Тушкована капуста зі свининою – 8 рецептів

Класичний польський бігос

Це старовинний рецепт слов’янської кухні, особливо популярний у Польщі. Основу страви становить асорті з м’яса, дичини і копченостей. Бажано використовувати в приготуванні свіжу і квашену капусту в рівних частинах. В якості добавок використовуються лісові гриби, цибуля, морква, помідори, яблука і чорнослив. Традиційні спеції – кмин, коріандр, лавровий лист і перець. Страву приправляють мадерою. Правильно приготовлений бігос трохи кислуватий, має насичений аромат копченостей. При розігріванні не втрачає смакових якостей. Навпаки, вважається, що найкращий смак він набуває на третій день. Зазвичай готують велику кількість бігосу про запас.

Приблизний склад продуктів, який можна коригувати в залежності від вмісту комори:

  • 400 г жирної свинини, традиційно це подчеревок;
  • 400 г яловичини або кролятини;
  • 200 г курки, качки, індички або всього потроху;
  • 400г копчених свинячих реберець;
  • 700 г свіжої білокачанної капусти;
  • 700 г квашеної капусти;
  • 3 цибулини;
  • 3 моркви;
  • свіжі гриби (можна шампіньйони);
  • пара зубчиків часнику;
  • чорнослив 5-6 шт;
  • кисле яблуко;
  • 3 великі ложки томатної пасти;
  • перець, кмин, коріандр;
  • стакан мадери або сухого білого вина;
  • цукор і сіль.

Сире м’ясо, нарізане великими кубиками, підрум’янюється на сильному вогні 2-3 хвилини. В нього додають цибулю, моркву, гриби томатна паста і вино. Всі разом гаситься 20-30 хвилин. Нашатковану свіжу капусту потрібно пом’яти руками, можна з сіллю, квашену — віджати від розсолу. Викласти капусту в м’ясо. Всі інгредієнти тушкують ще півгодини. Потім додається замочений чорнослив, яблука кубиками, сіль, цукор, спеції, копченості. Через 40 хвилин капуста повинна стати м’якою. Часник додають у готову страву.

Дивіться також:  Картопля Айдахо – 6 рецептів приготування в домашніх умовах
Прокрутка до верху