Шарлотка – німецький бісквітний пиріг з яблуками. За традиціями деяких європейських країн його випікають восени, в період збирання врожаю яблук. Можна спекти шарлотку і з іншими кисло – солодкими фруктами, але яблука вважаються більш дешевими і доступними всім верствам населення фруктами.
У Росії стали випікати шарлотку французькі кухарі, при дворі імператора Олександра 1. З тих пір цей нехитрий пиріг стали випікати в російських сім’ях.
Існує безліч способів випікання цього десерту: з бісквітного тіста, ванільних сухарів, темного житнього хліба. Розглянемо кілька рецептів приготування пирога шарлотки з яблуками в духовці.
Рецепт приготування пирога шарлотка з яблуками в духовці
Пиріг шарлотка в духовці
Інгредієнти для пирога шарлотки в духовці:
яйця – 4 шт.,
цукор – 200 гр.,
борошно пшеничне – 400 гр.,
яблука – 3 великі шт.,
ванілін – 0.5 пакетика,
сода – 2 гр.,
сіль – щіпка.
Приготування пирога шарлотки з яблуками духовки.
Збити міксером яйця. Додати до них невеликий цівкою дві третини цукру і продовжувати збивати. Далі покласти в суміш сіль, соду, погашену в оцті і борошно. Збивати до повної ліквідації грудочок. Тісто повинне вийти консистенції густої сметани.
Яблука промити, видалити серцевину, очистити і порізати пластинками. Посипати яблука цукром і залишити в теплому місці на 10 хвилин.
Форму або сковороду змастити жиром, акуратно рівним шаром перекласти яблука і залити тестом. Викласти пиріг в прогріту духовку і випікати близько 30 хвилин. Готовність пирога можна визначити за допомогою зубочистки або загостреною сірники.
Шарлотка з яблуками і ванільними сухарями.
Інгредієнти шарлотки з яблуками і ванільними сухарями:
Приготування яблучної шарлотки з ванільних сухарів.
Сухарі подрібнити в кавомолці або блендері.
Яблука обробити як у попередньому рецепті і дрібно порізати.
Вершкове масло порізати невеликими кубиками і розділити на шматочки 2 частини, по числу шарів.
На дно форми покласти аркуш паперу для випічки, промазати ег морозивом маргарином або маслом. Потім висипати рівним шаром товчені сухарі, посипати їх цукром і покласти шматочки масла.
На сухарі з цукром і маслом викласти яблука, висипати цукор, що залишився і масло. Поставити форму в прогріту духовку.
У міру приготування десерту, масло плавиться, а яблука будуть виділяти сік. Шарлотка буде готова тоді, коли яблука будуть м’якими.
Яблучна шарлотка з чорним хлібом
Інгредієнти для яблучної шарлотки з чорним хлібом:
яблука – 350 гр.,
чорний хліб – 300 гр.,
цукор – 100 гр.,
кориця – 5 гр.,
мелена гвоздика на кінчику ножа,
мигдаль – 20 гр.,
яйця – 1 шт.
Приготування яблучної шарлотки з чорним хлібом.
Обробити яблука, нарізати їх тонкими скибочками, посипати цукром, меленим гвоздикою і мигдалем, корицею. Суміш добре перемішати і залишити на 15 хвилин для просочення.
Чорний хліб без скоринки подрібнити в бленлере або пропустити через м’ясорубку.
Всипати тертий хліб яблука, гарненько перемішати, викласти на підготовлену сковороду, змастити збитим яйцем і випікати 30 хвилин.