На перший погляд смажену картоплю здається дуже простою стравою, приготувати який не складе особливої праці. Насправді для того, щоб картопля вийшла розсипчастою, золотистої і рівномірно прожареної, необхідно дотримуватися ряду правил і знати деякі хитрощі.
Смажена картопля по простому рецептом
Існує безліч способів приготування цієї страви, але щоб зробити картопля, смажена на сковороді по простому рецептом, потрібні такі інгредієнти:
- 7-8 картоплин;
- дрібна сіль;
- рослинне масло.
Порядок роботи:
- Очистити картоплю, помити й нарізати соломкою.
- Розігріти в сковороді рослинний жир і викласти туди нарізку.
- Встановити максимальний нагрів.
- Коли нижній шар зарум’яниться, обережно перемішати, використовуючи дерев’яну лопатку, після чого посолити.
- Зменшити нагрів до мінімального рівня.
- Підсмажити картоплю до готовності, зрідка помішуючи.
На замітку. Щоб шматочки картоплі не злипалися і не розвалювалися, після нарізки слід потримати їх в мисці з холодною водою чверть години. Це дозволить видалити зайвий крохмаль.
Картопля з грибами на сковорідці
Рідкісний людина відмовиться спробувати смажену картоплю з грибами, це блюдо подобається практично всім. Для його приготування допустимо брати будь-який вид «лісового м’яса».
В процесі роботи знадобиться:
- 8-10 картоплин;
- 450 г грибів;
- 2 великих цибулини;
- чорний мелений перець;
- сіль;
- рафінована олія.
Послідовність приготування:
- Дрібно нашаткувати цибулю і відправити на сковороду пассироваться, а коли він стане прозорим, посолити, поперчити і додати нарізані гриби.
- Просмажити заготовку на середньому вогні, поки гриби не перестануть виділяти сік, після чого покласти порізану картоплю.
- Готувати страву, постійно помішуючи, ще 15 хвилин.
Смажену картоплю з грибами розкласти по тарілках, прикрасити зеленню і подати на стіл.
Картопля, смажена з цибулею
Щоб картопля з цибулею вийшов смачним і ароматним, варто використовувати в процесі приготування різні приправи. Можна додати гірчичні насіння, орегано, паприку, або придбати готову суміш для смаження картоплі.
Для приготування знадобиться:
- картопляні бульби середнього розміру;
- 2-3 цибулини;
- кілька часникових зубчиків;
- сіль;
- приправи для картоплі;
- рослинний жир.
Послідовність дій:
- Розігріти на сковороді рослинне масло і покласти туди очищені зубчики часнику, а коли вони підсмажаться до золотисто-коричневого кольору, видалити з ємності.
- Нашаткувати цибулю півкільцями і відправити зарумяниваться.
- Додати в посуд картоплю, посолити, посипати приправами і обсмажити на середньому вогні до готовності.
На замітку. Щоб на картоплі утворилася хрустка скоринка, перед смаженням його слід обдати окропом, а через кілька хвилин злити гарячу воду і висушити нарізку на рушник.
Готуємо картоплю в мультиварці
Картопля, зварений у мультиварці, виходить м’якше і соковитіше, ніж той, що пожарен на сковороді. З цієї причини багато господині вибирають саме такий варіант.
Для створення страви знадобиться:
- 4-5 картопляних бульб;
- кілька часникових зубчиків;
- зелень;
- сіль;
- чорний перець;
- рафінований жир.
Отже, готуємо в мультиварці:
- Нарізати очищену картоплю, залити водою і залишити на чверть години.
- Видалити рідину і розкласти нарізку для просушування, щоб не залишилося вологи.
- Розігріти в чаші приладу рослинний жир і викласти туди картоплю, після чого встановити режим «Випічка» і залишити на півгодини.
- Через 30 хвилин відкрити каструлю, додати сіль, перець, роздавлений часник, зелень, після чого продовжити готування.
