Чанахи в горщиках зі свининою
Свинина – більш м’яке і ніжне м’ясо, ніж та ж яловичина або баранина. Тому в багатьох традиційних стравах, саме вона виступає заміною звичним видами м’яса.
Сучасний рецепт чанахи сильно відрізняється від традиційного і більш наближений до часу. У першу чергу це стосується заміни баранини (у рідкісних випадках – яловичини) на свинину. Однак, основна технологія приготування дотримана, тому пропарені овочі із м’ясом у горщику не втратять свій насичений смак і красивий зовнішній вигляд.
Необхідні продукти:
- свинина – 500-600 г;
- картопля – 3 шт.;
- перець болгарський (для краси страви можна вибрати плоди різного кольору) – 2 шт.;
- помідори – 2-3 шт.;
- баклажани/кабачки – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- сіль/перець за смаком;
- зелень для смаку і прикраси (кріп, кінза, петрушка, базилік);
- масло для смаження й змащення посуду.
Покрокова інструкція приготування чанахи:
- Заморожене м’ясо нарізати кубиками, поперчити, посолити, залишити розморожуватися в глибокій мисці. Попередньо залити гарячою кип’яченою) водою.
- Поки м’ясо готується, необхідно зайнятися овочами. Баклажани або кабачки ретельно почистити, нарізати великими шматками. Щоб позбутися від неприємної гіркоти, овочі можна замочити на півгодини в солоній воді. Злегка обсмажити з невеликою кількістю рослинного масла.
- Перець і картоплю нарізати кубиками, цибулю – півкільцями. Все обсмажити на середньому вогні, до появи золотистої скоринки, постійно помішуючи. Це важливо, щоб нічого не підгоріло. Інакше смак готового блюда може сильно зіпсуватися.
- У утворився овочевому соку підсмажити м’ясо до появи скоринки. Краще розділити його на 3-4 порції (щоб при готуванні виділялося менше вологи і м’ясо як слід, просмажене).
- Дно горщика необхідно змастити вершковим маслом.
- Викладати інгредієнти у горщик слід у кілька шарів. Перший – м’ясо. Зверху посипати сіллю, щоб воно просочилося. Наступний шар – цибулю і баклажани для смаку ці два шари також можна злегка посолити.
- Після шару картоплі покласти ще один кубик олії. Зверху викласти нарізані перець і помідори. Для апетитності рясно посипати зеленню і різними спеціями.
- Духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів. Горщики поставити на решітку на годину-півтора (все залежить від ступеня м’якості м’яса). Соковиті овочі будуть періодично давати сік, тому додавати в блюдо воду не потрібно.