Шарлотка з ягодами і яблуками
У цьому рецепті можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди.

Інгредієнти:
- Борошно – 0,35 кг;
- Яблука (кисло-солодкі) – 3 штуки;
- Яйця – 2 штуки (середнього розміру);
- Ягоди – 0,2 кг;
- Вершкове масло – 0,17 кг;
- Лимон – 1 штука;
- Молоко – 0,2 л;
- Цукор – 0,2 кг;
- Мед – 3 ст. ложки;
- Розпушувач для тіста – 1 ст. ложка.
Приготування:
Візьміть масло. Відріжте від пачки близько 120 грам. Тепер потрібно його розм’якшити (щоб легше було замісити тісто). Це можна зробити такими способами: 1) Поставте масло в мікрохвильову піч до повного його розчинення. Будьте обережні, масло може забризкати мікрохвильовку, тому накрийте його кришкою або зменшіть потужність. 2) Киньте масла на розігріту посуд, і воно швидко розплавиться. 3) Можна розтопити на водяній бані. Просто закип’ятіть воду і в невеликій мисочці відправте масло в окріп. Під впливом гарячої води воно швидко розчиниться. 4) найлегший спосіб. Візьміть продукт, поріжте його на кілька шматочків і складіть їх на блюдечко. Тепер візьміть чашку, сполосніть її гарячою водою (краще окропом) і швидко накрийте масло. Хоч воно і не повністю розтане, але для замішування тіста це як раз те, що потрібно.
У велику миску покладіть готову олію. Розбийте чисті яйця. Їх рекомендується заздалегідь промити, щоб бруд не потрапила в блюдо.
Візьміть лимон і промийте його. На дрібній тертці натріть його цедру, робити це можна прямо в миску з тестом.
Додайте розпушувач для тіста.
Налийте молоко в каструлю і підігрійте його. Кип’ятити не треба.
Влийте молоко в тісто і збийте вінчиком.
Просійте борошно.
Продовжуйте заважати тісто, поступово додаючи в нього борошно невеликими порціями. Це прискорить процес, і не будуть утворюватися грудочки.
Консистенція тіста повинна бути такою, як у густої сметани.
Промийте яблука. Зріжте з них шкірку (це робити необов’язково) і виріжте тверду серцевину з кісточками.
Наріжте яблука красивими шматочками. Їх форму і розмір вибирайте довільно. Відразу збризніть їх соком лимона, щоб вони не потемніли.
Візьміть попередньо розморожені ягоди і гарненько відіжміть їх. Зайвий сік не потрібен, він може змінити консистенцію тесту. Ягоди потрібно обов’язково розморожувати, так як це позначиться на смаку пирога.
Якщо застосовуються свіжі ягоди, то їх потрібно вимити, видалити кісточки.
Відріжте маленький шматочок масла і змастіть їм деко. Щоб не змащувати форму, можна застелити пергаментом.
Перелийте тісто у форму, розрівняти поверхню можна лопаткою.
На тісто розкладіть ягоди і яблука. Притрусіть їх цукром.
Візьміть масло, наріжте його невеликими шматочками і рівномірно розкладіть на начинці.
Ставте шарлотку в холодну духовку. Температурний режим 180 градусів, час випікання близько 50-60 хвилин.
Візьміть невелику ємність і помістіть в неї пару ложок меду.
Відріжте від половинку лимона і видавіть сік до меду. Все змішайте.
Якщо шарлотка з ягодами повністю пропеклась – її можна вийняти з духовки.
Готовий пиріг полийте медово-лимонної сумішшю, яка не тільки просочить ласощі, але і доповнить його смак.
Представлені рецепти приготування та розкриття деяких секретів допоможуть вам спекти пишну і ароматну шарлотку. Готуйте з любов’ю!