Який запах у свіжої підводного мешканки, яку ми збираємося смачно запекти в духовці або підсмажити на сковороді? Правильно — вона пахне морем. А якщо до цих природних ароматів додалися апетитні нотки свіжої випічки, значить, на столі з’явилася чудова, ошатно оформлена риба в тісті. Готуємо просто і зі смаком, пригощаємо з радістю і задоволенням!
У простому дріжджовому клярі
Приготувати простий дріжджовий кляр зовсім нескладно, дотримуючись правила формування представленого страви. Використання живих бактерій дозволить отримати пишне тісто для утворення хрусткої скоринки.
Відмінності і способи їх застосування:
- Сухі дріжджі«Саф-Левюр») являють собою гранули, крупинки (порошок) або дрібні частинки у вигляді вермішелі. Для активізації діяльності бактерій заливаємо мікроорганізми теплою (до 45 °C) очищеною водою/іншою рідиною.
- Швидкодіючі (інстантні) дріжджі «Саф-Момент» в такій процедурі не потребують, використовуються відразу з борошном.
- Свіжий продукт, так званий сирої, зазвичай продається у вигляді невеликих брикетів. Такий компонент рецепта попередньо розчиняємо в теплій воді з додаванням звичайного цукру. На 1 кг борошна потрібно 50 г дріжджів.
Що необхідно для отримання дріжджового кляру:
- вода питна — 100 мл;
- мука в/с — від 130 г;
- дріжджі сухі — 10 г;
Приготування тіста:
- Насамперед, вивчаємо рекомендації виробника, вказаних на упаковці пакету продукту, звертаючи увагу на термін його придатності. Висипаємо дріжджі в чашу, заливаємо нагрітої (не гарячою!) питною водою, перемішуємо складу.
- Приєднуємо заздалегідь просіяне борошно, з допомогою віночка робимо заміс тіста. Знищуємо всі грудочки, щоб суміш стала гладкою і однорідною, за консистенцією схожа на густу сметану.
- Накриваємо ємність з продуктом плівкою, залишаємо в теплі для виникнення бродильного процесу. Дуже скоро поверхню маси покриється безліччю бульбашок, а обсяг складу збільшиться в рази. Це «граються» наші живі бактерії! В такому чудовому тісті смажена риба вийде найсмачнішою і апетитною.
Отриманий кляр бажано використовувати найближчим часом, тому риба повинна бути вже готова одягатися в пишний, апетитно хрусткий «вбрання».
Риба, смажена в бездрожжевом тесті на сковороді
Не менш смачними якостями відрізняється створена з тіста «шкіра», в якій підсмажена на сковорідці риба виглядає особливо витончено і привабливо.
Список продуктів:
- масло пісне;
- філе палтуса — 700 г;
- мука в/с — 130 г;
- крохмаль (бажано кукурудзяний) — 30 г;
- яйця — 3 шт.;
- вода питна — 120 мл
Порядок приготування:
- Для початку обробляємо рибу. Акуратно видаляємо з філе темну шкіру. Просто піддягаємо її вузьким лезом гострого ножа, обережно направляємо кухонний прилад від хвоста до голови риби, знімаємо тонку шкірку.
- Видаляємо плавники і реберні кістки. Нарізаємо м’ясо невеликими шматочками, злегка солимо, залишаємо в тарілці.
- Поділяємо вміст яєць на дві складові. Білки збиваємо міксером до твердих піків, отримання стійкої піни. Саме цей елемент кляру, буквально наповнений повітрям, зробить підсмажену скоринку найбільш пишною і хрусткою.
- Викладаємо білки в окрему ємність, приєднуємо питну воду, просіяне борошно, дрібку солі. Замішуємо віночком бездріжджове тісто однорідної консистенції. У якості рідкого компонента можна використовувати кефір, молоко, бульйон або газовані/інші напої.
- Додаємо до пишної білкової маси крохмаль, ретельно перемішуємо склад, після чого вводимо жовтковий компонент і знову добре працюємо ложкою. Тепер кляр готовий!
- Нагріваємо в сковороді свіжа олія, занурюємо шматочки палтуса в отриману масу, підсмажуємо до рум’яності з обох сторін.
Гарячу рибу в пухнастому вбранні поміщаємо на паперові серветки, залишаючи на них надлишки жиру, і урочисто подаємо до столу.
