Харчо – це наваристий м’ясної суп з яловичини з рисом і спеціями. Серед усіх страв грузинської національної кухні суп Харчо є одним з найулюбленіших і найпоширеніших. Його готують практично в кожному будинку. При цьому, кожна господиня додає в нього щось своє особливе. Варіантів приготування цього супу величезна безліч. Ми розглянемо варіант класичного приготування Харчо, з чорносливом, по-грузинськи й інші варіанти. Таким чином, кожен кухар зможе сам вирішити який суп йому доведеться по–смаку.
Класичний рецепт
Для варіння супу краще всього використовувати яловичу грудинку на кістки. Вона досить жирна і суп вийде наваристим і дуже смачним.
Щоб приготувати за класичним рецептом Харчо нам знадобляться наступні інгредієнти:
- Яловичина на кості
- Волоські горіхи
- Часник
- Цибуля
- Рис
- Ткемалі
- Червоний перець Чилі
- Хмелі-сунелі
- Базилік, петрушка
М’ясо необхідно промити, крупно нарізати і покласти вариться. Води в каструлю краще всього брати повністю, щоб в процесі варіння вона википить, її не довелося підливати заново.
При варінні необхідно постійно знімати піну, що утворюється, щоб бульйон залишався чистим.
Після закипання необхідно зменшити вогонь і накривши кришкою залишити, вариться не менше півтора годин.
Цибулю почистити і порізати великими перами, розділивши його навпіл. Краще використовувати маленькі голівки, вони більш соковиті і ніжні.
Після приготування м’яса його необхідно витягнути з каструлі, обробити відокремити від кісток і порізати на невеликі шматочки. Важливо щоб в бульйоні не залишилося дрібних осколків кісток і найкраще його процідити через сито або марлю.
Після цього у готовий бульйон покласти цибулю і приготоване м’ясо.
Рис необхідно замочити в теплій воді і добре промити, злив його кілька разів до того моменту, поки вода не стане прозорою. Краще всього використовувати звичайний круглозерний рис. Важливо щоб він разваривался, віддаючи в бульйон відвар, тому пропарений або дроблений рис, для цього не підійдуть.
Всього необхідно покласти близько п’яти столових ложок рису залежно від обсягу каструлі.
Далі в суп необхідно додати грузинський соус ткемалі. У Грузії його готують, використовуючи будинку томатну пасту і особливі спеції і трави. У нас його можна знайти в готовому варіанті.
Необхідно покласти червоний гострий перець і томатну пасту в бульйон після закипання. Накрити кришкою і дати покипіти десять хвилин.
Волоські горіхи необхідно очистити і дрібно потовкти.
Часник необхідно очистити і подрібнити, після чого додати до горіхів і все це дуже ретельно розмішати до утворення однорідної консистенції.
Після додаємо цю суміш в бульйон, разом з приправою хмелі-сунелі і паприкою. Додайте сіль і червоний мелений перець за смаком.
Дати закипіти і варити хвилин п’ять, після чого в останню чергу покласти кінзу і лавровий лист. Вимкнути вогонь і, не знімаючи кришки дати настоятися хвилин п’ятнадцять.
Суп Харчо по класичному рецепту готовий.
Суп Харчо з чорносливом
Суп харчо готують по-різному і один з варіантів цього чудового блюда це суп із чорносливом. Він надає страві особливий вишукування і солодкі нотки, пом’якшуючи гостроту його природного смаку.
Для того щоб приготувати такий Харчо нам знадобляться наступні продукти:
- Яловичина на кості
- Часник
- Цибуля
- Томатна паста
- Чорнослив
- Рис
- Волоський горіх
- Борошно
- Оливкова олія
- Перець чилі, лавровий лист, приправи
- Сіль і мелений перець за смаком
Спосіб приготування
У каструлю додаємо води і м’ясо. Чекаємо поки вода закипить, і убавим вогонь. Яловиче м’ясо вариться довго, поки воно вариться, приготуємо інші інгредієнти. АЛЕ при цьому не варто забувати постійно знімати піну з бульйону інакше суп буде не смачним.
Наріжемо лук великими частинами і обсмажимо на оливковій олії разом з борошном. Суміш варто розмішати до однорідної маси.
