Смачний, ніжний, ситний, вологий, тане в роті, шоколадний, кремовий – це все можна сказати про десерт під назвою Прага. Класичний рецепт торта ” Прага виник ще в СРСР. Тоді стандартно випікалися коржі з какао, використовувався крем зі згущеного молока і шоколадна помадка. Сьогодні існує безліч варіантів приготування десерту, але він виходить не менш смачним, ніж по ГОСТу.
Торт Прага – трохи історії
Поява цього десерту ніяк не пов’язано зі столицею Чехії. Рецепт придумав російський кондитер, який працював в ресторані «Прага». Володимир Гуральник є автором багатьох популярних тортів, в тому числі, і «Пташиного молока».
Класичний рецепт торта ” Прага по ГОСТу
Спекти торт Прага не складно, якщо дотримуватися технологію і знати секрети приготування:
- Використовувати тільки якісні інгредієнти. Ні в якому разі не замінювати вершкове масло маргарином і не купувати згущене молоко з рослинними добавками в складі. Від інгредієнтів залежить смак десерту.
- Білки збивати окремо від жовтків в чистому і сухому посуді.
- Щоб бісквіт вийшов більш повітряним, в тісто можна додати соду, гашену оцтом, або окріп.
- Перемішувати тісто потрібно повільно дерев’яною лопаткою в одному напрямку.
- Бажано після випікання дати охолонути бісквіту протягом 6 – 12 год.
- Більш шоколадний смак надає крему не какао, а розтоплений шоколад.
Для приготування десерту знадобиться роз’ємна форма діаметром 20 – 21 див.
Класичний рецепт по ГОСТу передбачає використання таких інгредієнтів:
- 6 яєць (додатково 1 яєчний жовток);
- 150 г цукру для бісквіта і 100 г цукру для просочення коржів;
- 35 г какао (частка жирів повинна бути не менш 15%);
- 1 пачка вершкового масла (додатково 50 г масла для глазурі)
- 120 г згущеного молока;
- 110 г борошна;
- 2 ч. л. ванільного цукру;
- 50 г абрикосового джему;
- 20 г води для крему і 100 мл для просочення коржів;
- плитка шоколаду.
З такої кількості інгредієнтів повинно вийти 3 коржа. Кремом просочуються тільки два, а верхній покривається абрикосовим джемом.
Примітка. Замість абрикосового джему можна використовувати яблучне повидло.
Класичний рецепт по ГОСТу:
- Розділити білки і жовтки. У чашу з білками всипати половину цукру, збивати до густої білої піни. Аналогічно додати цукор, що залишився у жовтки. Збивати, поки маса не придбає пухкої консистенції. Акуратно змішати білкову та жовткову суміші.
- Додати просіяне борошно і 25 г какао-порошку, влити 50 г розтопленого вершкового масла. Замісити тісто.
- Попередньо розігріти духовку до 200 º с, випікати бісквіт 30 хв. Після закінчення процесу залишити коржі на 6 – 12 год.
- Далі приступити до приготування крему. Розмішати яєчний жовток з водою, додати ванільний цукор і згущене молоко. Масу перемішати і варити на повільному вогні до загусання, постійно помішуючи.
- Залишився м’яке вершкове масло потрібно збити до густих піків. Продовжуючи збивати, влити охолоджену яєчно-молочну масу і додати 10 г какао.
- Для просочення потрібно приготувати солодкий сироп. Змішати цукор з водою, довести до кипіння і охолодити.
- Для шоколадної глазурі необхідно розтопити шоколад з 50 г вершкового масла.
Коли всі складові готові, можна переходити до складання торта. Бісквіт розрізати на 3 частини. Верхній корж змастити абрикосовим джемом і покласти в холодильник для загустіння. Зібрати торт з технології: корж, просочення, крем. Зверху десерт полити глазур’ю. Якщо крем залишився, можна зробити написи або візерунки.
Як приготувати десерт в мультиварці?
За основу можна взяти рецепт радянського часу або використовувати інші варіанти приготування. Головне пам’ятати, що чим більше шоколаду, тим смачніше десерт.
Приготування:
- Замісити тісто, як в рецепті по ГОСТу.
- Змастити чашу мультиварки вершковим маслом, влити підготовлену основу.
- Випікати 1 ч. в режимі «Випічка». Після готовності бісквіт відразу не виймати, а дати йому постояти 20 – 30 хв. Через цей час, дістати випічку з чаші. Після охолодження можна приступати до складання торта.
Примітка. Час приготування залежить від потужності мультиварки. Готовність потрібно перевіряти зубочисткою. Якщо бісквіт через 1 ч. не пропікся, збільште час.
Торт Прага від бабусі Емми
По цьому рецепту десерт готується на сметані.
Для випічки коржів знадобиться:
- 500 мл сметани;
- 500 г борошна
- 4 яйця;
- 400 г цукру;
- банку згущеного молока;
- 60 г какао-порошку;
- 2 ч. л. ванільного цукру.
Для прикраси потрібна плитка чорного шоколаду або рубані горіхи.
Для крему:
- банку згущеного молока;
- 300 г м’якого вершкового масла;
- 4 ст. л. какао;
- пакет ванільного цукру.
На приготування торта піде до 1,5 ч.
- Згущене молоко необхідно змішати з какао, додати збиті яйця з цукром, ванільний цукор і сметану. Все ретельно перемішати.
- Просіяти борошно, додати її в згущене молоко і замісити густе, як на оладки, тісто. Випікати в духовці при 180 º с 35 – 40 хв.
