Рецепти тіста для печива багато. Можна приготувати з імбиром, з сиром, на сметані, кефірі і навіть на пиві. У нашій добірці зібрані найкращі варіанти.
Пісочне тісто для печива
Самий простий і швидкий варіант тесту, завдяки якому ви зможете приготувати дуже смачне, розсипчасте печиво.
Інгредієнти:
- розпушувач – 10 г;
- борошно – 260 г;
- кориця – 1 ст. ложка;
- цукор – 110 г;
- вода – 4 ст. ложки теплої;
- вершкового масла – 110 г розм’якшеного.
Приготування:
- В сито засипати борошно і розпушувач. Просіяти. Ввести цукор, засипати корицю і залити водою.
- Помістити в готову суміш масло і вимісити. Тісто вийде приємним і м’яким.
Щоб випічка з такого тіста не вийшла жорсткою, перед тим як готувати, необхідно витримати приготовану масу в холодильнику не менше години.
Як приготувати з сиром?
Домашнє сирне тісто готується легко, а виходить свіжим і пишним.
Інгредієнти:
- цукор – 75 г;
- сир – 240 г;
- сода – 0,5 ч. ложки гашеного;
- борошно – 240 г;
- цукор ванільний – 1 ч. ложка;
- вершкове масло – 130 р.
Приготування:
- Просіяти за допомогою сита борошно.
- Порубати масло, з’єднати з борошном і перетерти (повинна вийде крихта). Розтирати масу найзручніше руками.
- Виделкою розім’яти сир, потім взяти сито і протерти його. Сир можна використовувати будь-якої жирності.
- Змішати сирну масу з крихтою, покласти соду і засипати ванільним і звичайним цукром.
- Замісити тісто. Вимішувати необхідно якомога довше, до тих пір, поки маси не зникне клейкість.
Тісто для імбирного печива
Випічка з імбирного тіста ідеально підходить до нового року і різдва. Спробувавши один раз таке печиво, ви ніколи не забудете його дивовижний смак, пряний аромат і хрустку структуру.
Інгредієнти:
- гвоздика – 0,5 ч. ложки меленої;
- борошно – 250 г;
- сіль;
- кардамон – 0,5 ч. ложки;
- перець – 0,5 ч. ложки меленого;
- яйце – 1 шт.;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- кориця – 1 ч. ложка меленої;
- вершкове масло – 110 г;
- мед – 1 ст. ложка;
- пудра цукрова – 110 г;
- какао – 1 ч. ложка;
- імбир – 2 ч. ложки меленого.
Приготування:
- За годину до початку приготування дістати масло — до моменту замішування тіста воно повинно розм’якшиться.
- У імбир засипати корицю, духмяний перець, кардамон, соду і гвоздику. Підсолити, змішати, ввести муку, а потім засипати какао. Розмішати. Завдяки додаванню какао, ласощі виходить красивого темного забарвлення. Якщо любите світле, цей інгредієнт можна не додавати.
- У чашу закинути пудру і покласти масло. Включити міксер, все збити.
- Влити мед (використовувати тільки рідкий), потім яйця і перемішати, поки не вийде суміш однорідної консистенції.
- Змішати дві отримані маси і замісити. Можна робити це віночком або скористатися міксером. Доводимо тісто до готовності руками. В результаті воно вийде м’яке і трохи липке.
Залишилося помістити його в пакет або загорнути в плівку і прибрати в холодильник. Витримати годину. За цей час маса стане еластичною і податливою.
На сметані
Тісто на сметані виходить еластичним, а печиво з нього виходить м’яким і може зберігатися кілька днів.
Отримане тісто не треба тримати в холодильнику перед приготуванням.
Інгредієнти:
- сметана – 260 г;
- борошно – 320 г;
- мед – 2 ст. ложки;
- сода – 1 ст. ложка;
- вершкове масло – 210 г;
- сік з лимона;
- цукор – 150 р.
Приготування:
- Масло для приготування необхідно м’яке. Для цього слід потримати його в теплі близько години, а потім розім’яти.
- Влити сметану, додати мед і збити.
- Вичавити сік з лимона і перемішати.
- У ввести борошно соду, просіяти і додати до масляної суміші.
- Замісити.
Після всіх маніпуляцій можна відразу починати формування печива.
Тісто на пиві
Тісто на пиві для печива дуже бюджетне. А ласощі з нього виходить шаруються і смачним.
