Стрілки часнику рецепт приготування на зиму – 13 рецептів
Квітконосне стебло часнику має дуже специфічний присмак і різкі ароматні нотки, завдяки ефірів у маслах, що містяться у великих кількостях. Тому у нього є величезна кількість шанувальників, які вважають страву з цим «гострим» інгредієнтом неймовірно смачним і діляться один з одним різноманітними рецептами приготування часникових стрілок.
Як оригінально приготувати часникові стрілки замариновані з зеленню?
Набір продуктів для даної зимової заготівлі досить невеликий і економічний. Це блюдо ще називається «часникова черемша», з додаванням зелені для ароматності і високих смакових якостей.
На розсуд, подрібнюємо часникові стебла на дрібні відрізки (2-6см), середні та довгі, все залежить від розміру баночок для закрутки та особистих уподобань.
Зелень петрушки і кропу гарненько промиваємо і рубаємо дрібніше.
Стерилізовані баночки заповнюємо подрібненими стеблами з зеленню і заливаємо киплячою рідиною.
Рідина з баночок через кілька хвилин злити. Закипілої розсільної рідиною (вода, цукор, концентрований оцет 70%, харчова сіль) заливаємо вміст ємності і закатуємо, прибираємо остигати.
Сховати у сухому місці, з температурою повітря не більше 22 С.
Стрілки від часнику з перцем і корицею в маринаді
Після визнання страви, коли воно пішло в «народ», кожен намагається додати свою пікантну нотку. Рецепти часникових стрілок бувають у незвичних поєднаннях, але з запашним перцем і пікантною корицею обов’язково сподобаються.
Щоб закрутити 0,5 л заготовки потрібно:
стебло часнику;
зерна гвоздики – 3шт;
горошки чорного перцю — 4-5шт;
кориця – частина палички
цукровий пісок – 1ст.л.;
харчова сіль – 2ст.л.
нерозведений оцет (70%) – 1ч.л.
Покрокове кулінарний процес:
Промиваємо під проточною водою часникові стебла, обрізаємо верхівки (суцвіття). Мельчим стебла на відрізки певної довжини (4-6 см), чим вони коротші, тим більше вміститься в ємність для закрутки.
В баночки, заздалегідь простерилізовану, на дно викладаємо шматочок кориці, горошок верху прянощів щільно укладаємо подрібнений стебло часнику.
Заливаємо киплячою рідиною, залишаємо на деякий час (2-3 хвилини).
Виливаємо рідину і заливаємо банки готовим розсолом, який можна приготувати з цукрового піску, харчової солі і необхідної кількості води. Доводиться до закипання.
Тільки закипевшим розсолом заливаються стерилізовані баночки з квітконосами часниковими. Зверху виливається есенція оцтова.
Ємності з вмістом закочуються стерильними кришками, які перевертаються і забираються в темне приміщення з температурою повітря не більше 20 С.
Стрілки від часнику із зернами гірчиці в маринаді
Маючи перед собою свіжі стебла часнику, задаєшся питанням: «Що приготувати незвичайне зі стрілок від часнику?» Поєднання з гірчицею надає гармонійний смак цього овочу.
Знадобляться певні продукти, з розрахунку банки на 700гр:
стебло часнику;
парасолька кропу – 1шт.;
листя лавра – 1-2штуки;
горошки чорного перцю – 1ч.л.;
гірчиця зернова – 0,5 ст. л.
цукровий пісок – 2 ст. л;
харчова сіль – 1ст.л;
вода фільтрована – 1л;
розведений оцет (9%) – 100мл.
Опис кулінарного процесу:
Під водяним душем всполосните часникові стебла, зірвавши верхні частини (суцвіття).
Подрібнити стебла на відрізки довжиною 4-6см.
Залити ємність з пагонами часнику окропом на деякий час (3-4 хвилини). Воду злити.
У банки, заздалегідь простерилізовану, на дно викласти парасольки кропу і листя лавра.
Щільно закласти весь обсяг банки пагонами часнику.
Зверху кинути гірчичні зерна і посипати горошинами перцю.
Готується розсільну рідина шляхом змішування і кип’ятіння у воді цукрового піску, харчової солі. В момент кипіння влити столовий оцет.
Залити киплячою розсільної рідиною банки, дати охолонути з перевернутими вниз кришками.
Прибрати в затемнене приміщення з температурою повітря не вище 20 С.
