Риба в тісті – 7 рецептів приготування в духовці на сковороді

Який запах у свіжої підводного мешканки, яку ми збираємося смачно запекти в духовці або підсмажити на сковороді? Правильно — вона пахне морем. А якщо до цих природних ароматів додалися апетитні нотки свіжої випічки, значить, на столі з’явилася чудова, ошатно оформлена риба в тісті. Готуємо просто і зі смаком, пригощаємо з радістю і задоволенням!

У простому дріжджовому клярі

Приготувати простий дріжджовий кляр зовсім нескладно, дотримуючись правила формування представленого страви. Використання живих бактерій дозволить отримати пишне тісто для утворення хрусткої скоринки.

Відмінності і способи їх застосування:

  • Сухі дріжджі«Саф-Левюр») являють собою гранули, крупинки (порошок) або дрібні частинки у вигляді вермішелі. Для активізації діяльності бактерій заливаємо мікроорганізми теплою (до 45 °C) очищеною водою/іншою рідиною.
  • Швидкодіючі (інстантні) дріжджі «Саф-Момент» в такій процедурі не потребують, використовуються відразу з борошном.
  • Свіжий продукт, так званий сирої, зазвичай продається у вигляді невеликих брикетів. Такий компонент рецепта попередньо розчиняємо в теплій воді з додаванням звичайного цукру. На 1 кг борошна потрібно 50 г дріжджів.

Що необхідно для отримання дріжджового кляру:

  • вода питна — 100 мл;
  • мука в/с — від 130 г;
  • дріжджі сухі — 10 г;

Приготування тіста:

  • Насамперед, вивчаємо рекомендації виробника, вказаних на упаковці пакету продукту, звертаючи увагу на термін його придатності. Висипаємо дріжджі в чашу, заливаємо нагрітої (не гарячою!) питною водою, перемішуємо складу.
  • Приєднуємо заздалегідь просіяне борошно, з допомогою віночка робимо заміс тіста. Знищуємо всі грудочки, щоб суміш стала гладкою і однорідною, за консистенцією схожа на густу сметану.
  • Накриваємо ємність з продуктом плівкою, залишаємо в теплі для виникнення бродильного процесу. Дуже скоро поверхню маси покриється безліччю бульбашок, а обсяг складу збільшиться в рази. Це «граються» наші живі бактерії! В такому чудовому тісті смажена риба вийде найсмачнішою і апетитною.

Отриманий кляр бажано використовувати найближчим часом, тому риба повинна бути вже готова одягатися в пишний, апетитно хрусткий «вбрання».

Риба, смажена в бездрожжевом тесті на сковороді

Не менш смачними якостями відрізняється створена з тіста «шкіра», в якій підсмажена на сковорідці риба виглядає особливо витончено і привабливо.

Список продуктів:

  • масло пісне;
  • філе палтуса — 700 г;
  • мука в/с — 130 г;
  • крохмаль (бажано кукурудзяний) — 30 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • вода питна — 120 мл

Порядок приготування:

  • Для початку обробляємо рибу. Акуратно видаляємо з філе темну шкіру. Просто піддягаємо її вузьким лезом гострого ножа, обережно направляємо кухонний прилад від хвоста до голови риби, знімаємо тонку шкірку.
  • Видаляємо плавники і реберні кістки. Нарізаємо м’ясо невеликими шматочками, злегка солимо, залишаємо в тарілці.
  • Поділяємо вміст яєць на дві складові. Білки збиваємо міксером до твердих піків, отримання стійкої піни. Саме цей елемент кляру, буквально наповнений повітрям, зробить підсмажену скоринку найбільш пишною і хрусткою.
  • Викладаємо білки в окрему ємність, приєднуємо питну воду, просіяне борошно, дрібку солі. Замішуємо віночком бездріжджове тісто однорідної консистенції. У якості рідкого компонента можна використовувати кефір, молоко, бульйон або газовані/інші напої.
  • Додаємо до пишної білкової маси крохмаль, ретельно перемішуємо склад, після чого вводимо жовтковий компонент і знову добре працюємо ложкою. Тепер кляр готовий!
  • Нагріваємо в сковороді свіжа олія, занурюємо шматочки палтуса в отриману масу, підсмажуємо до рум’яності з обох сторін.
Дивіться також:  Пангасіус – що за риба? 7 смачних рецептів приготування пангасіуса

Гарячу рибу в пухнастому вбранні поміщаємо на паперові серветки, залишаючи на них надлишки жиру, і урочисто подаємо до столу.

