Шашлик на шпажках в духовці з курки – не тільки смачне, але і корисне блюдо, яке сподобається як дорослим, так і дітям. Велика перевага курячого м’яса полягає в тому, що для нього можна використовувати велику кількість маринадів і доповнювати блюдо овочами на будь-який смак.
Нижче представлені найбільш прості і цікаві рецепти, за допомогою яких можна приготувати оригінальні і смачні страви до свята або на кожен день.
Класичний шашлик на шпажках в духовці з курки
Даний рецепт дуже простий у приготуванні, для нього не буде потрібно велика кількість інгредієнтів.
Як шампурів можна використовувати як мініатюрні металеві, так і шпажки з деревини. Останні потрібно замочити у воді на кілька годин, щоб не пригоріли в духовій шафі.
Для класичного шашлику на шпажках з курячого філе потрібні наступні компоненти:
- півкілограма курячого філе;
- 10 г солі;
- 1 велика цибулина;
- 0,5 ч. л. сушеного часнику;
- трохи чорного перцю;
- трохи соку лимона.
Готують страву наступним чином:
- М’ясо ретельно миють, очищають від шматочків жиру і плівок, нарізають на дрібні шматочки.
- Маринад роблять наступним чином: у блендері пробивають цибулину, додають до неї сіль, часник, перець і лимонний сік, ретельно перемішують до отримання однорідної маси.
- В маринад поміщають шматочки курки і ретельно розмішують, щоб все м’ясо було рівномірно вкрите тонким шаром суміші.
- Отриману заготівлю відправляють в холодильник на 12 годин для настоювання.
- Духовку розігрівають до 200 градусів. Мариноване філе нанизують на шпажки і розкладають на застелений пекарської папером деко. Випікають не менше 20 хвилин, періодично перевертаючи шашлички для отримання рівномірної скоринки.
Подають на стіл гарячими. Відмінним доповненням до них стануть салат з овочів, картоплю або макарони.
З курячого філе
Для цієї страви відмінно підійде філе, зрізане з стегенець і гомілок птиці. Маринад готується з простих інгредієнтів, при цьому страва виходить соковитим і м’яким, навіть коли охолоне.
Потрібні такі компоненти:
- півкілограма курячого філе, зрізаного з ніжок і стегенець;
- 1 велика цибулина;
- 1 ст. л. гірчиці;
- сік з половини невеликого лимона;
- сіль, перець – за смаком;
- додатково додати улюблені спеції.
Для всіх видів шашликів з курки рекомендується використовувати не тільки грудку, але і гомілки. М’ясо слід акуратно відокремити від кісток і нарізати на шматочки. Таке блюдо буде ще соковитіше і м’якше.
Готують шашлик так:
- Філе нарізають на дрібні шматки. Не варто робити їх занадто дрібними – страва вийде сухим.
- Готують маринад: цибулю нарізати тонкими півкільцями, додати гірчицю, лимонний сік, сіль, перець і будь-які спеції за смаком, ретельно вимішати.
- М’ясо замаринувати в суміші, що вийшла на добу.
- Духовку розігріти до 200 градусів, деко попередньо застелити пергаментом. Філе нанизати на шампури і викласти на деко.
- Випікати близько півгодини, періодично перевертаючи шпажки для однорідного пропікання.
Страву подають до столу в гарячому вигляді, воно прекрасно поєднується з картопляним пюре і овочевим салатом.
Незвичайний рецепт з ананасами
Відмінний варіант для святкового столу. Блюдо виходить ароматним, смачним і соковитим, а гості завжди просять добавки.
Для такого шашлику знадобляться ананасные часточки в сиропі і велике філе з грудки. Потрібно це для додання особливої форми шашлику. Також блюдо не буде падати зі шпажок в процесі випікання.
Точну кількість необхідних компонентів зазначено нижче:
- 1 велика куряча грудка без шкіри і кісток;
- півсклянки томатного кетчупу (при бажанні можна замінити на густий сік з помідорів з м’якоттю);
- півсклянки соєвого соусу;
- 1 невелика банка ананасів в сиропі, нарізаних кільцями.
Готують страву наступним чином:
- Філе нарізають довгими тонкими смужками, ананас подрібнюють на дрібні шматочки.
- Приготувати Маринад просто – потрібно ретельно перемішати томатний сік і соєвий соус, після чого залити смужки філе сумішшю. Залишити в холодильнику на 12 годин.