Коли страва буде готове, дати йому настоятися під кришкою, і тільки потім розкладати по тарілках.
Картопля по-селянськи в духовці
Для приготування страви використовувати молоду картоплю, і запікати його, не знімаючи шкірки.
В процесі приготування знадобиться:
- 10 бульб картоплі;
- 3-4 часникових зубчиків;
- паприка;
- сушена зелень;
- гірчичні насіння;
- чорний і червоний перець;
- сіль;
- 6-7 столових ложок рослинного жиру;
- кондитерська калька.
Послідовність дій:
- Ретельно промити бульби під проточною водою, порізати на четвертинки і підсушити.
- Скласти картоплю в миску насипати сіль, приправи, додати роздавлений часник і залити рослинне масло. Останнього повинно бути достатньо, весь зайвий жир залишиться на кальці, тому економити не варто.
- Перемішати нарізку і дати постояти чверть години, а потім викласти на застелений калькою деко шкурками вниз і відправити запікатися.
Готову страву посипати рубаною зеленню і подати як гарнір до м’яса або риби.
Хрустка смажена картопля
Щоб приготувати смажена картопля з хрусткою скоринкою, потрібно багато жиру. Шматочки не повинні прилипати до дна або «прижариваться» один до одного, тому закладати нарізку доведеться в кілька етапів.
Для приготування знадобиться:
- картопляні бульби середнього розміру;
- рослинний жир і смалець в рівних частках;
- велика сіль.
Порядок роботи:
- Почистити картоплю і нарізати соломкою.
- Розтопити смалець, додати рослинний жир, сіль, почекати, поки суміш розжариться, помішуючи її дерев’яною лопаткою. Важливо сипати сіль саме на сковороду, оскільки якщо посолити сирої картопля, він почне віддавати сік і не буде хрустким.
- Викласти невелику порцію нарізки в посуд, підсмажити на сильному вогні, періодично помішуючи шумівкою.
- Таким же чином приготувати картоплю, що залишилася.
Увага! Щоб на картоплі утворилася хрустка скоринка, не можна закривати сковороду кришкою.
Картопля з часником і чебрецем
Чебрець — це ароматна трава, яку часто використовують при приготуванні різних страв. Можна взяти його як в свіжому, так і в сушеному вигляді, на смак це не особливо вплине.
Для роботи знадобиться:
- 8-10 картоплин;
- цибулина;
- кілька зубців часнику;
- чебрець;
- паприка;
- чорний мелений перець;
- сіль;
- рослинний жир.
Послідовність роботи:
- Почистити цибулю, порізати півкільцями і припустити на рослинному жирі.
- Нарізати картоплю, викласти в сковороду і підсмажити до утворення скоринки.
- Додати сіль, роздавлений часник, приправи і продовжити готування.
Слід зазначити, що спочатку картоплю смажать на сильному вогні, а коли нижній шар зарум’яниться, злегка зменшують нагрів.
Картопля, смажена з салом
Картопля на салі — ситне і соковите блюдо, до того ж, вона виходить більш м’якою на відміну від тієї, що пожарена на рослинному маслі.
Для роботи знадобиться:
- 6-7 картоплин;
- 50-70 г солоного сала;
- чорний перець;
- сіль;
- приправи для картоплі.
Послідовність дій:
- Порізати сало тонкими смужками, покласти в сковороду і тушкувати на повільному вогні, поки воно не почне віддавати жир. Після цього «шкварки» можна прибрати, але картопля вийде соковитіше, якщо залишити їх у посуді.
- Викласти в ємність нарізану часточками картоплю і обсмажити до напівготовності.
- Приправити страву сіллю, чорним перцем, спеціями для картоплі і продовжити обсмажування.
На замітку. Страва вийде смачніше, якщо за кілька хвилин до того, як зняти ємність з плити, полити картоплю збитими яйцями, після чого ретельно перемішати і накрити кришкою.