Як приготувати страву з червоної риби

Вишуканий делікатесний продукт вимагає особливо шанобливого поводження з нею. Тільки в цьому випадку червона риба, смажена в тісті, постане у всій своїй смачному пишності.

Необхідні компоненти:

  • масло пісне;
  • яйця — 6 шт.;
  • кислота лимонна — кілька крапель;
  • риба (білуга, осетрина або севрюга) — 1 кг;
  • борошно просеянная — від 240 г;
  • щіпка солі, петрушка.

Процес приготування:

  • Оброблену рибу поділяємо на брусочки шириною 1,5 см, завдовжки до 10 див. Щоб видалити коагульовані білки, ошпарюємо шматочки, потім ретельно промиваємо, промокаємо паперовим рушником.
  • Змішуємо в чаші 40 мл олії оливи, нарубану зелень, десертну ложку соку (кислоти) лимона. Викладаємо порції риби в отриманий маринад, залишаємо на півгодини в закритій ємності.
  • Розводимо просіяне борошно склянкою теплого натурального молока, додаємо яєчні жовтки, щіпку солі і 20 мл свіжого соняшникової олії.
  • Виробляємо віночком заміс тіста однорідної консистенції. Перед процесом термічної обробки риби вводимо до складу кляру збиті білки і ще раз все перемішуємо.
  • Занурюємо шматочки делікатесного м’яса в отриману суміш і підсмажуємо в розпеченому жирі до рожевого кольору.

Вишуканий смак червоної риби, приготовленої в розкішно оформленому клярі, заслуговує центрального місця на святковому столі.

Риба, запечена в листковому тесті в духовці

Чудовий рецепт унікально оформленого наїдки. Це і не пиріг, але і не просто запечена в духовці риба. Це — страва-загадка!

Перелік продуктів:

  • ціла риба (вибираємо за уподобанням);
  • лимон;
  • яйце;
  • тісто листкове — 400 г;
  • крихта сухарів — до 120 г;
  • сіль, перець, спеції, запашні сушені трави;
  • масло вершкове — 60 р.

Технологія приготування:

  • Дістаємо з холодильника заморожене тісто, витягаємо з упаковки, залишаємо на 4 години при кімнатній температурі. Це природний і правильний спосіб поступового і рівномірного продукту без шкоди для його структури.
  • Очищаємо рибу, виймаємо нутрощі і зябра, ретельно промиваємо, промокаємо серветками. Добре перчимо і солимо тушку, поміщаємо всередину скибочки нарізаного лимона і залишаємо в такому стані на півгодини.
  • Розгортаємо розмерзається тісто розкочуємо пласт у вигляді прямокутника. Робимо це в одну сторону, щоб не пошкодити шари здоби. Переміщаємо продукт на оброблений маслом деко. Середину листа посипаємо крихтою сухарів, спеціями і ароматними травами.
  • Викладаємо рибу поперек пласта на панірувальний складу. На вільних з двох сторін тушки краях тіста робимо надрізи. Отриманими смугами почергово (внахлест) накриваємо рибу, немов запечатуючи її в своєрідну сіточку. Виготовлена здобна оболонка повинна в точності повторювати форму «начинки». Залишаємо виріб на 20 хвилин у спокої.
  • Відправляємо заготовку на півгодини в духовку, нагріту до 180 °C.
Дивіться також:  Льняна каша: користь і шкода, 5 рецептів приготування

Подаємо казково красиве блюдо до столу.

В сметанному клярі

Тісто для риби в клярі можна приготувати не тільки на воді. Відмінним варіантом для рідкої основи стане кисломолочний продукт.

Використовувані компоненти:

  • масло пісне;
  • філе тріски — 1 кг;
  • свіжа сметана — 300 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • пів-лимона;
  • борошно просеянная — 250 г;
  • стружка дрібно тертого імбиру — 20 г;
  • спеції.

У представленому рецепті необхідно отримати рідкий кляр, для чого використовуємо не дуже густу сметану.