Інгредієнти:
- яйце – 1 шт.;
- вершкового масла – 250 г;
- борошна – 450 г;
- пива – 250 мл
Приготування:
- Для цього тесту, на відміну від попередніх рецептів, масло знадобиться охолодженим. Потрібно взяти тертку крупного помелу і натерти його.
- Змішати з борошном і перетерти руками — повинна вийде крихта.
- Залити пивом, влити яйце, розмішати і замісити тісто.
- Помістити в пакет. Охолоджувати в холодильнику дві години.
На майонезі
Випічка з цього тесту виходить тане в роті. Господиням одне задоволення готувати таке тісто, а домочадцям — їсти приготовані солодощі. Готується просто і швидко.
Інгредієнти:
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- вершкове масло – 200 г;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- майонез – 200 мл;
- цукор ванільний – 2 ч. ложки;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 575 г;
- цукор – 150 р.
Приготування:
- Масло потримати в теплі (воно повинно стати м’яким), залити майонезом і збити.
- Влити яйце, присипати сіллю і підсипати цукор. Додати ванільний і збити. Необхідна однорідна маса.
- Засипати борошно в сито, просіяти і додати розпушувач. Змішати з масляною сумішшю і вимісити, щоб вийшла гладка маса.
- Готове тісто помістити в кулінарний мішок і відсаджувати на деко.
Смачна основа на кефірі
Якщо хочеться домашньої випічки, а в холодильнику тільки кефір, то приготувати тісто на його основі дуже просто.
Інгредієнти:
- кефір – 310 мл;
- сода – 1 ч. ложка гашеної;
- борошно 550 г;
- масло – 2 ст. ложки соняшникової;
- цукор – 130 р.
Приготування:
- У кефір влити олію, додати цукор і збити. Повинна вийде кремоподібна маса.
- Засипати борошном, додати соду і замісити тісто.
- Помістити в пакет. Витримати в холодильнику близько години. Маса повинна охолонути.
Листкове тісто для печива
Це тісто можна заготовлювати про запас і великим кількості. Його допустимо заморозити, а при необхідності дістати і готувати дуже смачне печиво.
Інгредієнти:
- маргарин – 200 г;
- сіль;
- борошно (1) – 100 г;
- сік лимонний – 0,5 ч. ложки (можна замінити на оцет);
- яйце – 1 шт.;
- борошно (2) – 300 г;
- вода холодна.
Приготування:
- Маргарин перед приготуванням потримати в холодильнику, а після нарізати шматками. Засипати борошно (1). Взяти ніж і всі разом порубати — вийде крихта. Грудочки повинні бути як можна менше.
- Тепер треба скачати кулю, але замішувати не треба — досить просто зробити масу цілісною.
- У борошно (2) налити сік лимонний.
- Влити в стакан яйце, залити його водою (рідина повинна покрити 2/3) і перемішати.
- Залити борошно цією сумішшю і замісити. Щоб печиво не вийшло жорстким, тісто не робіть крутим. Тому борошно краще додавати поступово, щоб не переборщити.
- Розкачати. Першу отриману масу помістити в центр розкачаного шару. Загорнути, щоб вийшов конверт. Плівкою не вкривати. Відправити в холодильник і потримати півгодини.
- Розкачати, знову згорнути і знову настояти в холодильнику півгодини. Повторити процес ще два рази.
Як зробити основу для ласощі без яєць?
З тіста без яєць і соди виходить м’яка і ніжна випічка.
Інгредієнти:
- крохмаль – 4 ст. ложки;
- вершкове масло – 250 г;
- цукор ванільний;
- пудра цукрова – 180 г;
- борошно – 570 г;
- соняшникова олія – 85 мл
Приготування:
- Масло повинно бути розм’якшеним. Засипати в нього половину пудри, додати ванільний цукор і залити соняшниковою олією. Перемішати, використовуючи міксер.
- Засипати крохмаль, додати борошно (стакан) і перемішати. Використовуйте ложку.
- Засипати ще склянку борошна і замісити.
- Засипати борошно і вимісити масу до готовності.
Пишне здобне тісто для печива
Для цього тесту необхідно мало продуктів і готується швидко і просто.
Інгредієнти:
- борошно – 520 г;
- сіль;
- яйце – 4 шт.;
- пудра цукрова – 250 г;
- вершкове масло – 250 р.
Приготування:
- Масло прогріти, присолити, перемішати і засипати цукром. Розмішувати до однорідного стану.
- Залити яйцями, перемішати, помістити борошно і додати розпушувач. Замісити.
На цей процес доведеться витратити десь чверть години. Маса повинна стати гладкою і щільною. Якщо буде прилипати до рук, то слід додати борошно.