Суп харчо з яловичини

Харчо – це наваристий м’ясної суп з яловичини з рисом і спеціями. Серед усіх страв грузинської національної кухні суп Харчо є одним з найулюбленіших і найпоширеніших. Його готують практично в кожному будинку. При цьому, кожна господиня додає в нього щось своє особливе. Варіантів приготування цього супу величезна безліч. Ми розглянемо варіант класичного приготування Харчо, з чорносливом, по-грузинськи й інші варіанти. Таким чином, кожен кухар зможе сам вирішити який суп йому доведеться по–смаку.

Класичний рецепт

Для варіння супу краще всього використовувати яловичу грудинку на кістки. Вона досить жирна і суп вийде наваристим і дуже смачним.

Щоб приготувати за класичним рецептом Харчо нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • Яловичина на кості
  • Волоські горіхи
  • Часник
  • Цибуля
  • Рис
  • Ткемалі
  • Червоний перець Чилі
  • Хмелі-сунелі
  • Базилік, петрушка

М’ясо необхідно промити, крупно нарізати і покласти вариться. Води в каструлю краще всього брати повністю, щоб в процесі варіння вона википить, її не довелося підливати заново.

При варінні необхідно постійно знімати піну, що утворюється, щоб бульйон залишався чистим.

Після закипання необхідно зменшити вогонь і накривши кришкою залишити, вариться не менше півтора годин.

Цибулю почистити і порізати великими перами, розділивши його навпіл. Краще використовувати маленькі голівки, вони більш соковиті і ніжні.

Після приготування м’яса його необхідно витягнути з каструлі, обробити відокремити від кісток і порізати на невеликі шматочки. Важливо щоб в бульйоні не залишилося дрібних осколків кісток і найкраще його процідити через сито або марлю.

Після цього у готовий бульйон покласти цибулю і приготоване м’ясо.

Рис необхідно замочити в теплій воді і добре промити, злив його кілька разів до того моменту, поки вода не стане прозорою. Краще всього використовувати звичайний круглозерний рис. Важливо щоб він разваривался, віддаючи в бульйон відвар, тому пропарений або дроблений рис, для цього не підійдуть.

Дивіться також:  Рецепт холодцю пирога з рибою з фото

Всього необхідно покласти близько п’яти столових ложок рису залежно від обсягу каструлі.

Далі в суп необхідно додати грузинський соус ткемалі. У Грузії його готують, використовуючи будинку томатну пасту і особливі спеції і трави. У нас його можна знайти в готовому варіанті.

Необхідно покласти червоний гострий перець і томатну пасту в бульйон після закипання. Накрити кришкою і дати покипіти десять хвилин.

Волоські горіхи необхідно очистити і дрібно потовкти.

Часник необхідно очистити і подрібнити, після чого додати до горіхів і все це дуже ретельно розмішати до утворення однорідної консистенції.

Після додаємо цю суміш в бульйон, разом з приправою хмелі-сунелі і паприкою. Додайте сіль і червоний мелений перець за смаком.

Дати закипіти і варити хвилин п’ять, після чого в останню чергу покласти кінзу і лавровий лист. Вимкнути вогонь і, не знімаючи кришки дати настоятися хвилин п’ятнадцять.

Суп Харчо по класичному рецепту готовий.

Суп Харчо з чорносливом



Суп харчо готують по-різному і один з варіантів цього чудового блюда це суп із чорносливом. Він надає страві особливий вишукування і солодкі нотки, пом’якшуючи гостроту його природного смаку.

Для того щоб приготувати такий Харчо нам знадобляться наступні продукти:

  • Яловичина на кості
  • Часник
  • Цибуля
  • Томатна паста
  • Чорнослив
  • Рис
  • Волоський горіх
  • Борошно
  • Оливкова олія
  • Перець чилі, лавровий лист, приправи
  • Сіль і мелений перець за смаком

Спосіб приготування

У каструлю додаємо води і м’ясо. Чекаємо поки вода закипить, і убавим вогонь. Яловиче м’ясо вариться довго, поки воно вариться, приготуємо інші інгредієнти. АЛЕ при цьому не варто забувати постійно знімати піну з бульйону інакше суп буде не смачним.

Наріжемо лук великими частинами і обсмажимо на оливковій олії разом з борошном. Суміш варто розмішати до однорідної маси.

Истолчем волоські горіхи або подрібнити в блендері.

