Смажений гарбуз на сковороді – 7 рецептів

Коли всі звичні гарніри встигли набриднути, варто приготувати гарбуз, смажену на сковороді. Це оригінальний варіант доповнення до м’ясних страв. А можна подавати овоч, приготовлений таким чином, і як самостійне пісне/вегетаріанське або просто легке і поживне блюдо.

Смажений гарбуз на сковороді з часником

Таке частування вважається відмінною заміною улюбленої всіма смаженої картоплі.

Воно виходить менш калорійним і дозволено до вживання навіть на деяких дієтах.

Інгредієнти:

  • гарбуз – півкіло;
  • борошно – 3 десертні ложки;
  • асорті свіжої зелені – 70 г;
  • часник – 3 – 4 зубки;
  • сіль і масло.

Приготування:

  • Щоб приготувати смачну смажену гарбуз з часником, насамперед потрібно порізати очищений овоч великими скибочками.
  • Присолити кожен шматочок. Обваляти їх в просіяної борошні.
  • Обсмажити яскраві скибочки на розігрітій олії до рум’яної скоринки. Вони повинні стати м’якими.
  • Подрібнити зелень і часник.

Змішати інгредієнти з четвертого кроку з смаженими овочевими шматочками. Подати до столу.

Як смачно посмажити з цибулею

Інгредієнти:

  • гарбуз – півкіло;
  • цибуля – 3 шт.;
  • масло, сметана, сіль і спеції.

Приготування:

  • Щоб посмажити гарбуз з цибулею, для початку потрібно порубати невеликими шматочками.
  • Скибочки очищеного гарбуза повинні вийти крупніше.
  • Спочатку на розігрітій олії до рум’янцю приготувати лук. Перекласти його в окремий посуд.
  • На що залишився в сковороді жирі до м’якості довести гарбуз. Посолити і всипати вибрані спеції.

Повернути в сковороду цибулю. Смажити компоненти разом 3 – 4 хвилини, щоб продукти «обмінялися» смаками.

З цукром і яблуком

Такий рецепт дозволяє приготувати незвичайний дуже смачний десерт. Особливо сподобається він самим маленьким гурманам.

Інгредієнти:

  • очищена від всього зайвого гарбуз – півкіло;
  • вершковий жир – 60 – 70 г;
  • кориця – 1 – 2 щіпки;
  • яблука (кислуваті) – 3 шт.;
  • цукор – 5 десертних ложок;
  • вода – ½ ст.;
  • родзинки – 1 невелика жменя;
  • подрібнені волоські горішки – за смаком.
Дивіться також:  Курка тушкована в сметані – 8 рецептів приготування на сковороді в духовці і мультиварці

Приготування:

  • Порізати гарбуз мініатюрними кубиками. Чим дрібніше вони вийдуть, тим смачніше виявиться десерт і тим швидше він приготується.
  • Також подрібнити яблука без шкірки і серцевин.
  • Підготовлені плоди з’єднати в чавунній сковорідці з розтопленим жиром.
  • Зверху засипати цукром (половиною) і корицею.
  • Все закрити щільною кришкою і томити на маленькому вогні трохи менше півгодини. Часто помішувати.
  • Додати заздалегідь промитий ізюм без кісточок та інший цукор. Вже не накривати ємність кришкою.
  • Готувати страву до появи легкої карамельної скоринки на фруктово-овочевих шматочках.

Вийшов ніжний десерт з цукром і сухофруктами можна пробувати і гарячим, і холодним.

Смажена гарбуз в паніровці

Інгредієнти:

  • гарбуз – 330 – 350 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • сухарна крихта – ½ ст.;
  • борошно – 30 г;
  • сіль, олія.