Процес приготування:

  • Поділяємо оброблене філе риби на невеликі шматки, збризкуємо їх соком половини лимона, посипаємо тертим імбиром, перцем і сіллю. Витримуємо продукт в маринаді чверть години.
  • Змішуємо яйця з просіяним борошном, трохи солимо склад, потім додаємо порції сметани, ретельно з’єднуючи її з рештою компонентів тіста. Консистенція отриманої маси повинна бути трохи більш рідкою, ніж на оладки.
  • Нагріваємо сковороду з олією. Якщо крапля кляру, поміщена в добре розпечений жир, не тоне в ньому, приступаємо до головного дійства.
  • Викладаємо в приготовлений склад кілька шматків риби. Повністю занурюємо їх у тісто, а потім поміщаємо в розігріту олію. Не допускаємо з’єднання окремих порцій. Обсмажуємо страва до рум’яності, акуратно перевертаємо, отримуємо таку апетитну скоринку з іншого боку.

Сметанний кляр забезпечив освіта улюбленої хрусткої скоринки, зробив страву більш ніжним і соковитим.

Готуємо в пивному тісті

Не менш цікавим смаком володіє риба в тісті, приготованому на основі пінного напою.

Склад продуктів:

  • яйця — 4 шт.;
  • сік лимона;
  • головка цибулі ріпчастої;
  • олія соняшникова — до 500 мл;
  • філе риби (морський або прісноводної) — 700 г;
  • мука в/с — 200 г;
  • свіже пиво (бажано світле) — 250 мл;
  • зелень, спеції.

Спосіб приготування:

  • Обробляємо філе в звичайному порядку. Обов’язково видаляємо з м’яса всі кісточки, ріжемо пласти шматками. Злегка скроплюємо продукт соком лимона, приправляємо спеціями, витримуємо в закритому вигляді 15 хвилин.
  • Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, пасеруємо на олії до рожевого кольору.
  • Просіваємо в зручну посуд борошно, перець і сіль. Прянощі повинні обов’язково бути присутніми як в рибі, так і в клярі, інакше страва вийде прісним і несмачним.
  • Поміщаємо в окрему чашу свіжі яйця. Добре збиваємо їх міксером до стану густої піни, після чого, не припиняючи роботу побутового приладу, додаємо хмільний напій.
  • З’єднуємо отриману рідку масу з борошняним компонентом і прозорим цибулею. Інтенсивно заважаємо складу до зникнення останнього грудочки і утворення тіста однорідної консистенції.
  • Нагріваємо в сковороді товстий шар масла. Великий виделкою потім шматочки риби в кляр, обсмажуємо в звичайному порядку до хрусткої скоринки.
Дивіться також:  Стейк зі свинини в духовці – 7 рецептів приготування

Цей же процес можна влаштувати у фритюрниці. Отримуємо неймовірно ефектне блюдо з пікантним смаком!

Риба в тісті з сиром і часником

Популярний рецепт приготування страви в чудовій повітряної скоринці з приємним пряним ароматом.

Список продуктів:

  • яйця — 4 шт.;
  • масло пісне;
  • філе тілапії — 600 г;
  • часникові зубки — 3 шт.;
  • сир (бажано твердих сортів) — 170 г;
  • мука в/с пшеничне — 130 г;
  • спеції для риби.

Приготування страви:

  • Для отримання смачного страви можна використовувати будь-яку білу рибу, яка опиниться під рукою. Перед тепловою обробкою продукт потрібно філірувати, щоб виключити наявність кісток. Не дуже приємно і не естетично отримувати тонкі реберця з рота.
  • Велику тушку тілапії (риби сімейства цихлід) поділяємо на порційні частини. Якщо у нас особини стандартного розміру, смажимо у фритюрі.
  • Кладемо рибу в посуд, додаємо подрібнений часник, сіль, спеції і 40 мл соняшникової олії. Закриваємо ємність, залишаємо на кілька годин у холодильнику.
  • Для отримання кляру викладаємо в миску яйця. Приєднуємо спеції, збиваємо складу віночком, після чого домішуємо невеликі порції просіяного борошна. Не поспішаємо з додаванням сипучого продукту, щоб тісто вийшло без грудочок, по консистенції нагадує млинцеве.
  • Доповнюємо приготовану масу дрібно натертим сиром, добре все перемішуємо.
  • Витягуємо з холоду пропитавшуюся ароматами рибу, промокаємо паперовими рушниками маринад. Потім шматочки тілапії в сирний кляр і обсмажуємо звичним способом до рум’яності.

Подаємо страву в гарячому вигляді з улюбленим гарніром.

На превеликий жаль, жоден рецепт не здатний передати всю красу представлених страв, в точності донести те задоволення, яке нам приносить підсмажена риба в тісті. Не позбавляйте себе такого блаженства — неодмінно приготуйте і скуштуйте блюдо з чудово оформленої повітряної скоринкою.

Прокрутка до верху