Смачні та оригінальні страви з гарбуза
Найменшим членам сім’ї особливо сподобаються гарбузові оладки, котлетки або манти з цим овочем. А в якості корисного десерту з нього можна зробити, наприклад, желе або варення.
Гарбузові оладки
Інгредієнти: 280 г овочевий м’якоті, 2 сирих яйця, склянка кефіру, 60 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру, щіпка солі, 290 г першосортної борошна, 6 г розпушувача.
- Гарбуз готується в мікрохвильовій печі або духовці до м’якості, після чого пюрируется.
- Яйця збиваються з сіллю і піском. До них вливається не холодний кефір, розтоплене масло. Інгредієнти знову збиваються.
- У тісто всипається просеянная з розпушувачем борошно.
- Залишилося додати овочеве пюре і викладати майбутні гарбузові оладки ложкою в розігріте рослинне масло.
Коржі обсмажують з двох боків до рум’яного кольору.
Найніжніші манти з гарбузом
Інгредієнти: 270 г гарбуза, 3 цибулини, сіль, 420 г м’яса, велике яйце, 2-2,5 ст. борошна, 1 ст. сироватки, 1 ст. л. олії.
- Гарбузова м’якоть крупно треться, з’єднується з однією цибулиною, нарізаної дрібними кубиками.
- З решти цибулі і м’яса готується фарш за допомогою м’ясорубки. Він солиться за смаком і з’єднується з сумішшю з першого кроку.
- З решти продуктів замішується тісто. Всі сухі компоненти по черзі висипаються в холодну сироватку, туди ж додається яйце.
- Вийшло круте тісто має полежати 12-15 хвилин.
- Далі воно тонко розкочується, ріжеться квадратиками. З тіста і гарбузової овочевої начинки ліпляться манти.
Готуються манти з гарбузом в мультиварці на режимі «Пар» на підставці з отворами або в спеціальній каструлі.
Курячі котлетки з гарбузовою начинкою
Інгредієнти: півкілограма курячого фаршу, 180 г м’якоті гарбуза, сіль, 2 скибочки батона, трохи молока, велике яйце, часник за смаком, спеції, борошно для панірування.
- Хліб розмочується у молоці, віджимається і з’єднується з фаршем. Туди ж додається сіль, спеції.
- Гарбуз відварюється до м’якості, крупно треться, солиться і з’єднується з подрібненим часником.
- З фаршу формуються котлети, всередину яких закладається овочева начинка.
Заготовки обсмажують на добре розігрітому маслі з двох сторін і подаються до обіду з будь-яким гарніром.
Узбецький рецепт рулету
Інгредієнти: півлітра води, кіло борошна, велике яйце, 2 мал. ложки солі і стільки ж цукру, 1,2 кг свіжого гарбуза, 3 цибулини, по дрібці зіри, свіжомеленого перцю, 120 г масла вершкового.
- З яйця, борошна і половини солі замішують тісто як на манти. Воно залишається відпочивати на 15-17 хвилин.
- Лук ріжеться кубиками і обсмажується до рум’яного кольору. Далі він змішується з дрібними шматочками гарбуза, всім цукром, залишилася сіллю і всіма спеціями.
- Тісто ділиться на 4 частини, кожна дуже тонко розкочується і змащують розтопленим маслом. Пласти згортаються рулетами і викладаються на мантышницу. Вариться страва близько півгодини.
Готовий рулет ріжеться шматочками і поливається соусом зі сметани, часнику і солі.
Гарбузовий сік у домашніх умовах
Інгредієнти: 3,5 кг неочищеного овоча, 1 л фільтрованої води, 12 великих ложок піску, сік або половини великого лимона, 5 г лимонної кислоти.
- Гарбуз позбавляється від усього зайвого. Її м’якоть ріжеться грубими шматками і залити невеликою кількістю води.
- Овоч вариться 35-40 хвилин.
- Далі він розбивається блендером, подслащивается. Додається сік лимона і лимонна кислота. Остання використовується тільки в тому випадку, якщо напій буде закриватися на зиму.
- Залишається пропустити масу через сито, залити водою і прокип’ятити протягом 5-6 хвилин.
Далі сік розливають по банках і закочується. Можна його остудити і пити відразу.
Морквяно-гарбузовий пиріг
Інгредієнти: по склянці тертої моркви і гарбуза, 1 лимон, 2 ст. найвищого гатунку борошна, щіпка солі, склянку цукру, 1 мал. л. негашеного соди.
- Терті овочі з’єднуються з піском і сіллю.
- У масу з першого кроку виливається сік 1 лимона, додається сода. Решта цитрусового (без кісточок) перемелюється в блендері.
- Сюди ж борошно просіюється.
- Тісто виливається у форму і запікається 35 хвилин при середній температурі.
Готова випічка посипається цукровою пудрою.
Як приготувати желе з гарбуза?
Інгредієнти: 290 г м’якоті гарбуза, 2 великі ложки желатину, цукровий пісок за смаком, 140 мл очищеної води.
- Желатин розвести у 60 мл води і на час залишається.
- Гарбуз заливається залишилася рідиною і гаситься до м’якості.
- До неї додається цукор за смаком. Овоч пюрируется.
- Набряклий желатин розігрівається і виливається до пюре.
- Після ретельного перемішування основа розливається по формах.
Пробувати ласощі можна після того, як вона проведе на холоді 2-2,5 години.
Смачне варення на десерт
Інгредієнти: кіло очищеного овоча, паличка кориці, великий лимон, 780 г цукру.
- Гарбузова м’якоть нарізати брусочками.
- Зверху висипається цукор. Каструля трохи струшується, щоб пісок рівномірно розійшовся по овочевим скибочкам.
- На зазначені компоненти викладаються тонкі кружечки лимона.
- Каструля залишається на столі до повного розчинення цукру. Чим тепліше в приміщенні, тим швидше це відбудеться.
- Ємність відправляється на вогонь і вариться 15-17 хвилин після закипання.
- Каструля знімається з плити і залишають на 8-9 годин.
- Далі варення знову доводиться до кипіння, вариться 15-17 хвилин і остуджується.
- Всього процедура повторюється 4 рази. Перед останньою партією в каструлю додається кориця.
Готове варення розливається по стерилізованим ємкостей, накривається кришкою, закутується пледом і залишають на добу. Тільки після цього банки переставляються в холод.