Шарлотка з гарбузом – це просте, але в той же час дуже смачне блюдо. Гарбуз – осінній овоч, але заморозивши його, можна забезпечити себе смачними пирогами на цілий рік. Даний продукт містить велику кількість необхідних для організму людини мікроелементів і мінералів. Також гарбуз – це джерело вітамінів.
Приготування десерту не вимагає складності і особливих навичок. Такі пироги завжди до душі маленьким дітям. Гарбуз – це не тільки корисно, але й смачно.
Класична шарлотка з гарбузом
Інгредієнти:
- гарбуз – 300 г;
- яйця курячі – 5 шт.;
- борошно – 4-5 ст. л.;
- цукор – 10 ст. л.
Приготування:
- Розділити по різних ємностях жовток і білок.
- Збивати білки спочатку на середній, а потім на максимальній швидкості міксера. Продовжувати збивати протягом однієї хвилини.
- Додати до білків цукор. Довести до щільної консистенції (щоб утворювалися піки).
- У жовтки додати цукровий пісок і борошно. Змішувати, поки не утвориться однорідна маса.
- Перемішуючи (строго в одному напрямку) збиті білки з цукром акуратно влити жовтки.
- Застелити дно форми змащеній олією пергаментним папером (ємність можна обробити вершковим маслом).
- Нарізати або натерти гарбуз і викласти її на дно.
- Залити овоч тестом і поставити в духовку, попередньо нагріту до 220 градусів. Тривалість запікання – 25-30 хвилин.
Готову шарлотку перевернути, зняти папір. Після того, як охолоне, прикрасити за смаком. Пиріг шарлотка з гарбузом готовий.
З додаванням в начинку яблук
Шарлотка з гарбузом та яблуками – смачний пиріг, який за душі всій родині. Ці два продукти гармонійно доповнюють один одного, створюючи осінню атмосферу.
Інгредієнти:
- гарбуз – 200 г;
- яблука – 3 шт.;
- борошно – 250 г;
- цукор – 250 г;
- вершки – 1 ст. л.;
- яйця – 5 шт.;
- розпушувач – 1 ч. л.
Інструкція:
- Перебити яйця з цукровим піском і вершками.
- Всипати в масу просіяне борошно.
- Всипати розпушувач і довести до однорідної маси без грудочок.
- Нарізати начинку кубиками і викласти на дно змащеної ємкості для випікання.
- Залити яблука і гарбуз тестом.
- Помістити в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Готову страву прикрасити за смаком. Це може бути сметанний крем або цукрова пудра.
Простий рецепт на кефірі
Пиріг шарлотка на кефірі дуже ніжне блюдо до чаю. Тісто виходить повітряним. Слабка кислинка доповнюється легким смаком гарбуза.
Для приготування знадобиться:
- кефір – 250 г;
- гарбуз – 200 г;
- яйця – 1-2 шт.;
- цукор – 100 г;
- сода – 1 ч. л.;
- ванільний цукор – на кінчику ножа.
Хід дій:
- Очистити гарбуз від шкірки та насіння.
- Просіяти борошно.
- У кефір вбити яйце, додати цукровий пісок і соду (за бажанням замінити розпушувачем).
- Перемішати до однорідної консистенції.
- В отриману масу порційно (щоб уникнути грудок) ввести просіяне борошно.
- Всипати ванільний цукор.
- Дати настоятися тесту.
- Додати нарізану кубиками гарбуз і змішати.
- Вилити тісто на змащену форму, або застланную пергаментным листом. Випікати в духовці до готовності.
Краще дати готовому пирогу постояти трохи в духовці. Шарлотка на кефірі добре піднімається за рахунок реакції соди з кефіром.
Шарлотка з гарбузом і сиром
Приготувати пиріг з гарбузом і сиром просто, а смак такий випічки виходить ніжний. Страва чудово підійде на сніданок дітям.
Продукти:
- гарбуз – 200 г;
- яйця – 3 шт.;
- сир – 200 г;
- борошно – 300 г;
- сода – щіпка;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- кефір – 200 мл;
- рослинне масло – 120 мл;
- цукор – 1 ст.
Спосіб приготування:
- Соду розмішати в кефірі, дати вступити в реакцію, потім додати цукровий пісок.
- Перетерти яйця і влити в кефір.
- Додати олію в отриману суміш.
- Просіяне борошно з’єднати з розпушувачем.
- Сухі інгредієнти змішати з кефіром заготівлею.
- З сирної маси зліпити кульки, додавши цукор.
- Нарізати гарбуз середніми слайсами.
- Застелити дно форми пекарським листом.
- Вилити тісто.
- Розкласти по всій площі кульки і скибочки гарбуза.
- Випікати при 200 градусах 40-45 хвилин.
Готового пирога потрібно дати охолонути, після чого можна прикрасити або посипати пудрою. Шарлотка готова.
З апельсинами
Гарбуз чудово поєднується з апельсинами. Пиріг шарлотка з такими інгредієнтами володіє насиченим смаком і яскраво вираженим ароматом.
Для цього знадобиться:
- гарбуз – 450 г;
- борошно – 500 г;
- цукор – 250 г;
- родзинки – 200 г;
- апельсин – 1 шт.;
- цукати (апельсинові) – 150 г;
- коньяк – 2 ст. л.;
- мед – 2 ст. л.;
- кориця – 1 ч. л.;
- сода – 1 ч. л.
Щоб виготовити шарлотку потрібно виконати наступні дії:
- Пропустити через крупну тертку гарбуз, додати мед, цукор і коньяк.
- Перетерті спеції з’єднати з гарбузової заготівлею.
- Додати сік одного апельсина.
- В гарбуз додати борошно. Перемішати.
- Погасити соду оцтом.
- Додати цукати і щіпку солі.
- Отриману масу помістити в ємність для випікання.
- Випікати при 180-200 градусах в духовій шафі.
Такий пиріг створює даний осінній настрій, а його аромат – атмосферу комфорту.
Готуємо з родзинками
Для створення шарлотки з родзинками необхідні:
- гарбуз – 250 г;
- борошно – 250 г;
- цукор – 250 г;
- родзинки – 50 г;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- яйця – 3 шт.
Покрокове приготування:
- Збити яйця. Додати до них цукровий пісок.
- Всипати борошно (попередньо просіяти) і розпушувач.
- Довести до однорідної маси.
- На дно ємності викласти гарбуз (нарізати дрібними кубиками).
- На гарбуз викласти родзинки.
- Покрити начинку тістом.
- Розігріти духовку до 180 градусів.
- Випікати пиріг до готовності (можна перевірити дерев’яною шпажкою в центрі).
Дати страві охолонути, прикрасити і можна подавати до чаю. Приємного апетиту!