Страви з риби – 20 рецептів: холодні і гарячі страви, дієтичні і на святковий стіл

Дієтичні рецепти

Міцна імунна система, прекрасний стан волосся, тонка талія — результат включення в наш раціон нежирної морської риби. Для дитячого організму це взагалі обов’язковий елемент здорового харчування.

Дієтичний рибний суп

Необхідні компоненти:

  • морква;
  • картопля — 3 шт.;
  • свіжа тріска — 1 шт.;
  • цибуля-порей — 1 шт.;
  • стручок чилі;
  • лист лавра, сіль, приправа.

Спосіб приготування:

  • Очищену картоплю нарізаємо невеликими брусочками, заливаємо питною водою і залишаємо на годину в такому стані. Зайвий крохмаль осяде на дні ємності, що зробить бульйон абсолютно прозорим.
  • Викладаємо в каструлю з двома літрами окропу брусочки картоплі і нашатковану кругляком моркву. Сюди ж додаємо приправу із сухих коренів петрушки і селери, добре митий і нарізаний на тонкі кільця цибулю і подрібнений чилі. Солимо і перчимо бульйон, відварюємо продукти на середньому вогні до напівготовності.
  • Рибу очищаємо від луски і кісток, поділяємо невеликими шматками, які додаємо до решти компонентів. Приєднуємо лист лавра і продовжуємо процес ще 20 хвилин, не забуваючи знімати піну.

Дієтичний рибний суп готовий. Подаємо блюдо разом з нарубаною зеленню.

Стейк з червоної риби на пару

Якщо шукати прості рецепти приготування риби, щось більш примітивне знайти навряд чи вдасться. Але готову страву при цьому виходить, ну дуже смачним!

Список продуктів:

  • сьомга — 400 г;
  • невеликий лимон;
  • сіль.

Приготування:

  • Очищаємо червону рибу від луски, добре миємо й ретельно промокає. Залишати шкірку — питання не принципове, тому чинимо за своїм уподобанням.
  • Гострим ножем поділяємо шматок на пласти, приправляємо скибочки сіллю і перцем. Укладаємо їх на решітку пароварки і тушкуємо страва до півгодини.
  • Небажано скорочувати час парової обробки продукту, оскільки м’ясо повинно бути готове повною мірою.
Дивіться також:  Риба, запечена з овочами в духовці – 8 рецептів приготування

Сервіруємо стейки з червоної риби часточками лимона і гілочками зелені.

Скумбрія, запечена з овочами

Склад компонентів:

  • картопля, томати — по 3 шт.;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • тушка скумбрії — від 500 м;
  • баклажан;
  • плід солодкого перцю;
  • половинка лимона;
  • олія (оливкова або соняшникова);
  • сіль, італійські трави, перець.

Процес приготування:

  • Нарізаємо заздалегідь підготовлену рибу на порційні частини.
  • Очищені і помиті овочі шаткуємо шайбами, а цибулю — кільцями.
  • Обробляємо форму маслом і на дно викладаємо картоплю. На ньому маємо шматочки скумбрії, відтворюючи її первісний вигляд. Збризкуємо рибу соком лимона і пісним маслом.
  • Далі на вільні місця поміщаємо нарізані овочі: цибуля, помідор, смужки солодкого перцю і слайсы очищеного баклажана. Закладаємо компоненти, чергуючи їх між собою. Не забуваємо приправляти продукти сіллю, перцем і запашними італійськими травами.
  • Відправляємо страву на 40 хвилин в духову шафу, нагріту до t=190°C.

Скумбрія, запечена з овочами, перетворилася на дуже смачне блюдо, швидше, нагадує яскраву пахучий клумбу.

Філе тріски в мультиварці

Необхідні продукти:

  • помідори — 6 шт.;
  • невеликі цибулини — 2 шт.;
  • філе тріски — 800 г;
  • оцет яблучний — 7 мл;
  • черносливы — 2 шт.;
  • розмарин — 3 гілочки;
  • очищена вода — ½ склянки;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 20 г;
  • сіль, спеції.

Технологія приготування:

  • Моєму черносливы, ошпарюємо окропом, розрізаємо навпіл і виймаємо кісточки.
  • Подрібнюємо цибулю, викладаємо його в чашу агрегату і обсмажуємо до м’якого стану, вибравши програму «Випічка». Вливаємо оцет і 2 хвилини прогріваємо складу.
  • Розморожене філе тріски ділимо на порції, пінцетом видаляємо кісточки. Помідори розбиваємо блендером.
  • Приєднуємо всі підготовлені продукти до цибулі, приправляємо всі разом сіллю і спеціями, включаючи листя розмарину, і заливаємо отриманим томатним пюре.
  • Переводимо мультиварку в режим «Гасіння» і вибираємо на таймері час приготування 30 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати смачне картопляне пюре

Пікантний смак страви забезпечений оригінальним поєднанням черносливов і томатів. Свіжі помідори цілком доречно замінити консервованим овочами.

Дорадо в духовці у фользі

Перелік інгредієнтів:

  • половинка лимона;
  • кілька гілочок петрушки і кропу;
  • картопля — 5 шт.;
  • риба дорадо — 700 г;
  • масло і плоди (10 шт.) оливок;
  • сіль, перець.

Порядок приготування:

  • Іспанська хижачка, в перекладі означає «золотава», виправдала «дорогоцінний» назва своїм чудовим смаком. Приступаючи до обробки риби, спочатку видаляємо на плавниках гострі шипи, про які можна сильно і дуже болісно поранитися.
  • Тушки очищаємо, витягаємо зябра і нутрощі, м’ясо миємо і просушуємо серветками. Риба, приготована в цілому вигляді, краще зберігає корисні якості, стає найбільш соковитою і ніжною.
  • Змащуємо дораду маслом оливок, приправляємо сіллю і перцем зовні і зсередини, поміщаємо в черевце гілочки зелені і часточки лимона.
  • З двох шарів фольги майструємо форму-човник і обробляємо її рослинним жиром. Викладаємо підготовлену рибу і оточуємо її нарізаним брусочками картоплею.
  • Солимо і перчимо бульби, скроплюємо маслом і відправляємо на 20 хвилин в духовці (220°C).

Наш паперовий «фрегат» зберіг всі соки і аромати продуктів. Коренеплоди і м’ясо риби обмінялися взаємними смаковими «симпатіями». Подаємо страву виключно з білим вином. Такі традиції!

Прокрутка до верху