Истолчем волоські горіхи або подрібнити в блендері.
В’ялений чорнослив необхідно замочити у воді на двадцять хвилин. Слід використовувати тільки чорнослив без кісточок. Дрібно нарізати і перемішати з подрібненим часником.
Рис добре промити у воді і замочити на двадцять хвилин. Краще всього використовувати круглозерний рис.
М’ясо до цього часу повинно бути майже готове. Його можна витягнути, залишити остигати. Потім обробити, щоб у ньому не було кісточок і порізати на великі шматочки. Після чого його можна відправити назад в бульйон до решти інгредієнтів.
Варити на вогні до кипіння, потім зменшити вогонь і залишити нудиться під кришкою близько двадцяти хвилин. Після чого можна додати свіжу зелень, приправи і сіль. Вимкнути вогонь і залишити доходити на п’ятнадцять хвилин.
Харчо з яловичини з рисом, по-грузинськи
Цей варіант приготування найбільш близький за складом і рецептом приготування до національного грузинському Харчо, який зазвичай готують на Кавказі. Цей варіант підійде не всім адже бульйон цього супу дуже жирний і гострий. Таке блюдо сподобається всім поціновувачам кавказької кухні, або гострих страв.
Для його приготування нам знадобиться:
- Рис
- Ребра яловичі
- Петрушка
- Хмелі-сунелі
- Томатна паста
- Цибуля
- Часник
- Ткемалі (соус)
- Сіль, лавровий лист і перець за смаком
Спосіб приготування
Ребра необхідно обробити на невеликі шматочки і відправити вариться у воду в першу чергу, так як їх приготування займе багато часу. Слід не забувати при цьому знімати піну з бульйону.
Томатну пасту викладемо на сковороду разом з приправою хмелі-сунелі і соусом ткемалі. При цьому необхідно додати в сковороду трохи води і розмішати все до однорідної маси. Гасити треба під закритою кришкою на слабкому вогні, періодично розмішуючи.
Рис треба промити кілька разів водою, поки вона не стане прозора і дати настоятися, а потім покласти в киплячий бульйон. Після накрити кришкою, а вогонь зменшити.
Цибулю дрібно нарізати і додати у бульйон разом з тушкованою томатною сумішшю зі сковороди. Після закипання супу, додати сіль перець і лавровий лист за смаком. Також можна покласти свіжої зелені кінзи або петрушки. Варити ще п’ять хвилин і вимкнути газ. Після цього дати настоятися під закритою кришкою не менше десяти хвилин.
Суп Харчо з яловичини з аджикою в мультиварці
Багато сучасні домогосподарки використовують для приготування супів мультиварки. Це дуже зручно адже варто тільки поставити таймер і не потрібно стежити за часом. Мультиварка сама відрегулює потрібну температуру і час приготування супу, знизивши температуру вчасно. Крім того, у разі приготування Харчо використання мультиварки сильно знизить час приготування, адже яловичина вариться досить довго, а за допомогою тиску при приготуванні час значно знижується.
Отже, для того щоб приготувати Харчо з Аджикою в мультиварці знадобиться:
- Домашня Аджика
- Зелень
- Рис
- Яловиче м’ясо
- Томатна паста
- Хмелі-сунелі
- Ткемалі (соус)
- Лавровий лист, сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
У чашу мультиварки налити необхідну кількість води. Покласти туди дрібно нарізані шматочки яловичини і поставити на функцію варіння на годину півтора.
Поки м’ясо готується необхідно промити рис і залив його водою залишити настоюватися десять хвилин п’ятнадцять.
Дрібно нарізати цибулю, обсмажити його в томатній пасті і ткемалі. Можна також додати терту моркву. Тушкувати на маленькому вогні не більше десяти хвилин.
Після того як в мультиварці закінчиться готуватися м’ясо відкриємо її і в чашу додамо рис, зажарку, і кілька ложок аджики. Також якщо більше подобається супи з картоплею, можна покласти кілька картоплин, попередньо очищених і нарізаних. Спробуйте і додайте за смаком солі і перцю. Залиште на функції гасіння на тридцять хвилин. Після закінчення приготування суп розлити по тарілках, можна подавати на стіл зі сметаною і лавашем.