Суп на яловичому бульйоні, відомий здавна, ситний і живильний, допомагає втамувати голод і наситити організм комплексом корисних речовин. На яловичому бульйоні можна готувати найрізноманітніші перші страви, з додаванням гороху, круп, макаронних виробів, овочів і зелені. Знаючи кілька простих рецептів, можна щодня дивувати рідних смачним обідом або вечерею з використанням яловичого м’яса.
Гороховий суп на яловичому бульйоні
Дотримуючись правильну технологію приготування страви, можна уникнути неприємних явищ з боку кишечнику, які часто бувають після вживання бобових.
Готується суп гороховий на яловичому бульйоні з:
- яловичини – 350 г;
- гороху – 450 г;
- моркви, цибулі;
- спецій, зелені.
М’ясо обов’язково береться на кістки (для кращого навару). Його слід промити, залити водою і відварити на вогні до готовності. Для насичення смаку бульйону можна покласти неочищену цибулину жовтого кольору, листки лавра і кілька горошин перцю.
Окремо відварюється горох, попередньо замочений на 8 годин. У процесі готування піна з поверхні знімається. Коли зерна приготуються, їх слід подрібнити блендером і відправити до сварившемуся м’яса. У сковороді підсмажити овочі і опустити в бульйон. Сварившееся м’ясо подрібнити і повернути в суп. Посолити, додати спеції і зелень.
Легке перше блюдо з вермішеллю
Таке блюдо нескладно приготувати вдома на обід для дітей і дорослих.
Необхідно запастися:
- яловичиною – 450 г;
- цибулею, морквою;
- картопля – 5 бульб середнього розміру;
- вермішеллю;
- зеленню петрушки, кропу;
- сіллю, перцем.
Для приготування бульйону м’ясо можна брати з кісточкою або без неї. У першому випадку рідина вийде більш наваристою, у другому – ніжною, при цьому м’ясо не потрібно нарізати порційно, так як це робиться спочатку. Коли м’ясо буде готовим, до нього додати картоплю і відварити до напівготовності. Слідом відправити пасеровані овочі на олії, спеції. Якщо суп готується для дітей, краще овочі кинути в бульйон без піджарки.
Після іншим продуктам додаються спеції і потрібну кількість вермішелі. Варити її стільки, скільки вказано в інструкції на упаковці. Суп прокип’ятити, вимкнути, настояти і подати до столу, попередньо додавши свіжу зелень.
З перловкою
Суп з перловкою особливо гарний у холодну зимову пору – він і зігріє, і наситить одночасно.
Щоб зварити таку страву, слід запастися:
- яловичим м’ясом – 900 г;
- ріпчастою цибулею, морквою – по 2 шт.;
- коренем селери;
- перловою крупою – 300 г;
- томатною пастою – 70 г;
- часником – 4 зубчики;
- сіллю, базиліком, лаврушкой, гострим перцем і запашним, спеціями.
Яловичину промити, залити водою і відварити на повільному вогні. Обов’язково після закипання води вогонь згасає, інакше бульйон вийде каламутним і некрасива. Варити м’ясо слід не менше 120 хвилин під кришкою. Після готовності м’ясо дістати, а рідину проціджують і повертають в відмиту ємність.
Крупа відварюється окремо до готовності. На маслі підсмажуються овочі, нарізані кубиками. Коли вони підрум’яняться, додається паста, спеції, все перемішується. У бульйон викласти крупу, піджарку, м’ясну нарізку. Варити на слабкому вогні під кришкою 35 хвилин, трохи настояти і подавати на стіл.
Яловичий борщ з буряком і капустою
Для приготування страви необхідно запастися:
- яловичим м’ясом з кісточкою – 750 г;
- свіжою капустою – 350 г;
- картопля – 4 бульби;
- кропом;
- часником – пару зубків;
- лаврушкой, спеціями.
Зажарка готується з цибулі, моркви, буряків, оцту (кілька столових ложок), цукрового піску, томатної пасти та рослинного жиру. Якщо не можна додавати оцет в їжу (наявність захворювань ШКТ), можна замінити лимонною кислотою або соком лимона.
