Коли всі звичні гарніри встигли набриднути, варто приготувати гарбуз, смажену на сковороді. Це оригінальний варіант доповнення до м’ясних страв. А можна подавати овоч, приготовлений таким чином, і як самостійне пісне/вегетаріанське або просто легке і поживне блюдо.
Смажений гарбуз на сковороді з часником
Таке частування вважається відмінною заміною улюбленої всіма смаженої картоплі.
Воно виходить менш калорійним і дозволено до вживання навіть на деяких дієтах.
Інгредієнти:
- гарбуз – півкіло;
- борошно – 3 десертні ложки;
- асорті свіжої зелені – 70 г;
- часник – 3 – 4 зубки;
- сіль і масло.
Приготування:
- Щоб приготувати смачну смажену гарбуз з часником, насамперед потрібно порізати очищений овоч великими скибочками.
- Присолити кожен шматочок. Обваляти їх в просіяної борошні.
- Обсмажити яскраві скибочки на розігрітій олії до рум’яної скоринки. Вони повинні стати м’якими.
- Подрібнити зелень і часник.
Змішати інгредієнти з четвертого кроку з смаженими овочевими шматочками. Подати до столу.
Як смачно посмажити з цибулею
Інгредієнти:
- гарбуз – півкіло;
- цибуля – 3 шт.;
- масло, сметана, сіль і спеції.
Приготування:
- Щоб посмажити гарбуз з цибулею, для початку потрібно порубати невеликими шматочками.
- Скибочки очищеного гарбуза повинні вийти крупніше.
- Спочатку на розігрітій олії до рум’янцю приготувати лук. Перекласти його в окремий посуд.
- На що залишився в сковороді жирі до м’якості довести гарбуз. Посолити і всипати вибрані спеції.
Повернути в сковороду цибулю. Смажити компоненти разом 3 – 4 хвилини, щоб продукти «обмінялися» смаками.
З цукром і яблуком
Такий рецепт дозволяє приготувати незвичайний дуже смачний десерт. Особливо сподобається він самим маленьким гурманам.
Інгредієнти:
- очищена від всього зайвого гарбуз – півкіло;
- вершковий жир – 60 – 70 г;
- кориця – 1 – 2 щіпки;
- яблука (кислуваті) – 3 шт.;
- цукор – 5 десертних ложок;
- вода – ½ ст.;
- родзинки – 1 невелика жменя;
- подрібнені волоські горішки – за смаком.
Приготування:
- Порізати гарбуз мініатюрними кубиками. Чим дрібніше вони вийдуть, тим смачніше виявиться десерт і тим швидше він приготується.
- Також подрібнити яблука без шкірки і серцевин.
- Підготовлені плоди з’єднати в чавунній сковорідці з розтопленим жиром.
- Зверху засипати цукром (половиною) і корицею.
- Все закрити щільною кришкою і томити на маленькому вогні трохи менше півгодини. Часто помішувати.
- Додати заздалегідь промитий ізюм без кісточок та інший цукор. Вже не накривати ємність кришкою.
- Готувати страву до появи легкої карамельної скоринки на фруктово-овочевих шматочках.
Вийшов ніжний десерт з цукром і сухофруктами можна пробувати і гарячим, і холодним.
Смажена гарбуз в паніровці
Інгредієнти:
- гарбуз – 330 – 350 г;
- яйця – 2 шт.;
- сухарна крихта – ½ ст.;
- борошно – 30 г;
- сіль, олія.
Приготування:
- Порубати очищений овоч великими, але тонкими шматочками.
- В окремій ємності збити яйця з дрібкою дрібної солі. Не потрібно домагатися стану густої пишної піни. Достатньо, щоб складові яєць добре змішалися.
- Спочатку гарбузове скибочки обваляти в борошні, висипані на плоску тарілку.
- Потім вмочити в яєчну масу.
- В останню чергу – обваляти в сухарній крихті.
- Обсмажити овочеві шматочки на розігрітому рослинному або вершковому жирі з двох сторін до готовності.
Перед подачею викласти гарбуз на рушники з паперу, щоб на столі не було зайвого жиру.
З солодким сметанним соусом
Інгредієнти:
- гарбуз (тільки м’якоть) – 300 – 330 г;
- цукор – 1 десертна ложка;
- сметана – 1/3 ст.;
- ванілін – за смаком;
- олія для смаження.
Приготування:
- М’якоть гарбуза порізати на брусочки.
- Опустити шматочки в сковорідку з будь-яким розігрітим маслом.
- Обсмажити до появи хрусткої скоринки зверху скибочок і м’якості їх усередині. Відмінно підходить для приготування гарбуза за таким рецептом фритюрниця. Правда, масло в такому випадку буде витрачатися неекономно.
- Для приготування солодкого соусу змішати жирну сметану, цукор-пісок і ванілін. Можна збити інгредієнти блендером/міксером.
Подати гарячі гарбузове шматочки до столу разом з ніжним соусом в якості десерту.
З кедровими горішками
Інгредієнти:
- гарбуз – півкіло;
- вершкове масло (не менше 72%) – 30 – 40 г;
- кориця (подрібнена) – на кінчику ложки;
- цукор – 5 десертних ложок;
- очищені кедрові горішки – 1 – 2 жмені.
Приготування:
- Помити і очистити овоч. Порізати його на шматочки. Довжина кожного повинна вийти не менше 6 см, а товщина – приблизно ½ див.
- Розтопити масло на чавунній сковорідці.
- Посмажити на помірному вогні гарбузове скибочки. Сковороду при цьому не закривати.
- Коли гарбуз стане рум’яною, посипати його цукром і корицею. Закрити кришку і поставити масу на самому повільному вогні 6 – 7 хвилин.
Готове частування посипати очищеними горішками.
З пряним томатним соусом
Інгредієнти:
- гарбуз – 1 кілограм;
- борошно – 80 г;
- мелена паприка і насіння коріандру – по великої щіпці;
- стиглі томати – 4 – 5 шт.;
- часник – 1 – 2 зубчики;
- зелень кінзи – по смаку;
- сіль, олія.
Приготування:
- Щоб приготувати гарбуз із незвичним пікантним соусом, для початку потрібно порізати її середніми скибочками. Товщина кожного не повинна перевищувати 1 див. З скибочок обов’язково зрізати тверду шкірку.
- Окремо змішати молоко і борошно. Обваляти в цій суміші гарбуз. Залишити хвилин на 12.
- Струсити з шматочків надлишки сухої маси, обсмажити до появи рум’яної скоринки у великому обсязі масла.
- Шматочки помідорів без шкірки відправити в окрему сковорідку з олією. Туди ж додати подрібнений часник, всі спеції і рубану зелень. Посолити. Насіння коріандру попередньо потовкти.
- Довести масу до кипіння, після чого гасити чверть години на повільному вогні.
Соус протерти через дрібне сито і полити їм готову гарбуз.
Щоб смажена гарбуз вийшла по-справжньому смачною, незалежно від вибраного рецепту, дуже важливо вибрати максимально стиглий соковитий і солодкий овоч. Такі плоди найпростіше знайти в продажу в серпні-вересні. Можна використовувати для приготування обговорюваних частувань і заморожену гарбуз, але в цьому випадку їх смак буде злегка програвати.