Укладаємо подрібнені стрілки від часнику щільніше в баночки, заздалегідь простерилізовану. Заливаємо киплячим розсолом.
Закорковуємо кришками і ставимо остигати догори дном.
Зберігаються закрутки в темному, прохолодному приміщенні.
Ловлення стебла часнику з паприкою і коріандром на зиму
Ця чудова закуска змусить прокинутися в зимовий період і подарує багато гастрономічних вражень.
Знадобляться продукти:
часникові квітконоси – 0,4 кг;
зубці часнику – 3шт;
масло пісне – 50мл;
соус із сої – 50мл;
паприка – 4ст.л.;
харчова сіль – 1ст.л.
розведений 9% оцет – 1ст.л.;
подрібнений коріандр – 1ч.л.;
горошини перцю (чорний і червоний) – 3шт;
цукровий пісок – 1ст.л;
Поетапне опис кулінарного процесу:
Молоді часникові стебла помити, зрізати верхівки суцвіть, порізати на частини потрібної довжини приблизно 4-6см.
На розпечену сковороду з маслом акуратно всипати подрібнені часникові стебла. Тривалість обжарювання 10 хвилин.
Наливаємо соус із сої разом з розведеним 9% оцтом. Чекаємо, поки вміст сковороди почне закипати, і доповідаємо горошки перцю, коріандр мелений, харчову сіль, цукровий пісок, паприку.
Змішати і внести подрібнений під пресом часник.
В стерилізовані баночки розкладаємо щільніше стебла від часнику і закатуємо кришками.
Пряна паста з часникових стрілок з аґрусом і кінзою
Ще одна з численних варіацій рецептур створення з стебел часнику. Цінителі по — гостріше і кінзи дане блюдо оцінять по достоїнству.
Необхідний певний список продуктів:
квітконоси від часнику – 500гр;
ягоди агрусу – 500гр;
масло пісне – 80мл;
харчова сіль – 1,5 ст. л;
петрушка, кінза по одному пучку
Покрокове приготування:
Добре промити водяним душем соковиті стебла часнику, обламати верхівки суцвіть.
Ягоди агрусу всполоснуть, обсушити і відірвати хвостики.
М’ясорубкою перемолоти агрус і часникові стрілки в пастоподібну масу.
Зелень кінзи і кропу ретельно змити, подрібнити.
Пісне масло, зелень додати до перемеленої однорідної пасти агрусу і стебел часнику.
Банки і пластикові кришки простерилізувати. Заповнити банки масою, закатати.
Місце зберігання повинно бути темним і прохолодним.
Стрілки часнику з чебрецем і базиліком
Чебрець і базилік мають у своєму складі ефірні масла, які виділяють досить сильний запах і специфічний, освіжаючий присмак. У поєднанні зі стеблами часнику створять кулінарний витвір.
Необхідні інгредієнти:
стебла від часнику – 0,7 кг;
суміш зеленої частини рослин чебрецю, базиліка, кропу – 0,3 кг;
готова приправа («Вегетта») – 6ст.л.
Покрокове опис кулінарного процесу:
Промиті і обсохлі квітконоси від часнику і всієї зелені перемолоти за допомогою м’ясорубки.
Отриману ароматну масу приправити «Вегеттой». Гарненько все перемішати.
Стерилізовані банки заповнити пастоподібної масою і закрити капроновими кришками.
Місце зберігання вибрати прохолодне, без прямих влучень сонячних променів.
Смажені стрілки часнику
Якщо немає достатнього часу або визначеного списку інгредієнтів, щоб приготувати оригінальне блюдо, але є соковиті квітконоси часнику, тоді можливо швидко спорудити гарнір для рибних, м’ясних страв або піднести як одиночне блюдо.
Необхідні стрілки від часнику, харчова сіль, масло (пісне або вершкове).
Процес приготування:
Обполоснути водяним душем стебла часнику. Не придатні верхівки обламати. Подрібнити стели на частини потрібного розміру.
Коли в сковороді масло почне закипати акуратно зсипати нарізані часникові стебла, посолити і прожарювати до пом’якшення.
Тушковані стрілки часнику в томаті
Одне з доступних, не складного у кулінарній обробці страви, яке завжди виходить ароматним і дуже ситним.
Необхідні продукти:
стрілка від часнику – 0,3 кг;
свіжі помідори (2шт.) або паста з томатів (1ч.л.);
цибуля-ріпка – 1-2головки;
зелена частина кропу і петрушки – по 1/2пучка;
харчова сіль – ½ ч. л;
масло пісне – 50гр;
мелений чорний перець.