- Після досягнення готовності бісквіт викласти на стіл для остигання. У цей час приготувати крем. М’яке масло збити міксером, додати какао, ванільний цукор і згущене молоко. Поставити масу в холодильник на 20 хв.
- Бісквіт розрізати на 3 частини. Кожен корж змастити кремом, а на верхівку нанести товстий шар кремовою начинкою і посипати її тертим шоколадом.
Десерт поставити на 2 – 3 год. в холодильник.
Варіант приготування на сметані
Торт виходить нічим не гірше, ніж в класичному рецепті.
Примітка. Щоб не зіпсувати десерт, потрібно вибрати кислу сметану жирністю не менше 20%.
- Для сметанного тесту потрібно збити яйця з 250 г цукру, влити 250 мл сметани, 1/2 банки згущеного молока.
- Окремо змішати борошно з 2 ч. л. розпушувача і 5 ст. л. какао. Пересипати цю суміш в яєчну. Випікати 30 – 35 хв. Бісквіт на сметані виходить пишним, до 8 см у висоту.
- Для крему потрібно збити 3 – 5 хв. половину банки згущеного молока з пачкою масла і 3 ст. л. какао.
- Збирати торт слід після остигання бісквіта. Кожен корж, в тому числі і верхівку, просочити фруктовим або ягідним сиропом.
- Зверху полити десерт глазур’ю. Для глазурі потрібно розтопити 50 г масла, додати по 50 г сметани і цукру, всипати 4 ст. л. какао.
З абрикосовим джемом
За основу можна взяти класичний рецепт або сметанний бісквіт. Для формування торта знадобиться 200 г абрикосового джему. При складанні десерту кожен корж, включаючи верхівку, потрібно змащувати шоколадним кремом, а потім джемом. Поверх всієї цієї смачної маси готовий торт залишиться полити шоколадною глазур’ю.
З просоченням із згущеного молока
Для Празького торта можна використовувати ягідно-фруктову або коньячну просочення, а також звичайний цукровий сироп.
Молочний смак надає десерту просочення на основі згущеного молока. Її приготувати просто. Необхідно в 250 мл води влити 300 г згущеного молока і проварити складу 1 хв. Щоб збільшити термін зберігання торта, просочення можна додати 2 ст. л. коньяку.
Оригінальний десерт з трьома видами крему
Десерт виходить смачним і ситним, але на приготування піде до 4 ч. часу.
Інгредієнти для бісквіта:
- 6 яєць;
- 150 г цукру;
- 115 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 25 г какао;
- 15 г вершкового масла;
- пакет ванільного цукру.
Під час приготування бісквіта важливо сухі компоненти (борошно, розпушувач, какао) змішувати окремо, а потім отриману суміш додати в рідку масу.
- Жовтки перемішати з 75 г цукру, білки збити в густу піну разом з другими 75 г цукру. З’єднати обидві маси. Всипати решту сухі інгредієнти.
- Перекласти в тісто розтоплене масло. Випікати бісквіт 30 хв. при 180 º с.
- Для просочення потрібно розчинити 200 г цукру 200 мл рому або коньяку. Кип’ятити складу не менше 20 хв., щоб алкоголь випарувався.
Приготування кремів:
- Олійно-яєчний. Збити 20 г м’якого вершкового масла, додати жовток, 150 г цукрової пудри і 15 мл холодного молока.
- Зі згущеним молоком. Збити 150 г м’якого масла, додати 100 мл згущеного молока і 1/2 ч. л. какао.
- З вареним згущеним молоком. Збити 150 г м’якого вершкового масла, додати 1 ст. л вареного згущеного молока і 130 г цукрової пудри.
Збивати кожен крем потрібно не менше 3 хв.
При складанні торта кожен корж необхідно змочувати ромової просоченням і наносити крем. Верх і боки десерту слід змастити помадкою. Для її приготування потрібно змішати 150 г какао, 50 г цукру, 30 г вершкового масла і 0,5 мл молока. Варити суміш на водяній бані, поки маса не стане тягучою.
Прага з «шифонової» бісквіта
До складу «шифонової» бісквіта обов’язково входить рослинна олія і розпушувач. Коржі виходять пухкими.
Крем і просочення можна приготувати за класичним рецептом. Бісквіт готується так:
- Какао змішати з 1 ст. л. кави, додати 140 мл теплої води.
- Жовтки з 5-ти яєць збити 3 – 5 хв. з 150 г цукру. Додати 100 мл рослинного масла і какао-кавову суміш.
- З’єднати склянку борошна, 1/3 ч. л. соди і 1,5 ч. л. розпушувача. Всипати отриману суміш в жовткову масу і вимісити тісто.
- Білки з 5-ти яєць збити з 1/3 ч. л. солі, додати 30 г цукру. Збивати 3 – 5 хв. до стійких піків і ввести отриману масу в тісто.
- Випікати основу для торта у формі діаметром 20 – 21 см 50 хв.
Перед тим як збирати торт, бісквіту потрібно дати постояти 5 – 6 ч.
З додаванням вишні
За основу приготування бісквіта і крему можна взяти рецепт від бабусі Емми. Також знадобиться 300 г вишень без кісточок.
Готовий бісквіт потрібно розрізати на 3 частини. Кожен корж слід просочувати вишневим сиропом і змащувати кремом. Поверх кремової маси рівномірно викладати вишні. Верхній корж змастити тільки кремом і полити шоколадною глазур’ю. Залишиться тільки прикрасити торт вишнею.
Торт Прага — десерт елітний, але зовсім не складний. При наявності якісних продуктів, така випічка навіть у не надто дослідної господині вийде соковитою і смачною. Обов’язково спробуйте!