Як приготувати страву з червоної риби
Вишуканий делікатесний продукт вимагає особливо шанобливого поводження з нею. Тільки в цьому випадку червона риба, смажена в тісті, постане у всій своїй смачному пишності.
Необхідні компоненти:
- масло пісне;
- яйця — 6 шт.;
- кислота лимонна — кілька крапель;
- риба (білуга, осетрина або севрюга) — 1 кг;
- борошно просеянная — від 240 г;
- щіпка солі, петрушка.
Процес приготування:
- Оброблену рибу поділяємо на брусочки шириною 1,5 см, завдовжки до 10 див. Щоб видалити коагульовані білки, ошпарюємо шматочки, потім ретельно промиваємо, промокаємо паперовим рушником.
- Змішуємо в чаші 40 мл олії оливи, нарубану зелень, десертну ложку соку (кислоти) лимона. Викладаємо порції риби в отриманий маринад, залишаємо на півгодини в закритій ємності.
- Розводимо просіяне борошно склянкою теплого натурального молока, додаємо яєчні жовтки, щіпку солі і 20 мл свіжого соняшникової олії.
- Виробляємо віночком заміс тіста однорідної консистенції. Перед процесом термічної обробки риби вводимо до складу кляру збиті білки і ще раз все перемішуємо.
- Занурюємо шматочки делікатесного м’яса в отриману суміш і підсмажуємо в розпеченому жирі до рожевого кольору.
Вишуканий смак червоної риби, приготовленої в розкішно оформленому клярі, заслуговує центрального місця на святковому столі.
Риба, запечена в листковому тесті в духовці
Чудовий рецепт унікально оформленого наїдки. Це і не пиріг, але і не просто запечена в духовці риба. Це — страва-загадка!
Перелік продуктів:
- ціла риба (вибираємо за уподобанням);
- лимон;
- яйце;
- тісто листкове — 400 г;
- крихта сухарів — до 120 г;
- сіль, перець, спеції, запашні сушені трави;
- масло вершкове — 60 р.
Технологія приготування:
- Дістаємо з холодильника заморожене тісто, витягаємо з упаковки, залишаємо на 4 години при кімнатній температурі. Це природний і правильний спосіб поступового і рівномірного продукту без шкоди для його структури.
- Очищаємо рибу, виймаємо нутрощі і зябра, ретельно промиваємо, промокаємо серветками. Добре перчимо і солимо тушку, поміщаємо всередину скибочки нарізаного лимона і залишаємо в такому стані на півгодини.
- Розгортаємо розмерзається тісто розкочуємо пласт у вигляді прямокутника. Робимо це в одну сторону, щоб не пошкодити шари здоби. Переміщаємо продукт на оброблений маслом деко. Середину листа посипаємо крихтою сухарів, спеціями і ароматними травами.
- Викладаємо рибу поперек пласта на панірувальний складу. На вільних з двох сторін тушки краях тіста робимо надрізи. Отриманими смугами почергово (внахлест) накриваємо рибу, немов запечатуючи її в своєрідну сіточку. Виготовлена здобна оболонка повинна в точності повторювати форму «начинки». Залишаємо виріб на 20 хвилин у спокої.
- Відправляємо заготовку на півгодини в духовку, нагріту до 180 °C.
Подаємо казково красиве блюдо до столу.
В сметанному клярі
Тісто для риби в клярі можна приготувати не тільки на воді. Відмінним варіантом для рідкої основи стане кисломолочний продукт.
Використовувані компоненти:
- масло пісне;
- філе тріски — 1 кг;
- свіжа сметана — 300 г;
- яйця — 4 шт.;
- пів-лимона;
- борошно просеянная — 250 г;
- стружка дрібно тертого імбиру — 20 г;
- спеції.
У представленому рецепті необхідно отримати рідкий кляр, для чого використовуємо не дуже густу сметану.
Процес приготування:
- Поділяємо оброблене філе риби на невеликі шматки, збризкуємо їх соком половини лимона, посипаємо тертим імбиром, перцем і сіллю. Витримуємо продукт в маринаді чверть години.
- Змішуємо яйця з просіяним борошном, трохи солимо склад, потім додаємо порції сметани, ретельно з’єднуючи її з рештою компонентів тіста. Консистенція отриманої маси повинна бути трохи більш рідкою, ніж на оладки.