Приготування:

  • Порубати очищений овоч великими, але тонкими шматочками.
  • В окремій ємності збити яйця з дрібкою дрібної солі. Не потрібно домагатися стану густої пишної піни. Достатньо, щоб складові яєць добре змішалися.
  • Спочатку гарбузове скибочки обваляти в борошні, висипані на плоску тарілку.
  • Потім вмочити в яєчну масу.
  • В останню чергу – обваляти в сухарній крихті.
  • Обсмажити овочеві шматочки на розігрітому рослинному або вершковому жирі з двох сторін до готовності.

Перед подачею викласти гарбуз на рушники з паперу, щоб на столі не було зайвого жиру.

З солодким сметанним соусом

Інгредієнти:

  • гарбуз (тільки м’якоть) – 300 – 330 г;
  • цукор – 1 десертна ложка;
  • сметана – 1/3 ст.;
  • ванілін – за смаком;
  • олія для смаження.

Приготування:

  • М’якоть гарбуза порізати на брусочки.
  • Опустити шматочки в сковорідку з будь-яким розігрітим маслом.
  • Обсмажити до появи хрусткої скоринки зверху скибочок і м’якості їх усередині. Відмінно підходить для приготування гарбуза за таким рецептом фритюрниця. Правда, масло в такому випадку буде витрачатися неекономно.
  • Для приготування солодкого соусу змішати жирну сметану, цукор-пісок і ванілін. Можна збити інгредієнти блендером/міксером.
Дивіться також:  Домашня локшина на яйцях – 4 рецепта

Подати гарячі гарбузове шматочки до столу разом з ніжним соусом в якості десерту.

З кедровими горішками

Інгредієнти:

  • гарбуз – півкіло;
  • вершкове масло (не менше 72%) – 30 – 40 г;
  • кориця (подрібнена) – на кінчику ложки;
  • цукор – 5 десертних ложок;
  • очищені кедрові горішки – 1 – 2 жмені.

Приготування:

  • Помити і очистити овоч. Порізати його на шматочки. Довжина кожного повинна вийти не менше 6 см, а товщина – приблизно ½ див.
  • Розтопити масло на чавунній сковорідці.
  • Посмажити на помірному вогні гарбузове скибочки. Сковороду при цьому не закривати.
  • Коли гарбуз стане рум’яною, посипати його цукром і корицею. Закрити кришку і поставити масу на самому повільному вогні 6 – 7 хвилин.

Готове частування посипати очищеними горішками.

З пряним томатним соусом

Інгредієнти:

  • гарбуз – 1 кілограм;
  • борошно – 80 г;
  • мелена паприка і насіння коріандру – по великої щіпці;
  • стиглі томати – 4 – 5 шт.;
  • часник – 1 – 2 зубчики;
  • зелень кінзи – по смаку;
  • сіль, олія.

Приготування:

  • Щоб приготувати гарбуз із незвичним пікантним соусом, для початку потрібно порізати її середніми скибочками. Товщина кожного не повинна перевищувати 1 див. З скибочок обов’язково зрізати тверду шкірку.
  • Окремо змішати молоко і борошно. Обваляти в цій суміші гарбуз. Залишити хвилин на 12.
  • Струсити з шматочків надлишки сухої маси, обсмажити до появи рум’яної скоринки у великому обсязі масла.
  • Шматочки помідорів без шкірки відправити в окрему сковорідку з олією. Туди ж додати подрібнений часник, всі спеції і рубану зелень. Посолити. Насіння коріандру попередньо потовкти.
  • Довести масу до кипіння, після чого гасити чверть години на повільному вогні.

Соус протерти через дрібне сито і полити їм готову гарбуз.

Щоб смажена гарбуз вийшла по-справжньому смачною, незалежно від вибраного рецепту, дуже важливо вибрати максимально стиглий соковитий і солодкий овоч. Такі плоди найпростіше знайти в продажу в серпні-вересні. Можна використовувати для приготування обговорюваних частувань і заморожену гарбуз, але в цьому випадку їх смак буде злегка програвати.

Дивіться також:  Ковбаса краківська – 3 рецепта виготовлення в домашніх умовах
Прокрутка до верху