Яловичина заливається чистою рідиною і ставиться на вогонь. Додатково у воду можна покласти моркву, лаврушку. Зварене повністю м’ясо помістити на окрему тарілку, лист і моркву викинути. Рідина повторно закип’ятити, опустити нашатковану капусту разом з картоплею. Поки овочі готуються, на сковороді пассируется порізаний лук, морква, буряк. Коли вони злегка потомляться, додається оцет, цукровий пісок і томатна паста. Слідом вливаються кілька ополоників бульйону, піджарка накривається кришкою і гаситься 15 хвилин.
Готову піджарку засипати в бульйон, перемішати, додати нарізане м’ясо. Посолити, приправити, знову закип’ятити. В кінці додати зелень і часник.
Незвичайний суп-гуляш
Гострий, густий, ароматний супчик, з великою кількістю спецій відноситься до страв угорської кухні.
Готується він із:
- м’яса – 0,5 кг;
- цибулі, моркви;
- картоплі – 0,5 кг;
- часникових зубів – 2-4 шт.;
- томатної пасти – 30 г;
- болгарського перцю;
- меленої паприки – 25 г;
- рослинного жиру;
- кмину, чорного перцю.
Цибулю, а його для цієї страви необхідно багато, слід подрібнити і обсмажити на соняшниковій олії, після злегка остудити, посипати паприкою. Окремо обсмажують шматочки м’яса до рум’яності, перекладаються до цибулі разом з подрібненим часником і насінням кмину, заливаються водою і варяться після закипання 90 хвилин.
Картоплю очистити, порізати кубиками і додати в бульйон. Коли бульби будуть майже готові, додаються перчик з морквою, паста і все вариться до готовності продуктів.
Наприкінці В суп додаються галушки, зроблені з тіста, приправи. Готову страву настоюється і подається до столу.
Традиційна Шурпа на яловичому бульйоні
Готується цей ситний східний суп з:
- яловичого м’яса – 400 г;
- картоплі – 4 бульби;
- цибулини, морквини;
- перцю солодкого;
- свіжих помідор – 150 г;
- томатної пасти – 1,5 ст. л.;
- часнику, спецій, зелені;
- гострого перцю (за смаком).
У великій каструлі або казанку на маслі обсмажується цибуля, після яловиче м’ясо. Окремо очищаються і нарізати овочі. Першою до м’ясної піджарки відправляється морква, після перчик і помідори. Слідом відправляються спеції, і все готується до м’якості м’яса. Після завантажується картопля, додається вода, і шурпа вариться приблизно 20 хвилин. Приправивши зеленню і наполігши, страву можна подавати до столу.
Покроковий рецепт грибного супу
Для приготування страви запасаються:
- молодий телятиною – 500 г;
- невеликими печерицями – 280 м;
- картоплею – 6 середніх бульб;
- цибулею і морквою;
- сіллю, петрушкою, спеціями.
Гриби помити, перебрати, нарізати і обсмажити на олії до рум’яності. М’ясо промити, порубати і відварити на слабкому вогні протягом 120 хвилин. Готову телятину дістати, залити відваром гриби, закип’ятити. Овочі очистити, нарізати і опустити в бульйон. Додати спеції, варити до готовності.
Класичний суп-харчо
Грузинська кухня славиться своєю насиченою кухнею, в тому числі і супом-харчо.
Готується він із:
- телятини з кісточкою – 600 г;
- рисової крупи – 0,5 ст.;
- лучка, моркви;
- соусу ткемалі – 3 ст. л.;
- хмелем-сунелей;
- червоного гострого перцю в стручках або у вигляді приправи;
- чорного запашного перчика;
- лаврушки;
- часникових зубчиків – 4 шт.;
- зелені кінзи;
- волоських горіхів – 0,5 ст.;
- рослинної олії;
- свіжих томатів, солі.