- Нагріваємо сковороду з олією. Якщо крапля кляру, поміщена в добре розпечений жир, не тоне в ньому, приступаємо до головного дійства.
- Викладаємо в приготовлений склад кілька шматків риби. Повністю занурюємо їх у тісто, а потім поміщаємо в розігріту олію. Не допускаємо з’єднання окремих порцій. Обсмажуємо страва до рум’яності, акуратно перевертаємо, отримуємо таку апетитну скоринку з іншого боку.
Сметанний кляр забезпечив освіта улюбленої хрусткої скоринки, зробив страву більш ніжним і соковитим.
Готуємо в пивному тісті
Не менш цікавим смаком володіє риба в тісті, приготованому на основі пінного напою.
Склад продуктів:
- яйця — 4 шт.;
- сік лимона;
- головка цибулі ріпчастої;
- олія соняшникова — до 500 мл;
- філе риби (морський або прісноводної) — 700 г;
- мука в/с — 200 г;
- свіже пиво (бажано світле) — 250 мл;
- зелень, спеції.
Спосіб приготування:
- Обробляємо філе в звичайному порядку. Обов’язково видаляємо з м’яса всі кісточки, ріжемо пласти шматками. Злегка скроплюємо продукт соком лимона, приправляємо спеціями, витримуємо в закритому вигляді 15 хвилин.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, пасеруємо на олії до рожевого кольору.
- Просіваємо в зручну посуд борошно, перець і сіль. Прянощі повинні обов’язково бути присутніми як в рибі, так і в клярі, інакше страва вийде прісним і несмачним.
- Поміщаємо в окрему чашу свіжі яйця. Добре збиваємо їх міксером до стану густої піни, після чого, не припиняючи роботу побутового приладу, додаємо хмільний напій.
- З’єднуємо отриману рідку масу з борошняним компонентом і прозорим цибулею. Інтенсивно заважаємо складу до зникнення останнього грудочки і утворення тіста однорідної консистенції.
- Нагріваємо в сковороді товстий шар масла. Великий виделкою потім шматочки риби в кляр, обсмажуємо в звичайному порядку до хрусткої скоринки.
Цей же процес можна влаштувати у фритюрниці. Отримуємо неймовірно ефектне блюдо з пікантним смаком!
Риба в тісті з сиром і часником
Популярний рецепт приготування страви в чудовій повітряної скоринці з приємним пряним ароматом.
Список продуктів:
- яйця — 4 шт.;
- масло пісне;
- філе тілапії — 600 г;
- часникові зубки — 3 шт.;
- сир (бажано твердих сортів) — 170 г;
- мука в/с пшеничне — 130 г;
- спеції для риби.
Приготування страви:
- Для отримання смачного страви можна використовувати будь-яку білу рибу, яка опиниться під рукою. Перед тепловою обробкою продукт потрібно філірувати, щоб виключити наявність кісток. Не дуже приємно і не естетично отримувати тонкі реберця з рота.
- Велику тушку тілапії (риби сімейства цихлід) поділяємо на порційні частини. Якщо у нас особини стандартного розміру, смажимо у фритюрі.
- Кладемо рибу в посуд, додаємо подрібнений часник, сіль, спеції і 40 мл соняшникової олії. Закриваємо ємність, залишаємо на кілька годин у холодильнику.
- Для отримання кляру викладаємо в миску яйця. Приєднуємо спеції, збиваємо складу віночком, після чого домішуємо невеликі порції просіяного борошна. Не поспішаємо з додаванням сипучого продукту, щоб тісто вийшло без грудочок, по консистенції нагадує млинцеве.
- Доповнюємо приготовану масу дрібно натертим сиром, добре все перемішуємо.
- Витягуємо з холоду пропитавшуюся ароматами рибу, промокаємо паперовими рушниками маринад. Потім шматочки тілапії в сирний кляр і обсмажуємо звичним способом до рум’яності.
Подаємо страву в гарячому вигляді з улюбленим гарніром.
На превеликий жаль, жоден рецепт не здатний передати всю красу представлених страв, в точності донести те задоволення, яке нам приносить підсмажена риба в тісті. Не позбавляйте себе такого блаженства — неодмінно приготуйте і скуштуйте блюдо з чудово оформленої повітряної скоринкою.