
  • гречані або рисові пластівці;
  • часник;
  • свіжа зелень;
  • паприка;
  • каррі або куркума;
  • приправи для риби;
  • сіль.

Тілапія в клярі, покроковий рецепт:

  • Помити філе риби, висушити паперовими серветками і порізати на порційні шматки.
  • Почистити часник, розчавити в пресі, змішати з рибними приправами.
  • Натерти отриманим складом порції тілапії, а потім розкласти їх на плоскій тарілці. Кожен шматочок змочити соєвим соусом і дати настоятися.
  • Збити яйце, додати сіль, молоко, трохи гірчиці і знову перемішати.
  • Порізати свіжу зелень і ввести в тісто.
  • Приправити складу паприкою, каррі або куркумою, всипати гречані або рисові пластівці і дати трохи постояти, щоб вони розбухнули.
  • В одержаний склад вмочити шматочки риби і обсмажити їх на розпеченому рослинному жирі.

Увага! Викладати тилапию в клярі можна тільки на розпечену сковороду, інакше рідкий склад розтечеться, і страва буде безнадійно зіпсовано.

На гарнір до тілапії можна подати відварну або запечену картоплю, кашу з гречки, перловки або дробленої пшениці, смажені або мариновані гриби, а також свіжі овочі у вигляді салату або нарізки.

Дивіться також:  Рис з грибами – 7 рецептів приготування