Дивіться також:  Глінтвейн – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

В’ялений чорнослив необхідно замочити у воді на двадцять хвилин. Слід використовувати тільки чорнослив без кісточок. Дрібно нарізати і перемішати з подрібненим часником.

Рис добре промити у воді і замочити на двадцять хвилин. Краще всього використовувати круглозерний рис.

М’ясо до цього часу повинно бути майже готове. Його можна витягнути, залишити остигати. Потім обробити, щоб у ньому не було кісточок і порізати на великі шматочки. Після чого його можна відправити назад в бульйон до решти інгредієнтів.

Варити на вогні до кипіння, потім зменшити вогонь і залишити нудиться під кришкою близько двадцяти хвилин. Після чого можна додати свіжу зелень, приправи і сіль. Вимкнути вогонь і залишити доходити на п’ятнадцять хвилин.

Харчо з яловичини з рисом, по-грузинськи

Цей варіант приготування найбільш близький за складом і рецептом приготування до національного грузинському Харчо, який зазвичай готують на Кавказі. Цей варіант підійде не всім адже бульйон цього супу дуже жирний і гострий. Таке блюдо сподобається всім поціновувачам кавказької кухні, або гострих страв.

Для його приготування нам знадобиться:

  • Рис
  • Ребра яловичі
  • Петрушка
  • Хмелі-сунелі
  • Томатна паста
  • Цибуля
  • Часник
  • Ткемалі (соус)
  • Сіль, лавровий лист і перець за смаком

Спосіб приготування

Ребра необхідно обробити на невеликі шматочки і відправити вариться у воду в першу чергу, так як їх приготування займе багато часу. Слід не забувати при цьому знімати піну з бульйону.

Томатну пасту викладемо на сковороду разом з приправою хмелі-сунелі і соусом ткемалі. При цьому необхідно додати в сковороду трохи води і розмішати все до однорідної маси. Гасити треба під закритою кришкою на слабкому вогні, періодично розмішуючи.

Рис треба промити кілька разів водою, поки вона не стане прозора і дати настоятися, а потім покласти в киплячий бульйон. Після накрити кришкою, а вогонь зменшити.

Дивіться також:  7 рецептів глінтвейну – класичний в домашніх умовах

Цибулю дрібно нарізати і додати у бульйон разом з тушкованою томатною сумішшю зі сковороди. Після закипання супу, додати сіль перець і лавровий лист за смаком. Також можна покласти свіжої зелені кінзи або петрушки. Варити ще п’ять хвилин і вимкнути газ. Після цього дати настоятися під закритою кришкою не менше десяти хвилин.

Суп Харчо з яловичини з аджикою в мультиварці

Багато сучасні домогосподарки використовують для приготування супів мультиварки. Це дуже зручно адже варто тільки поставити таймер і не потрібно стежити за часом. Мультиварка сама відрегулює потрібну температуру і час приготування супу, знизивши температуру вчасно. Крім того, у разі приготування Харчо використання мультиварки сильно знизить час приготування, адже яловичина вариться досить довго, а за допомогою тиску при приготуванні час значно знижується.

Отже, для того щоб приготувати Харчо з Аджикою в мультиварці знадобиться:

  • Домашня Аджика
  • Зелень
  • Рис
  • Яловиче м’ясо
  • Томатна паста
  • Хмелі-сунелі
  • Ткемалі (соус)
  • Лавровий лист, сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

У чашу мультиварки налити необхідну кількість води. Покласти туди дрібно нарізані шматочки яловичини і поставити на функцію варіння на годину півтора.

Поки м’ясо готується необхідно промити рис і залив його водою залишити настоюватися десять хвилин п’ятнадцять.

Дрібно нарізати цибулю, обсмажити його в томатній пасті і ткемалі. Можна також додати терту моркву. Тушкувати на маленькому вогні не більше десяти хвилин.

Після того як в мультиварці закінчиться готуватися м’ясо відкриємо її і в чашу додамо рис, зажарку, і кілька ложок аджики. Також якщо більше подобається супи з картоплею, можна покласти кілька картоплин, попередньо очищених і нарізаних. Спробуйте і додайте за смаком солі і перцю. Залиште на функції гасіння на тридцять хвилин. Після закінчення приготування суп розлити по тарілках, можна подавати на стіл зі сметаною і лавашем.

Прокрутка до верху