Традиційно відварюється телятина протягом 130 хвилин разом з лаврушкой і горошинами перцю. Цибулю нашаткувати, обсмажити. Помідори обшпарити, перетворити в пюре і додати до цибулі, протушкувати. Відварене м’ясо вийняти, покласти в бульйон, томатну заправку і рис. Відварити протягом 12 хвилин, додати м’ясну нарізку. Слідом відправити всі спеції, наприкінці засипати товчені горіхи, соус, сіль, зелень і подрібнений часник. Варити ще 7 хвилин, вимкнути, настояти. Добре суп подати з лавашем.
Дієтичний варіант з горошком і цвітною капустою
Приготувати овочевий суп можна на яловичому бульйоні, який можна зварити заздалегідь з молодої телятини.
З решти продуктів слід запастися:
- капустою – 600 г;
- картопля – 4 бульби;
- цибулею, морквою – по 1 шт.;
- зеленим горошком – 0,5 ст.;
- олією оливковою – 2,5 ст. л.;
- зеленню, спеціями.
Спочатку обсмажується цибуля з морквою до рум’яності, після додається потрібну кількість води і засипається картопля. Приблизно через 8 хвилин опускається капуста. Коли овочі будуть готові, засипаються горошинки, спеції. Наприкінці щедро додається зелень. Подати дієтичний суп можна з нежирної сметаною.
Гречаний суп
Легкий, не жирний супчик легко готується з:
- яловичої м’якоті – 300 г;
- картоплі – пару великих бульб;
- крупи гречаної – 0,5 ст.;
- ріпчастої цибулі, моркви;
- часнику;
- солодкого перчика;
- лаврушки, спецій на вибір.
М’якоть відварити, додати картоплю і промиту гречку, відварити до готовності. Зробити окремо піджарку з лука, моркви, солодкого перцю, засипати в бульйон зі спеціями. Варити ще 10 хвилин, засипати часникові мелкорубленые часточки, зелень. Настояти, подати до столу.
Хашлама по-вірменськи з яловичини
Для приготування страви необхідно запастися:
- яловичої м’якоттю – 1,5 кг;
- болгарським перцем;
- томатами – 3-6 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- цибулькою;
- пивом – 0,5 ст.;
- шафраном меленим, хмелями-сунелями, паприкою, сіллю.
У казан або товстостінну каструлю слід викласти пошарово нашатковану цибулька, м’ясо, прянощі. Перчик нарізати соломкою, томати – часточками. Зверху викладається крупно порізану картоплю, сушена зелень і виливають хмільний напій. Варити продукти слід на слабкому вогні не менше 180 хвилин, подати гарячим.
Щі
Це блюдо, багате вітамінами і мінералами, складається з:
- телятини – 900 г;
- картоплі – 6 бульб;
- моркви, цибулі;
- яєць – 2 шт.;
- щавлю;
- лука зеленого, гілочок кропу і петрушки;
- солі, перцю, спецій.
Яловичина промивається і відварюється до готовності. М’ясо дістати, нарізати, посипати зеленою цибулькою. У бульйон засипати терту моркву і кубики цибулі, після закипання додати картоплю і листочок лавра. Щавель порізати, засипати після готовності картоплі.
Яйця відварити, порізати, засипати після кислої трави разом зі спеціями. Після закипання вимкнути вогонь, настояти, подати зі сметанним соусом.
З сочевицею
Сочевичний суп на бульйоні з яловичого мови виходить смачною, ситною і ароматним.
Знадобиться:
- яловичий язик – 380 г;
- картопляні бульби – 4 шт.;
- морква;
- черешкова селера – 1,5 шт.;
- цибуля;
- сочевиця зелена – 100 г;
- кріп, сіль, спеції.
Язик відварити до готовності, порізати. У процідженому бульйоні відварити сочевицю, попередньо промиту і замочену у воді на 35 хвилин. Разом з чечевичными зернятками зварити картоплю до готовності.
Окремо на рослинному жирі обсмажити цибулю, моркву і кубики селери. Додати піджарку в вариво, засипати шматочки мови. Приправити, підсолити, всипати зелень. За бажанням можна додати улюблені спеції.