Що приготувати з гарбуза? 27 рецептів смачних страв

Смачні та оригінальні страви з гарбуза

Найменшим членам сім’ї особливо сподобаються гарбузові оладки, котлетки або манти з цим овочем. А в якості корисного десерту з нього можна зробити, наприклад, желе або варення.

Гарбузові оладки

Інгредієнти: 280 г овочевий м’якоті, 2 сирих яйця, склянка кефіру, 60 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру, щіпка солі, 290 г першосортної борошна, 6 г розпушувача.

  • Гарбуз готується в мікрохвильовій печі або духовці до м’якості, після чого пюрируется.
  • Яйця збиваються з сіллю і піском. До них вливається не холодний кефір, розтоплене масло. Інгредієнти знову збиваються.
  • У тісто всипається просеянная з розпушувачем борошно.
  • Залишилося додати овочеве пюре і викладати майбутні гарбузові оладки ложкою в розігріте рослинне масло.

Коржі обсмажують з двох боків до рум’яного кольору.

Найніжніші манти з гарбузом

Інгредієнти: 270 г гарбуза, 3 цибулини, сіль, 420 г м’яса, велике яйце, 2-2,5 ст. борошна, 1 ст. сироватки, 1 ст. л. олії.

  • Гарбузова м’якоть крупно треться, з’єднується з однією цибулиною, нарізаної дрібними кубиками.
  • З решти цибулі і м’яса готується фарш за допомогою м’ясорубки. Він солиться за смаком і з’єднується з сумішшю з першого кроку.
  • З решти продуктів замішується тісто. Всі сухі компоненти по черзі висипаються в холодну сироватку, туди ж додається яйце.
  • Вийшло круте тісто має полежати 12-15 хвилин.
  • Далі воно тонко розкочується, ріжеться квадратиками. З тіста і гарбузової овочевої начинки ліпляться манти.

Готуються манти з гарбузом в мультиварці на режимі «Пар» на підставці з отворами або в спеціальній каструлі.

Курячі котлетки з гарбузовою начинкою

Інгредієнти: півкілограма курячого фаршу, 180 г м’якоті гарбуза, сіль, 2 скибочки батона, трохи молока, велике яйце, часник за смаком, спеції, борошно для панірування.

Дивіться також:  Як зробити пісочне тісто – 8 рецептів, як приготувати смачне і розсипчасте пісочне тісто в домашніх умовах

  • Хліб розмочується у молоці, віджимається і з’єднується з фаршем. Туди ж додається сіль, спеції.
  • Гарбуз відварюється до м’якості, крупно треться, солиться і з’єднується з подрібненим часником.
  • З фаршу формуються котлети, всередину яких закладається овочева начинка.

Заготовки обсмажують на добре розігрітому маслі з двох сторін і подаються до обіду з будь-яким гарніром.

Узбецький рецепт рулету

Інгредієнти: півлітра води, кіло борошна, велике яйце, 2 мал. ложки солі і стільки ж цукру, 1,2 кг свіжого гарбуза, 3 цибулини, по дрібці зіри, свіжомеленого перцю, 120 г масла вершкового.

  • З яйця, борошна і половини солі замішують тісто як на манти. Воно залишається відпочивати на 15-17 хвилин.
  • Лук ріжеться кубиками і обсмажується до рум’яного кольору. Далі він змішується з дрібними шматочками гарбуза, всім цукром, залишилася сіллю і всіма спеціями.
  • Тісто ділиться на 4 частини, кожна дуже тонко розкочується і змащують розтопленим маслом. Пласти згортаються рулетами і викладаються на мантышницу. Вариться страва близько півгодини.

Готовий рулет ріжеться шматочками і поливається соусом зі сметани, часнику і солі.

Гарбузовий сік у домашніх умовах

Інгредієнти: 3,5 кг неочищеного овоча, 1 л фільтрованої води, 12 великих ложок піску, сік або половини великого лимона, 5 г лимонної кислоти.

  • Гарбуз позбавляється від усього зайвого. Її м’якоть ріжеться грубими шматками і залити невеликою кількістю води.
  • Овоч вариться 35-40 хвилин.
  • Далі він розбивається блендером, подслащивается. Додається сік лимона і лимонна кислота. Остання використовується тільки в тому випадку, якщо напій буде закриватися на зиму.
  • Залишається пропустити масу через сито, залити водою і прокип’ятити протягом 5-6 хвилин.

Далі сік розливають по банках і закочується. Можна його остудити і пити відразу.

Морквяно-гарбузовий пиріг

Інгредієнти: по склянці тертої моркви і гарбуза, 1 лимон, 2 ст. найвищого гатунку борошна, щіпка солі, склянку цукру, 1 мал. л. негашеного соди.

Дивіться також:  Бісквіт королеви Вікторії — 6 рецептів традиційного англійського бісквіта

  • Терті овочі з’єднуються з піском і сіллю.
  • У масу з першого кроку виливається сік 1 лимона, додається сода. Решта цитрусового (без кісточок) перемелюється в блендері.
  • Сюди ж борошно просіюється.
  • Тісто виливається у форму і запікається 35 хвилин при середній температурі.

Готова випічка посипається цукровою пудрою.

Як приготувати желе з гарбуза?

Інгредієнти: 290 г м’якоті гарбуза, 2 великі ложки желатину, цукровий пісок за смаком, 140 мл очищеної води.

  • Желатин розвести у 60 мл води і на час залишається.
  • Гарбуз заливається залишилася рідиною і гаситься до м’якості.
  • До неї додається цукор за смаком. Овоч пюрируется.
  • Набряклий желатин розігрівається і виливається до пюре.
  • Після ретельного перемішування основа розливається по формах.

Пробувати ласощі можна після того, як вона проведе на холоді 2-2,5 години.

Смачне варення на десерт

Інгредієнти: кіло очищеного овоча, паличка кориці, великий лимон, 780 г цукру.

  • Гарбузова м’якоть нарізати брусочками.
  • Зверху висипається цукор. Каструля трохи струшується, щоб пісок рівномірно розійшовся по овочевим скибочкам.
  • На зазначені компоненти викладаються тонкі кружечки лимона.
  • Каструля залишається на столі до повного розчинення цукру. Чим тепліше в приміщенні, тим швидше це відбудеться.
  • Ємність відправляється на вогонь і вариться 15-17 хвилин після закипання.
  • Каструля знімається з плити і залишають на 8-9 годин.
  • Далі варення знову доводиться до кипіння, вариться 15-17 хвилин і остуджується.
  • Всього процедура повторюється 4 рази. Перед останньою партією в каструлю додається кориця.

Готове варення розливається по стерилізованим ємкостей, накривається кришкою, закутується пледом і залишають на добу. Тільки після цього банки переставляються в холод.

Прокрутка до верху