Французький крем-суп з сушених грибів
Приблизно півстоліття минуло з тих пір, як у Франції з’явилася мода на перетирання всіх інгредієнтів супу в пюре. Імовірно, саме так і з’явилися крем-супи. Готову страву виходить легким і навіть повітряним. Єдиними умовами для його приготування є перевірена рецептура та наявність блендера або міксера на кухні.
Щоб приготувати французький вершковий крем-суп, пропорції інгредієнтів будуть наступні:
- 60 г сухих грибів;
- 300 г свіжих грибів;
- 60 мл розтопленого вершкового масла;
- 70 г лука-ріпка;
- 15 г часнику;
- 50 мл вина;
- 100 мл води;
- 50 г борошна;
- 100 мл жирних вершків;
- сіль, перець рубана зелень петрушки.
Порядок приготування:
- Сушені гриби залити крутим окропом і залишити їх у нього на чверть години. Потім віджати, а воду процідити і залишити — вона стане в нагоді надалі.
- На вершковому маслі обсмажити дрібно шинковані цибулю і часник, додати свіжі розпарені сухі гриби, готувати до повного випаровування рідини.
- Влити до грибів вино і протушкувати все пару хвилин, щоб алкоголь випарувався. Далі просіяти борошно і підлити воду, яка залишилася після замочування. Томити на слабкому вогні приблизно півгодини.
- Після цього гарні невеликі грибочки виловити шумівкою. У решту масу влити вершки, добре прогріти, посолити, поперчити. Зняти з вогню, перетворити в пюре блендером.
- Подавати суп порційно, красиво викладаючи зверху в тарілку цілі грибочки і посипаючи рубаною зеленню.
Щоб суп-пюре не вийшов рідким і не розділився на бульйон і осад з подрібнених продуктів, слід дуже уважно дотримуватися рецептури і точно відміряти рецептурну кількість продуктів.