- Настав найвідповідальніший момент – нанизування м’яса і ананасів на шампури. Філе наколюють так, щоб виходила змійка, а на кожному повороті додатково наколюють ананасову прошарок.
- Отриманий напівфабрикат викладають на лист фольги і відправляють в попередньо розігріту до 200 градусів духовку на 25 – 30 хвилин.
Готову страву злегка остудити і можна подавати до столу.
Шашлик з курки для дітей
Цей рецепт сподобається не тільки малюкам, але і їх батькам. Блюдо виходить соковитим і м’яким, а шпажки з дерева викликають захоплення у дітей. Головна відмінність даного рецепту від інших – відсутність пекучих спецій і мінімальна кількість солі, так як ці інгредієнти не корисні для організму, що росте.
Для «дитячого» шашлику з курки слід запастися наступними компонентами:
- півкілограма курячого філе без шкіри і кісток;
- 4 ст. л. жирної сметани;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- 2 ч. л. лимонного соку;
- 2 невеликі цибулини;
- трохи солі за смаком.
Готується блюдо дуже просто:
- Філе нарізати на невеликі порційні шматочки.
- Для отримання маринаду змішати масло, сметану, лимонний сік, сіль і дрібно нарізану цибулю.
- В отриманій суміші замаринувати філе на добу.
- Мариноване м’ясо нанизати на шпажки і обсмажити до появи рум’яної скоринки на сковороді-гриль. Важлива умова! Не потрібно доводити страву до готовності.
- Отримані напівфабрикати скласти на фольгу для запікання, яку потім слід замотати.
- Шашлик відправити в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку на півгодини.
Перед подачею на дитячий стіл страву трохи остуджують. Якщо міні-шашлик здасться дорослим надто прісним, то до нього можна додати будь-який гострий соус за смаком, нейтральний смак м’яса не буде конфліктувати з ним.
Готуємо з овочами
Шашлик можна подавати до столу як самостійне блюдо, йому не потрібно гарнір. Його головний плюс – для приготування підійдуть будь-які овочі, все залежить від смаку господині.
Для цієї страви потрібні наступні інгредієнти:
- 1 кг курячого філе, можна брати змішане з грудки і стегенець;
- 2 великі цибулини;
- сіль, перець, приправа для курки – за смаком;
- помідори черрі, болгарський перець, баклажани, кабачки, моркву – за смаком.
Приготувати такий шашлик дуже просто:
- М’ясо нарізати невеликими шматками, посолити, поперчити, додати до нього нарізану кільцями цибулю. Залишити в холодильнику на кілька годин.
- Овочі ретельно вимити, при необхідності очистити від шкірки. Кабачки і баклажани нарізати кубиками, помідори та моркву кільцями.
- Нанизувати шашлик на шпажки потрібно таким чином, щоб м’ясо чергувалося з овочами.
- Отримані напівфабрикати викласти на застелений фольгою деко і випікати не менше півгодини при температурі 190 градусів.
Шашлик викласти на блюдо, прикрасити зеленню і подавати до столу.
Як зробити в банку
Простий і оригінальний рецепт з мінімальною кількістю компонентів.
Важлива умова – знадобиться чиста 3-х літрова банка, яку потрібно буде ставити в холодну духовку, щоб уникнути розтріскування скла в процесі готування.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 250 г помідорів чері;
- 1 велика цибулина;
- 2 ч. л. солі;
- трохи чорного меленого перцю;
- будь-які спеції за смаком;
- 4 ст. л. рослинного масла.
Готують шашлик в банку наступним чином:
- Філе нарізують на невеликі порційні шматки, помідори ділять навпіл, цибулю ріжуть великими шматками.
- Для отримання маринаду змішують сіль, перець, спеції, цибуля і рослинне масло, обмазують сумішшю м’ясо і прибирають в холодильник на 12 годин.
- Нанизують На шампури по черзі курку та овочі. Отриманими заготовками заповнюють банку, після чого її закривають кришкою з фольги і ставлять в холодне духова шафа.
- Готують шашлик не менше півтора годин при температурі 190 градусів. Як тільки на м’ясі утворилася апетитна скоринка – страва готова.
Банку дають охолонути, після чого отримують шашлик і подають до столу з зеленню і овочевим салатом. М’ясо по даному рецепту виходить соковитим і ароматним
Домашній шашлик з курки – просте, недороге, смачну, а головне – корисне блюдо, яке оцінять як дорослі, так і діти. Можна підібрати кілька варіантів найбільш вдалих маринадів і регулярно балувати домочадців оригінальним стравою.