Етапи приготування:
Стрілки від часнику, промиті, з обрізаними верхівками, порізати на частини потрібного розміру.
В прогріту сковороду налити олію, викласти подрібнену цибулю.
Коли цибуля почне набувати карамельного відтінку додати до нього соковиті стрілки часнику.
Після томління в продовження 6-9 хвилин ввести розведену з водою пасту з томатів або нарізані часточками свіжі помідори.
Готувати до моменту, поки стрілки від часнику розм’якшиться і поміняють відтінок кольору на темно болотний.
За пару хвилин до подачі посипати тушковану масу дрібно нарубаною зеленню.
Цей специфічний смак стебел овоча не залишить байдужими тих, хто любить смак квашених овочів.
Необхідні певні інгредієнти:
квітконоси від часнику;
джерельна вода – 0,4 л;
сіль – 15гр;
укропные парасольки – 2-3шт;
концентрований оцет (9%) – 10мл
Покрокове приготування:
Часникові стебла відібрати, обмити водяним душем, дати обсохнути.
Порізати на частини потрібного розміру, наприклад, 4-6см.
Окропом води залити об’ємну ємність зі стеблами часнику, залишити, вилити воду через 2 хвилини.
Закип’ятити маринад, що складається з води, солі, перед кипінням додати розведений 9% оцет.
Заповнені часниковими стеблами і парасольками кропу ємності залити розсолом розсолом.
Зверху покрити бавовняною тканиною і придавити гнітом, щоб зверху проступила рідина маринаду.
Прибрати кваситься в прохолодне приміщення на кілька тижнів.
Лечо з часникових стрілок
У зимовий період рецепт буде мати величезний успіх і ємності з нею будуть швидко зникати, опинившись на святковому або повсякденному столі.
Щоб приготувати цю смачну закрутку знадобляться:
часниковий квітконіс (стрілки) – 1000гр;
паста з томатів – 500гр;
фільтрована вода – 500мл;
столовий оцет (9%) – 100мл;
масло пісне – 100мл;
цукор-пісок – 100гр;
сіль – 1ст.л.;
зелень
Поетапне приготування:
Молоді стебла часнику відібрати, промити під водяним душем, дати обсохнути. Розділити ножем або ножицями стрілки від часнику на відрізки потрібного розміру (3-6см).
Приготувати розсіл з фільтрованої води, харчової солі, цукру-піску, пасти з томатів. Поставити в об’ємну ємність на жар, дати закипіти.
У окріп води обережно засипаємо нарізані часникові частини і залишаємо на середньому жарі нудитися трохи більше 20 хвилин.
Зелень ретельно промити, дрібно порізати і відправити до киплячу масу. Слідом влити розведений 9% оцет.
Протомитися вміст кілька хвилин і закочувати.
В стерилізовані баночки щільно укладаємо часниково-томатну суміш і закриваємо стерильними кришками.
Закутуємо банки у грубу матерію догори дном і даємо остудитися.
Сховати в темне місце, з температурою не вище 23 С до запитання.
Пікантний соус зі стрілок часнику на зиму через м’ясорубку
Рецепт простий, швидкий у створенні, використовується як пікантний соус або заправка до різноманітних гарячих страв.
Необхідний певний список інгредієнтів:
стрілки від часнику – 500гр;
сіль харчова – 100гр;
спеція коріандр
Рецептура приготування:
Ретельно вимити від забруднень стебла часнику, дати обсохнути.
Приготований обсяг сировини перемолоти м’ясорубкою.
Змішати часникову масу з харчовою сіллю і подрібненим коріандром.
В баночки середнього розміру розкласти готовий соус, закупорити пластиковими кришками.
Сховати в приміщення з температурою повітря не більше 18 С.
Приправа з часникових стрілок з кропом «Для перших страв»
Нестандартна суміш додасть блюдам освіжаючий, вибуховою смак і допоможе прокинутися до життя в зимові холоди.
Знадобиться:
стрілки від часнику – 500гр;
сіль харчова – 1,5 ст. л;
пучок кропу
Приготування приправи:
Молоді стебла часнику і пучок кропу добре промиваємо. Даємо просушитись.
Перемелюємо через м’ясорубку підготовлені інгредієнти.
Підсолюємо, змішуємо.
Розкладаємо по банках, не забуваючи присолити ще зверху, для кращої консервації і прибираємо зберігатися в холодне темне місце.